eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Az alaptörvény-módosításról vitáztak a parlamentben

Az alaptörvény-módosítás volt a legfőbb témája az Országgyűlés napirend-előtti felszólalásainak.

Az LMP-s Hadházy Ákos a keleti nyitás politikáját támadta, állítva, hogy Oroszország legyengült, ezért mások mellett propaganda-oldalak révén próbál feszültséget szítani az európai nemzetek között.

Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára válaszában maga is fontosnak nevezte, a szélsőséges csoportok megfigyelését, az ország gazdasági fejlesztéséért pedig úgy látta: észak, kelet és dél felé is jó kapcsolatokat kell kialakítani.

Rétvári Bence, a KDNP képviselőjeként előbb Molnár Gyula, a szocialisták elnökének egyik nemrég tett nyilatkozatát idézte fel - amelyben a pártelnök úgy látta, hogy 2018-ban akár meg is szűnhet az MSZP, ha nem nyer a választásokon -, majd a politikus adatokkal mutatta be, hogy 2010 óta miként emelkedtek a bérek Magyarországon.

Válaszában Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára maga is aláhúzta, hogy 3 éve folyamatosan emelkednek a fizetések, a minimálbér például több mint 10 százalékkal nőtt reálértéken.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője rámutatott, hogy több mint kétezren vesztették el otthonukat a kilakoltatási moratórium beszüntetése óta, továbbra is 4 millióan élnek létminimum alatt, a gáz pedig idén sem lesz olcsóbb a fűtési szezon előtt. A politikus szerint amíg a Fidesz és a Jobbik egy hamis kérdésen birkózik, addig a szocialisták az emberek valódi problémáira keresik a választ.

Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkáraként válaszában megmosolyogtatónak nevezte, hogy a szocialisták aggódnak a korrupció miatt, majd aláhúzta, hogy a kormány intézkedései nyomán kevesebb a rászoruló, mint a szocialisták időszakában.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a kvótaellenes alaptörvény-módosítás elfogadásának fontosságát hangsúlyozta, kiemelve, hogy a hazaszeretet nem köthető feltételhez, ahogy azt a Jobbik tette a letelepedési kötvények kivezetésének követelésével. Tuzson Bence arra kérte a Jobbikot, hogy ne keverje össze az alaptörvény-módosítást a letelepedési kötvények ügyével.

Vona Gábor, a Jobbik vezetője azonban aláhúzta, hogy a jobbik továbbra is csak akkor támogatja az alaptörvény-módosítást, ha sem szegény, sem gazdag migránsok nem érkezhetnek Magyarországra. A pártelnök arra kérte a fideszes képviselőket, hogy nyugodtan mocskolják tovább a Jobbikot, mert ez azt bizonyítja, hogy félnek az ellenzéki párttól.

Tuzson Bence válaszában úgy látta, hogy a Jobbikot a saját jövője aggasztja, ám - mint mondta - itt az ország sorsáról van szó, ezért arra kérte az ellenzéki pártot, hogy tegye félre saját érdekeit az alaptörvény-módosítás érdekében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×