eur:
393.7
usd:
364.63
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Hol fogy leginkább a magyar?

Megyénként eltérő a gyermekszületések száma, Budapesten kívül Veszprém, Zala és Baranya, Hajdú-Bihar, Bács-Kiskun és Békés megyében született a tavalyinál kevesebb csecsemő. Baranya a negatív rekorder, de Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád és Tolna megyében nőtt a születésszám.

2016 első háromnegyed évében országosan 68 802 gyermek született, miközben 92 437-en haltak meg. 2015 hasomló időszakához képest a születések száma kismértékben, 0,2%-kal, a halálozásoké jelentősen, 7,6%-kal csökkent. A természetes fogyás 23 635 fő volt, 24%-kal kevesebb az egy évvel korábbinál - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból.
Budapesten kívül Veszprém, Zala és Baranya, Hajdú-Bihar, Bács-Kiskun és Békés megyében született a tavalyinál kevesebb csecsemő.

Baranyában a visszaesés elérte a 7%-ot.

Ugyanakkor Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád és Tolna megyében 3-5%-os születésszám emelkedés történt.
A 2015-ben tapasztalt kiugró halandóság 2016-ban valamennyi megyében mérséklődött. Az országos átlagnál is jelentősebb, 10-13%-os csökkenés következett be Komárom-Esztergom, Csongrád, Tolna, Heves és Hajdú-Bihar megyében.
A születések és a halálozások egyenlege továbbra is népességfogyást eredményezett valamennyi megyében. A természetes fogyás Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az előző évinek mintegy negyedére csökkent, és jelentősen mérséklődött Hajdú-Bihar, Pest, valamint Komárom-Esztergom megyében is. Egyedül Veszprém megyében fogyott a tavaly ilyenkorit meghaladóan (2,2%-kal) a népesség.
Valamennyi megyében emelkedett a házasságkötések száma. Országosan a 2016 első háromnegyed évében anyakönyvezett 42 459 házasság 10%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. Budapesten, Tolna, Baranya és Csongrád megyében a házasságkötések 5%-kal, vagy annál is kevesebbel emelkedtek.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×