eur:
389.88
usd:
362.99
bux:
68050.76
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Így alakulnak át a budapesti kórházak

Pesten összevonásokkal két-, Budán egy új kórház építésével egy szuperkórház jönne létre. Az észak-budai térségnek azonban még éveket kell várnia a szuperkórház terveire is – ismertette sajtótájékoztatóján a kormány a terveket.

Ötvenmilliárd forint pluszforrást szavazott meg a kormány a budapesti egészségügynek - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, ezzel az 50 milliárd forinttal 171 milliárd forint helyett 220 milliárd forint pluszforrás jut az egészségügyre jövőre. Úgy fogalmazott, ezzel igen erős választ adnak arra, mit szeretnének tenni.

Ónodi-Szűcs Zoltán hozzátette: az elmúlt uniós ciklusban több mint 500 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg vidéken az egészségügyben, és a kormány soha nem tagadta, teendő van Budapesten is.

A budapestiek megérdemlik, hogy legalább olyan színvonalúak legyenek a fővárosi kórházak, mint a vidékiek, hiszen 3,5 millió ember ellátásáról kell gondoskodni - jegyezte meg.

Az államtitkár kifejtette: ma a vidéki Magyarországon háromszintű ellátórendszer működik. Vannak a centrumok, az úgynevezett szuperkórházak, amelyek az év minden napján, annak minden órájában, minden szakmában tudnak ellátást nyújtani. Ezt egészítik ki a megyei és városi kórházak, valamint a speciális feladatokat ellátó társkórházak rendszere. Budapesten azonban nem található meg ez a struktúra.

A kormányrendelet megjelenésével hivatalossá vált, hogy egyelőre három szuperkórház lesz Budapesten. Észak-Pesten ezt a szerepkört a Honvéd Kórház fogja betölteni – mondta Cserháti Péter miniszteri biztos.

„A fő feladat a Podmaniczky utcai MÁV Kórház aktív ágyainak áttelepítése az új tömbépületbe, a Róbert Károly körútra, és ezzel minden aktív ellátás egyesítése a Honvédkórházban”

A dél-pesti térségben szintén egy nagyjából 1200 ágyas tömb jönne létre a jelenleg is összevont Szent István és Szent László Kórház, valamint a Kardiológiai Intézetben – mondta Cserháti Péter.

„Egy olyan új tömböt hozunk létre, amelynek jó a közlekedése a Haller út – Nagyvárad tér közelsége miatt. Az ingatlan szabad, komoly fejlesztésre ad lehetőséget”

Dél-Budán a korábbi híreknek megfelelően Kelenföldön, a metróvégállomás és vasútállomás közelében épülne fel egy új kórház – mondta a miniszteri biztos, hozzátéve: Észak-Budán egyelőre nem lesz szuperkórház.

„A közép-budai és az észak-budai lakosság ellátásának érdekében felvetődik egy majdani észak-budai centrum lehetősége. Ez az ottani közlekedésfejlesztéssel, döntően az M0-s körgyűrű továbbépítésével lehet majd értelmezni.”

A szuperkórházak mellett a társkórházak fejlesztése is elindul – tette hozzá Cserháti Péter.

„Köztük a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház, Ja ahn Ferenc, a Bajcsy, az Uzsoki, a Szent Margit és a Szent Imre, amelyek ezt a szerepet jelenleg is be tudják tölteni, csak olyan infrastrukturális problémákkal küzdenek, amiken javítani kell”

Ezeket a tervezési feladatokat 2017. március 31-éig kell lezárni – mondta a miniszteri biztos, hozzátéve: egy második ütemben az összes többi intézmény sorsával foglalkoznak majd.

„Ezek közül némelyikről már kvázi döntés született, hiszen a Heim Pál Gyermekkórházban 4 milliárdos uniós forrásból már egy gyermek-sürgősségi központ kialakítása zajlik. Az Országos Onkológiai Intézetben zajlik a sugárterápiás ellátás korszerűsítése, és a Nyírő Gyula Kórházban több mint két milliárd forintból zajlik a pszichiátriai osztály kialakítása”

Az egyházi fenntartású kórházakról külön egyeztetés folyik – mondta Cserháti Péter.

„Vannak olyan szakkórházak is, ahol komplex átvizsgálás kell egy második ütemben. Értem ezalatt a Korányit vagy az ORFI-t, ahol az ingatlan vagy az egészségturizmus kapcsán olyan szekunder lábak is fölvethetők, amelyek a második ütemben a tervezésnél előnyt jelenthetnek”

A sportkórház új helye a Kútvölgyi Kórház telephelyén lenne, amit egy új, még ki nem nevezett miniszteri biztos menedzsel majd. Az Alkotás úton egy sportoktatási centrum jön létre. Cserháti Péter hangsúlyozta: az ellátások mozgásával semmilyen kapacitás nem fog megszűnni, az így kiürítésre váró épületek további sorsáról még nincs döntés, de akár kollégiumok is lehetnének a fővárosban tanuló diákok számára – mondta Cserháti Péter.

Szerdán a főigazgatókkal tárgyal a kormányzat, pénteken a szakértői stáb ül össze.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×