eur:
392.93
usd:
366.53
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Fürjes: a vizes vb-n az első rekord a szárazon fog megszületni

Továbbra is jól halad a Dagály uszodakomplexum építése - mondta a létesítmény bejárásán Fürjes Balázs, Budapest 2024-es olimpiai pályázatának vezetője. A kormánybiztos kiemelte, az uszoda rekordidő alatt elkészül, és remek helyszíne lesz a júliusi vizes világbajnokságnak.

„Ez egy olyan vizes világbajnokság lesz, ahol az első világrekord – reményeink szerint – a szárazon fog megszületni” - fogalmazott a kiemelt fővárosi beruházások kormánybiztosa.

Emlékeztetett: „egy rendkívüli helyzetben lépett be Magyarország, Budapest rendezőként a vizes világbajnokságba. Volt egy, a verseny előtt hét évvel ezelőtt kiválasztott mexikói házigazda, amelyik két évvel a verseny előtt visszalépett, és a FINA ott állt befürödve – ha már vizes vb-ről beszélünk – házigazda nélkül.”

„Budapestnek se tervei, se uszodája nem volt, de Tarlós Istvánnal közösen, összefogva a kormánnyal, az úszószövetséggel, Gyárfás Tamással, azt mondtuk, hogy mi két év alatt megcsináljuk azt, amit mások négy és öt év alatt szoktak megcsinálni. Úgy tűnik, hogy betartjuk, amit vállaltunk” - mondta Fürjes Balázs.

„Nagyon bízom benne, hogy hasonlóan a Fradi Stadionhoz, a Ludovika Campushoz, és más nagyobb budapesti építkezésekhez, ezt is határidő előtt, költségkereten belül, kitűnő minőségben fejezzük be” - fejezte ki reményét a kormánybiztos.

„Nyugtával dicsérjük a napot, de most úgy látom, hogy a tavaszi határidő előtt, év végén, év elején kész lehetünk ezzel a munkával” - közölte Fürjes Balázs.

Gyárfás Tamás úszószövetségi elnök múlt héten azt mondta az InfoRádiónak, hogy bízik abban, az első tesztedzések, tesztversenyek akár már az év elején megtarthatók az uszodában.

Erre reagálva Fürjes Balázs azt mondta: „úszás-ügyekben Gyárfás Tamás szavait meg lehet erősíteni. Azt javaslom, hogy a cipész maradjon a kaptafánál, az úszószövetség és a remek sportvezetők a verseny szervezésével és rendezésével foglalatoskodnak, mi pedig az építkezéssel. Ez a munkamegosztás közöttünk.”

„Dicsérjük nyugtával a napot, de én is bízom benne, hogy annak a munkának köszönhetően, amit több ezer ember végez, ez a csapatmunka meghozza a gyümölcsét” - tette hozzá a kiemelt fővárosi beruházások kormánybiztosa.

„Ha most belépünk az uszodába, azt látjuk, hogy már valóban a finish felé közeledünk. Ahogy Gyurta Dani is meg szokta indítani a hatalmas hajráját, az építkezők is megindítják ezt. Most a külső homlokzati elemeket helyezzük a helyére, belül már van, ahol a gipszkarton-falak készülnek, a lelátókon a székek fogadószerkezetét készítjük. Úgyhogy hamarosan teljes egészében bezárjuk a házat, és bízom benne, hogy néhány hónap alatt a belső munkálatokkal is elkészülünk” - részletezte a kormánybiztos.

Hozzátette: már felépítettük az egy kilométer hosszú gátat is – ha jönne az árvíz –, és a környezetet is rendezzük.

Elmondta, hogy ha tavasz környékén megnyílik az uszoda, a szabadidősport szerelmesei is birtokba vehetik, és a kisiskolások, gyermekek úszásoktatására, illetve a versenysport edzőbázisaként is használható lesz.

„2017 nyarán pedig remélem, hogy egy nagyon sikeres vizes világbajnokságot tudunk rendezni” - tette hozzá.

Budapest további uszodáinak felújításával kapcsolatban Fürjes Balázs elmondta: „az biztos, hogy a Császár-Komjádi felújításának – ahol a legkomolyabb munkákat kell elvégeznünk – októberben nekiugrunk, és négy-öt hónap alatt fogjuk befejezni.”

„A Hajós-Széchy Uszodában pedig azért, hogy a versenyzőknek elegendő felület álljon rendelkezésre, igazából csak a külső medencék felújítása lesz, ideiglenes lelátót fogunk építeni a versenyre, és néhány, az edzéseket nem nehezítő felújítási munkákat fogunk elvégezni” - közölte a kiemelt fővárosi beruházások kormánybiztosa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×