eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Kvótareferendum, újabb autóipari beruházás, kórházfejlesztés - a nap hírei

Október 2-ára írta ki a kötelező betelepítési kvótáról szóló népszavazást az államfő. Újabb indiai autóipari beszállító cég hozza gyárát Magyarországra. Méltónak és igazságosnak nevezte a budapesti kórházfejlesztést a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

Október 2-ára írta ki a kötelező betelepítési kvótáról szóló népszavazást az államfő. Áder János az alaptörvény, a népszavazási kezdeményezésről, valamint a választási eljárásról szóló törvény rendelkezései alapján döntött az időpontról. Az Országgyűlés május 10-én határozott a referendumról, amelyen azok adhatják le voksukat, akik szerepelnek a lakcímnyilvántartásban, illetve a választói névjegyzékbe felvett határon túli magyarok.

Az MSZP szerint a kvótareferendum Magyarország Európai Unióból való kilépését készíti elő. Gőgös Zoltán, elnökhelyettes közölte: a párt azt kéri az emberektől, hogy ne menjenek el az erről szóló népszavazásra. A Jobbik a betelepítési kvóta elleni szavazásra buzdít. A PM szerint pedig a kvótareferendum kiírásával a kormány a valódi problémákról akarja elterelni a figyelmet.

Nem tart az Európai Unió megosztottságának növekedésétől a német kancellár a magyarországi kvótareferendum miatt. Angela Merkel úgy vélte: a népszavazás válasz lesz a már most is érvényesülő kormánypolitikára. Gerda Hasselfeldt, a Keresztényszociális Unió frakcióvezetője ugyanakkor úgy vélte: a magyarországi referendum vélhetően nem járul majd hozzá az uniós menekültpolitika iránti szolidaritás erősödéséhez.

Komoly erőkkel készült az új határőrizeti rendszer bevezetésére a rendőrség és a honvédség - mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. A Csongrád és Bács-Kiskun megyei határszakaszon a duplájára, 6 és 10 ezer fő közöttire nőtt a védelemben résztvevő rendőri és katonai erők létszáma.

Aggodalmát fejezte ki a magyar mélységi határőrizet miatt az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága. A világszervezet attól tart, hogy a szabályozásra hivatkozva a magyar hatóságok figyelmen kívül hagyhatják a migránsok emberi jogait, és erőszakos kitoloncolásukkal a nemzetközi jogok is sérülhetnek.

Újabb indiai autóipari beszállító cég hozza gyárát Magyarországra - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter Újdelhiben folytatott tárgyalásai után azt mondta: a Sona indiai vállalatcsoport egy 4,2 milliárd forint értékű gyárat hoz létre Magyarországon, amivel 130 új munkahelyet létesít a Hajdú-Bihar megyei Polgáron. A megállapodás révén a könnyűszerkezetes házakat építő Grémound Hungary Kft. 20 millió szociális bérlakás építésében vehet részt Indiában.

Az alapkőletétellel megkezdődött a Miskolcot Kassával összekötő M30-as autópálya magyarországi szakaszának építése a magyar-szlovák határnál. Tornyosnémeti közelében egy 2 kilométeres szakasz épül, amely csatlakozik a Kassát az országhatárral összekötő, és már korábban elkészült sztrádához.

Hosszú távú programot hirdetett a kormány ingyenesen igénybe vehető kültéri sportparkok kialakítására. Boros Anita vagyongazdálkodásért felelős helyettes államtitkár az M1-en a statisztikai adatokat idézve közölte: Magyarországon a felnőtt lakosság 67 százaléka 10 percet sem sportol naponta, a szabadidősportot űzők aránya alig haladja meg a 3 százalékot.

Méltónak és igazságosnak nevezte a budapesti kórházfejlesztést a Magyar Orvosi Kamara elnöke. Éger István az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: azzal, hogy megvalósul a négy budapesti szuperkórház, befejezettnek tekinthető a magyar intézményi hálózat létrehozása. Az egészségügyi béremeléssel kapcsolatban úgy vélte, hogy az intézkedés nem tudja megállítani az elvándorlást, de fékezni tudja azt.

A brit jegybank szerint máris kezdenek valóra válni azok a kockázatok, amelyektől a brit uniós tagságról tartott népszavazás előtt tartani lehetett. A Bank of England helyzetértékelése szerint a referendum utáni hétben 9 százalékkal gyengült a font. A brit bankok részvényárfolyamai átlagosan 20 százalékkal zuhantak és jelentős esést mutatott a brit kereskedelmi ingatlanpiacra érkező külföldi tőkebeáramlás.

Franciaországban a kormány szavazás nélkül, második olvasatban is elfogadottnak tekinti a vitatott munkajogi reformot. A kormány ígérete szerint a munka törvénykönyvének reformja rugalmasabbá tenné a foglalkoztatást és csökkentené a munkanélküliséget. Az érdekképviseletek viszont úgy látják, hogy a tervezet csorbítaná a munkavállalók és a szakszervezetek jogait, megnövelné a munkaidőt, és megkönnyítené az elbocsátásokat.

Spanyolországban várhatóan felfelé módosítja az idei várható gazdasági növekedést a kormány. A gazdasági miniszter szerint a brüsszeli stabilitási paktumban erre az évre jelzett 2,7 százalékos növekedés túlzottan óvatos volt, a legfrissebb adatokból egyértelműen látszik, hogy a GDP bővülése meghaladja a 3 százalékot.

Az Egyesült Államokban nem javasol vádemelést Hillary Clinton, a demokraták várható elnökjelöltje ellen az FBI igazgatója. James Comey azt mondta: a szövetségi nyomozóiroda szerint ugyan kifogásolható, hogy Hillary Clinton külügyminiszterként több alkalommal nem a biztonságos külügyi számítógépes rendszert használta, de nem követett el olyan mértékű hanyagságot, ami indokolná a vádemelést.

Tűz keletkezett a májusban lezuhant egyiptomi utasszállító fedélzetén, amelyet a személyzet megpróbált eloltani - közölte a katasztrófa okainak kivizsgálásával foglalkozó szakértői bizottság. A testület a gép feketedobozán szereplő hangfelvételek alapján állapította ezt meg.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 05:50
×
×
×
×