eur:
393.29
usd:
367
bux:
66620.54
2024. április 25. csütörtök Márk

Palkovics: A BME belső ügye, hogy ki akar válni egy kara

A Budapesti Műszaki Egyetem belső ügye, hogy rendezze a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar szerepét, az oktatókkal megállapodjon – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az oktatási államtitkár. Palkovics László azonban felhívta a figyelmet, hogy közeledik a pályaválasztási időszak, így heteken belül szükségszerű lenne a megállapodás.

Palkovics László felidézte: a kar oktatói gárdája úgy érzi, hogy a Műszaki Egyetemen a mérnökkarokkal szemben az ő pozicionálásuk nem felel meg annak a minőségnek, amit egyébként a kar képvisel. Ezért kezdődtek különböző megbeszélések, hogy hogyan lehet ennek a karnak a helyzetét az egyetemen belül stabilizálni, illetve átalakítani úgy, hogy jól érezzék magukat.

Hozzátette, hogy ez a kar az egyetem legfiatalabb kara, ami nem a tradicionális mérnökképzés miatt van az egyetemen.

„Amikor az kellett, hogy több szak legyen, akkor jött létre ez a kar. De ez is már azért elég régen volt. Ilyen előfordul egy egyetem életében” - mondta az oktatási államtitkár.

„A kar oktatói elsőként a rektor úrral és az egyetem egyéb karaival ültek le megbeszélni, hogy hogy is gondolják ezt. Ez a diszkusszió zajlik most, amibe a fenntartó oldaláról nem szabad beleszólni. Ez az egyetem ügye, ha az egyetem akadémiai oldalán van egy ilyenfajta kérdés, akkor ezt beszéljék meg, oldják meg, hozzák létre azt a struktúrát, garanciákat, szabályzatokat, egyéb másokat, amitől ez a kar jól érzi magát az adott intézményben” - fogalmazott Palkovics László.

Hozzátette: a fenntartónak akkor van majd szerepe, ha ezt a megállapodást nem sikerül megkötni.

Közölte, a kar kezdeményezheti azt, hogy ki szeretne válni a Budapesti Műszaki Egyetemből – ez részeiben meg is történt már – és egy másik intézményhez szeretne tartozni. A javaslat szerint úgy gondolják, hogy az ELTE lenne az, ahova egy bizonyos struktúrában jobban tudna működni ez a kar.

„A fenntartónak a szempontja az, hogy egyébként ez a kar valóban nagyon értékes tevékenységet folytat. A hallgatói visszajelzésekből, a kar külső megítéléséből az látszik, hogy ez egy értékes kar. Nem szabad megengedni, hogy ennek a karnak az oktatási színvonala – ami egyébként a hallgatók érdekeit jelenti – csak azért csökkenjen, mert nem találunk megoldást az ő helyükre” - emelte ki az oktatási államtitkár.

„Ha ez ahhoz vezet, hogy nem tudnak megállapodni, és mégis marad a kar a Budapesti Műszaki Egyetemen, az oktatók fele elmegy egy másik intézménybe. Ez óhatatlanul minőségvesztéshez fog vezetni, mert akkor előbb-utóbb a hallgatók is eltűnnek, és akkor valami olyan dolog jön létre, ami nem biztos, hogy cél” - mondta Palkovics László.

„Ha majd eljutunk odáig, hogy nem sikerül ezt a helyzetet a Műszaki Egyetemen belül rendezni, és egyébként egyértelmű lesz, hogy ennek az a módja, hogy a kar kikerüljön a Műszaki Egyetemből, és egy másik egyetemen belül folytassa a tevékenységét, akkor – mivel egy magyar állami egyetemről van szó –, ezt a döntést meghozzuk. De itt még nem tartunk, még ott tartunk, hogy hogyan tudunk erre megoldást találni” - jelentette ki az oktatási államtitkár.

Palkovics László felhívta a figyelmet arra, hogy ennek nagyon gyorsan rendeződnie kell, mert ha heteken belül nem sikerül erre megoldást találnunk, akkor ennek a Műszaki Egyetemen a kar fogja a kárát látni, hiszen az biztos, hogy a hallgatók nem szeretik a bizonytalan dolgokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Megcsapott minket a hitelválság szele, évezredes gödör szélére lökte a lakáshiteleket

Megcsapott minket a hitelválság szele, évezredes gödör szélére lökte a lakáshiteleket

A 2008-as pénzügyi válság kirobbanása utáni állapotokat idézte a magyar lakáshitelpiac tavalyi inaktivitása: ebben az évezredben egyedül 2013-ban történt kevesebb lakáshitel-folyósítás, mint tavaly. A KSH friss adatai alapján összesen 652 ezer lakáscélú hitelszerződés él Magyarországon, ami 22%-kal elmarad a 2008-as csúcstól. A hitelből finanszírozott lakásvásárlások aránya nagyjából egyharmadra süllyedt, vagyis aki tehette, nem hitelből vásárolt. Az idei év már a fellendülésről szól, de hogy miként zajlik ez, arról a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján lehet érdekes szakértői véleményeket hallani, érdemes mielőbb regisztrálni!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×