eur:
387
usd:
355.95
bux:
68088.24
2024. május 17. péntek Paszkál

A kvótareferendum menetrendje

Összefoglaló az október 2-i népszavazást megelőző legfontosabb határidőkről.

Az első fontos határidő augusztus 15-e. A nyolcmillió magyarországi lakóhellyel rendelkező választópolgárnak eddig kell megkapnia az értesítést arról, hogy felvették a névjegyzékbe. Ha ez nem történik meg, akkor a jegyzőnél lehet új értesítőt igényelni.

A kampány a népszavazást megelőző 50. napon, tehát augusztus 13-án kezdődik, legalábbis a jogszabály betűje szerint, hiszen a valóságban már régen tart.

A sajtótermékeknek mostantól öt napjuk van arra, hogy elküldjék a hirdetési árjegyzéküket az Állami Számvevőszéknek. Ha ezt nem teszik meg, akkor nem tehetnek közzé politikai reklámot.

Vannak olyan magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok, akik a 2014-es országgyűlési választások előtt vagy azután regisztrálták magukat a névjegyzékben. Nekik most nem kell újra kérniük a felvételüket. A többiek ezt szeptember 17-ig kezdeményezhetik a Nemzeti Választási Irodánál.

A külföldi magyarok levélben szavaznak. A szavazólapot is tartalmazó csomagot október elsején, szombaton 24 óráig kell eljuttatniuk a Nemzeti Választási irodához. Leadhatják a nagykövetségeken is.

Azok, akik itthon laknak, de október másodikán külföldön vannak, szintén a külképviseleteken szavazhatnak, de ehhez legkésőbb szeptember 24-én 16 óráig kérniük kell a felvételüket a lakóhelyük jegyzőjétől az adott nagykövetség névjegyzékébe.

Aki itthon lesz, de nem otthon, hanem valahol máshol Magyarországon, az szeptember 30-án 16 óráig kérheti az átjelentkezését egy másik településre.

Valamennyi kérelem online is benyújtható a www.valasztas.hu oldalon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×