eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Újabb ügyekben indítványozták Kovács Béla mentelmi jogának felfüggesztését

Polt Péter legfőbb ügyész újabb indítványt tett az Európai Parlament elnökénél Kovács Béla európai parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére, ezúttal jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége megalapozott gyanúja miatt - tudatta a Legfőbb Ügyészség.

A Legfőbb Ügyész korábbi indítványára az Európai Parlament 2015. október 14-én már felfüggesztette Kovács Béla képviselői mentelmi jogát az Európai Unió intézményei elleni kémkedés bűntette miatt.

E bűncselekmény kapcsán a Központi Nyomozó Főügyészség 2015. december 4-én gyanúsítottként hallgatta ki Kovács Bélát, aki a gyanúsítás ellen panasszal élt és tagadta a terhére rótt bűncselekmény elkövetését, érdemi védekezést is előterjesztve. A gyanúsítás közlése elleni panaszt a Legfőbb Ügyészség elutasította.

Az eljárás során az ügyészség tanúkat hallgatott ki, több helyszínen házkutatást tartott, valamint jogsegély kérelmeket is előterjesztett.

A mentelmi jog felfüggesztését most azért indítványozták, mert a felfüggesztés mindig csak egy-egy konkrét bűncselekményre vonatkozik,  vagyis a korábbi felfüggesztés a jelenlegi ügyre nem alkalmazható - indokolta lépését a Legfőbb Ügyészség.

Tájékoztatásuk szerint a költségvetési csalás ügyében a megalapozott gyanú szerint Kovács Béla 2012 és 2013 években gyakornoki szerződést kötött négy magánszeméllyel. A szerződések szerint ezek a személyek a képviselő mellett, általa meghatározott utasítások alapján, brüsszeli munkahelyszínen négy és hat hónapos szakmai gyakorlatot teljesítettek.

"Valójában ezen személyek nem jártak Brüsszelben, ott semmilyen munkát nem végeztek Kovács Béla képviselő számára. Mindezzel Kovács Béla jogtalan anyagi előnyt biztosított az álgyakornokoknak, megtévesztve az Európai Parlament illetékes szolgálatát, amely teljesítette a kifizetéseket" - írta közleményében a Legfőbb Ügyészség. 

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×