eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Még idén változhat a menzareform

Heteken belül módosíthatja közétkeztetési rendeletét az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A menzareform az Országgyűlés ülésén is szóba került.

A szocialista Bangóné Borbély Ildikó vetette fel az Országgyűlés ülésén, hogy a tavaly szeptember óta hatályos új közétkeztetési rendelet nyomán sótlan, íztelen és sokszor ehetetlen ételek kerültek a gyermekek elé a menzákon.

„A menzareform miatt nagyon sok szülő panaszkodott az ételek minőségére és arra, hogy a gyerekek éhesen mennek haza az óvodából, iskolából. Amikor erre felhívtuk a figyelmet, akkor önök kinevették a problémáikat. Az államtitkár úr tavaly egy felszólalásomra adott válaszában rántotthús-vitának nevezte a problémát, viccet csinálva az egész kérdésből” - mondta az MSZP-s politikus, majd megkérdezte: változik-e a reform, meghallják a kritikákat, miért kellett egy évet várni arra, hogy belássák, valamit tenni kell.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára közölte: a hétéveseknél az Egészségügyi Világszervezet korábbi felmérése szerint Magyarországon minden negyedik lány és ötödik fiú túlsúlyos vagy elhízott volt, és nem fogyasztottak elegendő zöldséget, illetve gyümölcsöt sem, ezért kellett változtatni a közétkeztetésen, a hatályos rendeletet pedig hosszas egyeztetés előzte meg.

„Az elmúlt egy évben folytatott egyeztetéseink során egy 25 pontos javaslatcsomaggal álltak elő a közétkeztető szervezetek érdekképviseleti szervezetei, szakmai szervezetei. Ebből a 25 pontból mi 13-at elfogadtunk és beépítettünk egy rendeletmódosításba, amely még az idei év folyamán, akár az ősz folyamán megjelenhet. Ezáltal a fokozatosság sokkal inkább előtérbe kerül, hogy 2021-ig teljesítsük azokat a célértékeket, amelyek az egészséges étkezéshez szükségesek” - fejtette ki.

Novák Katalin, az Emmi család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára október elején jelentette be, hogy módosítják a közétkeztetési rendeletet. A változtatások elemei közül a politikus kiemelte, hogy a jelenleginél valamivel több, ám még így is az egészségügyi határérték alatti mennyiségű sót használhatnak majd a konyhák az ételek elkészítéséhez, több friss tejet akarnak adni a gyermekeknek és még tovább szigorítanák, minden korosztály esetében tiltanák az édesítőszerek használatát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×