INFORÁDIÓ
2022. december 5. hétfő
Vilma

inforádió

belföld

jobbik

orbán viktor

miniszterelnök

letelepedési kötvény

országgyűlés

parlament

A letelepedési kötvény témája többször is előkerült az Országgyűlésben

Infostart

A letelepedési kötvények ügye volt az egyik slágertéma az Országgyűlés hétfői ülésén. Orbán Viktor miniszterelnök azt üzente a Jobbiknak, hogy a kormány nem enged a politikai zsarolásnak.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke már napirend előtt elmondta az Országgyűlés hétfői ülésén, hogy pártjának képviselői csak akkor szavazzák meg az alaptörvény módosítását, ha a kormány befejezi a letelepedési kötvények árusítását.

Ezt a korrupt intézményt, amely ráadásul kockára teszi Magyarország biztonságát, úgy, ahogy van szüntessük meg!”

A pártelnök felszólalása után Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára vette védelmébe a letelepedési kötvények intézményét.

A letelepedési kötvény gazdasági és befektetési kérdés, mert hasznot hozott az országnak.”

A Jobbik frakciójának szóvivője, Mirkóczki Ádám az azonnali kérdések órájában vette elő a témát.

Miért fontosabb a piszkos pénz, mint az ország biztonsága? Miért nem tudnak elengedni egy nyilvánvalóan a korrupció melegágyának szolgáló intézményt, csak azért, hogy a jogos ellenzéki és civil követelésnek eleget tegyenek?”

Az ellenzéki képviselőnek már személyesen Orbán Viktor miniszterelnök válaszolt.

Az első kérdésre, hogy a letelepedési kötvény jelent-e bármilyen kockázatot, a válaszunk az, hogy nem. A letelepedési államkötvény egy öt évre szóló engedély és bármikor visszavonható. Azért hoztuk létre 2012-ben, mert Magyarország a nemzetközi piacokon le volt értékelve és nem jutott külföldi forrásokhoz, azóta az országot felértékelték, ezért az összes kötvény kibocsátásnak a gyakorlatát felülvizsgáljuk. De ezt a döntést mi fogjuk meghozni, mert a mi felelősségünk, semmilyen politikai zsarolásnak nem fogunk engedni.”

Kósa Lajos fideszes frakcióvezető egy sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy a letelepedési kötvények ügyéről az államháztartási törvény parlamenti vitájában érdemes ütköztetni a véleményeket.

Ez a törvény még egyeztetés alatt van, legkésőbb november közepéig jön be a Házhoz.”

A letelepedési kötvények ügyét még három másik jobbikos, Apáti István, Staudt Gábor és Gyöngyösi Márton is nekiszegzte kérdésként vagy interpellációként a kormánynak, amelynek képviseletében Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Kontrát Károly belügyminisztériumi államtitkár és Cseresnyés Péter, a nemzetgazdasági tárca munkaerőpiaci államtitkára ismételte meg a kabinet érveit.

Kapcsolódó hang

A letelepedési kötvény témája többször is előkerült az Országgyűlésben
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018