eur:
394.31
usd:
369.55
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Rengeteg rendőr őrzi a szerb-magyar határt

Jelentős létszámú rendőr és katona őrzi a szerb-magyar határ Csongrád megyei szakaszát, munkájukat több mobil hőkamera is segíti - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

Gyalogos és gépkocsizó járőrök ellenőrzik folyamatosan a szerb-magyar határt Röszke, Mórahalom és Ásotthalom térségében. Éjszaka és hajnalban a rendőrök és katonák zseblámpával világítanak át a határt védő kerítésen, illetve a gépkocsik fényhídjának reflektorával pásztázzák a vajdasági oldalt.

A magyar oldalon több helyütt is megtisztították a határ környékét a fáktól és bokroktól, az elmúlt hetek csapadékos időjárása miatt azonban - különösen a mélyebben fekvő területeken - a kerítés külső oldalán többen helyen is sűrű a növényzet. Ezért magasleseket építettek, ahonnan a sötétben éjjellátóval, nappal pedig távcsővel ellenőrizhető a határt megközelítők mozgása.

A határőrizetet több helyen is magas oszlopokra telepített hőkamera segíti, ezekkel a vajdasági oldalon akár tíz kilométeres mélységben is fölfedezhetők a Magyarország felé közelítő csoportok. Kedden hajnalban a határvonal alakja és a tereptárgyak miatt nehezebben belátható szakaszokon terepjáróra és kisbuszra szerelt mobil-hőkamerákkal figyelték a rendőrök a területet.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója hétfőn közölte, megerősítették a határok védelmét, sok rendőr és katona érkezett, valamint az eszközparkot is bővítették.

Éjféltől mélységi határőrizetet vezettek be a magyar hatóságok a szerb és a horvát határ mentén. Azokat a migránsokat, akiket a határtól számított nyolc kilométeres távolságon belül elfognak, visszakísérik a kerítésen található kapukig, és útbaigazítják a legközelebbi tranzitzóna felé.

A főtanácsadó hangsúlyozta: az összes illegális határátlépőt el akarják fogni.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×