eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A segélynél azért többet kap a kísérleti közfoglalkoztatott

Nettó 27 ezer forint. Ennyi pénzt kap havonta napi hat óráért az a közfoglalkoztatott, aki a július elsejétől indult kísérleti programban vesz részt. A Belügyminisztérium illetékes főosztályvezetője az InfoRádiónak azt mondta: a halmozottan hátrányos helyzetű munkavállalókat vonják be a rendszerbe be, akik eddig sem a nyílt munkaerőpiacon, sem a közfoglalkoztatásban nem tudtak elhelyezkedni.

Az öt hónapos, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megyére kiterjedő speciális közfoglalkoztatási kísérleti programba háromszáz álláskeresőt vontak be, de a tervek szerint januártól országossá válna a program.

A Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási Stratégiai és Koordinációs főosztályvezetője az InfoRádiónak azt mondta: ezek a halmozottan hátrányos helyzetű munkavállalók évek óta vannak állás nélkül és még a közfoglalkoztatotti körbe sem tudtak bekerülni.

Mielőtt közfoglalkoztatásba kerülnek, elküldjük őket foglalkoztathatósági vizsgálatra, sokan erőteljesen korlátosan vagy egyáltalán nem foglalkoztathatóak.”

Az orvosok ezekről az emberekről általában mentális, szociális vagy egészségi problémákat állapítanak meg. Réthy Pál úgy fogalmazott: ezen emberek foglalkoztathatóságát most egy nagyon védett környezetben, védett foglakoztatási körülmények között vizsgálják meg.

Faipari tevékenység, padok felújítása, karbantartása, buszvárók karbantartás, területkarbantartás, kertészeti tevékenység jellemző.”

A kísérleti program július elsején kezdődött és november 30-ig tart.

A speciális közfoglalkoztatási programban hat órában a havi bruttó bér 41.555 forint, 27.635 a nettó. Ebből kétségtelenül nem lehet megélni, de több mint a segély. E mellé munkaerő-piaci, szociális, egészségügyi szolgáltatást és melegétkezést is biztosítunk.”

Ha valaki ezt nem vállalja, akkor megtörténhet az, hogy kizárják a közfoglalkoztatásból és az álláskereső nyilvántartásból is, azaz semmilyen legális jövedelemre vagy juttatásra nem lesz jogosult – tette hozzá a BM főosztályvezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×