eur:
394.69
usd:
365.27
bux:
65518.41
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Az államfőjelöltről is tárgyal a Fidesz vezetése - a nap hírei

Berlinben 9 ember meghalt és ötvenen megsebesültek, amikor teherautó hajtott egy karácsonyi vásár látogatói közé. Megölték Oroszország ankarai nagykövetét. Az államfőjelölt személyéről is tárgyal a következő napokban a Fidesz elnöksége. A nap legfontosabb hírei december 19-én.

Berlinben az eddigi hírek szerint 9 ember meghalt és ötvenen megsebesültek, amikor teherautó hajtott egy karácsonyi vásár látogatói közé. A rendőrség szerint valószínűleg terrortámadás történt a német főváros nyugati részének központjában, Charlottenburgban. A teherautó helyszínről elmenekült vezetőjét a rendőrség elfogta.

Megölték Oroszország ankarai nagykövetét. Andrej Karlov a török főváros egyik galériájában nyitott meg egy kiállítást, amikor egy férfi rálőtt. A több másik embert is megsebesítő támadót a biztonságiak lelőtték. A merénylő egy szolgálaton kívüli rendőrtiszt volt.

Az államfőjelölt személyéről is tárgyal a következő napokban a Fidesz elnöksége - közölte az országgyűlés elnöke. Kövér László az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: Áder János mandátuma májusban jár le, és 90 nappal előtte kezdődik a következő államfő kiválasztásának időszaka. A házelnök kijelentette: a jelenlegi köztársasági elnök méltó módon képviselte Magyarországot és jelenítette meg a nemzet egységét, továbbá tekintélyt teremtett az ország számára egy olyan kérdésben mint az ivóvízkészlet helyzete.

Hatvanban 540 új munkahelyet teremtő csokoládégyár létesül - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. A világ egyik leghíresebb csokoládé-vállalata, a szíriai Ghraoui 7,6 milliárd forintos beruházással egy 12 ezer négyzetméteres üzemet hoz létre. Szijjártó Péter kiemelte: a kormány egyedi támogatásként 1,5 milliárd forintot adott a beruházáshoz.

Felsőoktatási intézményekkel írt alá köz- és magán együttműködés kiváltásáról megállapodást az oktatásért felelős államtitkár. Palkovics László ismertetése szerint a 12 projekt összértéke 29 milliárd forint, a PPP konstrukciók kiváltása pedig nagyjából 14 milliárd forint megtakarítást eredményez az intézményeknek.

A gazdaság- és társadalomtudományi kar megtartása mellett foglalt állást a Budapesti Műszaki Egyetem. A gtk kari tanácsa javaslatot tett az új, megbízott dékán személyére, valamint döntött annak az 5 fős kari delegációnak az összetételéről, amely a szenátus által felhatalmazott testület egyik tárgyalópartnere lesz. Az oktatásért felelős államtitkárság december 5-én közölte: a kar jövőjével kapcsolatban előállt konfliktushelyzet miatt fenntartóként kezdeményezi, hogy a kar 2017. augusztus 1-jétől az ELTE-hez tartozzon.

Nem éri anyagi hátrány a Kun-Mediátor volt befektetőit követelésük érvényesítésekor a jegybank által kiszabott piacfelügyeleti bírság miatt - hangsúlyozta a Nemzeti Bank. Az ügyben több sértett feljelentése után 2015 áprilisában indult büntetőeljárás, miután a Kun-Mediátor karcagi fiókjában nem jutottak hozzá a befektetésükhöz. A cég vezetője akkor külföldre szökött, és múlt héten Belize-ben fogták el a helyi hatóságok, majd visszahozták Magyarországra.

Fél évvel meghosszabbította az Oroszország ellen elrendelt gazdasági szankciókat az Európai Unió. Az indoklás szerint Moszkva nem hajtotta végre az ukrajnai válság rendezését célzó minszki megállapodást. Az Európai Unió 2014 júliusában döntött a büntetőintézkedésekről a Krím félsziget elcsatolása és az ukrajnai háború miatt.

Csökkentheti vagy leállíthatja a gázszállítást az Európai Unió felé a Gazprom, ha Kijev megcsapolja az országon áthaladó gázvezetéket. Erre az orosz gázipari holding vezérigazgatója figyelmeztetett. Alekszej Miller kérdésesnek nevezte, hogy lehűlés esetén Ukrajna képes lesz-e saját forrásaiból és az unió felőli gázszállításokból biztosítani a belföldi fogyasztói keresletet.

Közösen kér garanciákat a brit kormánytól a külföldi uniós munkavállalóknak az üzleti szféra és a szakszervezeti szövetség. A miniszterelnöknek írt közös levél aláírói amiatt aggódnak, hogy a kormány folyamatosan elutasítja a brit kilépés utáni időszakra szóló tartózkodási jog garantálását az Egyesült Királyságban élő és dolgozó uniós állampolgárok számára.

Hanyagság miatt bűnösnek mondta ki az IMF főigazgatóját egy francia bíróság, de mentesítette a büntetés alól. Christine Lagarde volt francia gazdasági és pénzügyminiszternek egy 2008-ban nyújtott nagy összegű kártalanítás ügyében kellett felelnie.

Elfogadta a kelet-aleppói evakuálás ellenőrzéséről szóló határozatot az ENSZ Biztonsági Tanácsa. A döntés értelmében nemzetközi megfigyelők felügyelik a városrészben maradt civilek a kimenekítését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×