eur:
395.06
usd:
365.36
bux:
70237.82
2024. június 13. csütörtök Anett, Antal

Még idén változhat a menzareform

Heteken belül módosíthatja közétkeztetési rendeletét az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A menzareform az Országgyűlés ülésén is szóba került.

A szocialista Bangóné Borbély Ildikó vetette fel az Országgyűlés ülésén, hogy a tavaly szeptember óta hatályos új közétkeztetési rendelet nyomán sótlan, íztelen és sokszor ehetetlen ételek kerültek a gyermekek elé a menzákon.

„A menzareform miatt nagyon sok szülő panaszkodott az ételek minőségére és arra, hogy a gyerekek éhesen mennek haza az óvodából, iskolából. Amikor erre felhívtuk a figyelmet, akkor önök kinevették a problémáikat. Az államtitkár úr tavaly egy felszólalásomra adott válaszában rántotthús-vitának nevezte a problémát, viccet csinálva az egész kérdésből” - mondta az MSZP-s politikus, majd megkérdezte: változik-e a reform, meghallják a kritikákat, miért kellett egy évet várni arra, hogy belássák, valamit tenni kell.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára közölte: a hétéveseknél az Egészségügyi Világszervezet korábbi felmérése szerint Magyarországon minden negyedik lány és ötödik fiú túlsúlyos vagy elhízott volt, és nem fogyasztottak elegendő zöldséget, illetve gyümölcsöt sem, ezért kellett változtatni a közétkeztetésen, a hatályos rendeletet pedig hosszas egyeztetés előzte meg.

„Az elmúlt egy évben folytatott egyeztetéseink során egy 25 pontos javaslatcsomaggal álltak elő a közétkeztető szervezetek érdekképviseleti szervezetei, szakmai szervezetei. Ebből a 25 pontból mi 13-at elfogadtunk és beépítettünk egy rendeletmódosításba, amely még az idei év folyamán, akár az ősz folyamán megjelenhet. Ezáltal a fokozatosság sokkal inkább előtérbe kerül, hogy 2021-ig teljesítsük azokat a célértékeket, amelyek az egészséges étkezéshez szükségesek” - fejtette ki.

Novák Katalin, az Emmi család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára október elején jelentette be, hogy módosítják a közétkeztetési rendeletet. A változtatások elemei közül a politikus kiemelte, hogy a jelenleginél valamivel több, ám még így is az egészségügyi határérték alatti mennyiségű sót használhatnak majd a konyhák az ételek elkészítéséhez, több friss tejet akarnak adni a gyermekeknek és még tovább szigorítanák, minden korosztály esetében tiltanák az édesítőszerek használatát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A NATO nukleáris képességeiben is változás jön Jens Stoltenberg szerint

Magyarországi látogatása után szerda este már Brüsszelben tartott sajtótájékoztatót a NATO főtitkára, mielőtt a tagállamok védelmi miniszterei egyeztetésbe kezdenek a júliusi NATO-csúcsra. A jövőt vázolva kulcsfontosságú témákról ejtett szót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.13. csütörtök, 18:00
Szalai Ádám
a magyar labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitánya
Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés ma reggel Ázsiában, ezt követően azonban Európában emelkedtek a tőzsdék. A délutáni amerikai inflációs adatok pozitív meglepetést okoztak: havi és éves alapon is kisebb volt a fogyasztói árak növekedésének üteme az Egyesült Államokban. Az inflációval azonban még nem ért véget a mai nap, ugyanis este 8-kor jött a Fed kamatdöntése, ahol a várakozásoknak megfelelően az amerikai jegybank nem változtatott az irányadó kamaton. A piacok a jegybankelnök Jerome Powell szavaira figyelnek: a ma délutáni inflációs adatok közlését követően a kamatdöntés tekintetében valamivel egyértelműbbé vált a kép, a szeptemberi kamatcsökkentés esélye megnőtt, a jegybankelnök azonban jelezte, hogy idén már csak egy kamatvágásra lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×