eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Hatvan magyart köröz az Interpol - lapszemle

Ősszel újabb sztrájkot hirdethetnek a szakszervezetek és a civilek – mondta a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke a Magyar Időknek. A Magyar Nemzet szerint nehéz helyzetbe kerülhetnek azok a kistelepülések, ahol egységes óvoda-bölcsőde működik.

Majdnem két évvel a Népszabadság korábbi cikke után, közokirat-hamisítás gyanújával nyomozást rendelt el az ügyészség a soroksári nagybani piacon lévő panzióba bejelentkezett székely kamionsofőrök ügyében - közli a lap. A cikk emlékeztet, hogy az egyik szállítmányozó cég kamiontelepe mellett működő, negyvenágyas panzióba korábban több mint ezer kamionsofőr jelentkezett be állandó lakosként.

Ősszel újabb sztrájkot hirdethetnek a szakszervezetek és a civilek – mondta a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke a Magyar Időknek adott interjúban. Mendrey László szerint jelenleg alacsony képzettségű alattvalóréteg kinevelése zajlik, ám pozitívum, hogy a kormány felismerte: csökkenteni kell a gyerekek terhelését.

A Magyar Nemzet szerint nehéz helyzetbe kerülhetnek azok a kistelepülések, ahol egységes óvoda-bölcsőde működik. A 176 ilyen intézmény ugyanis legfeljebb jövő őszig üzemelhet, az önkormányzatoknak viszont csak 2018 végétől kötelessége biztosítani a bölcsődei ellátást minden olyan településen, ahol legalább öt háromévesnél fiatalabb gyermek családja tart igényt ilyen szolgáltatásra, vagy a településen negyvennél több ilyen korú gyermek él.

Összesen hatvan magyar állampolgárt keres valamilyen bűncselekmény miatt az Interpol - írja a Magyar Idők. A nemzetközi bűnüldöző szervezet nyilvános körözési listáján 13 magyar nő és 47 férfi szerepel. Az érintetteket gyilkossági kísérlet, csalás, adócsalás, garázdaság, kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény, lopás, rablás, emberrablás, fegyveres rablás vagy éppen biztosítási csalás miatt számoltatná el a hatóság.

A Magyar Nemzet szerint az Országos Roma Önkormányzat ügyvédjének kínos magyarázkodásával és jogászkodásával kezdődött meg tegnap az a per, amit az Albacomp informatikai cég indított a cigányszervezet ellen. A társaság azért kezdeményezett eljárást, mert állítása szerint az ORÖ nem fizette ki annak a 4500 táblagépnek az árát, amit hátrányos helyzetű diákok számára rendelt a cégtől.

A Népszabadság szerint szorult helyzetükből próbálnak előremenekülni a Matolcsy György vezette jegybank alapítványai azzal, hogy megvizsgáltatják szerződéseiket a Közbeszerzési Döntőbizottsággal, ilyen esetekben ugyanis szabálytalanság megállapításakor a büntetés felső határa csupán a szerződés értékének 10 százaléka lehet. A bizottság korábbi vizsgálata elmarasztalta az alapítványokat, mert nem a törvénynek megfelelően bonyolították közbeszerzéseiket.

A Portfolio-n arról olvashatnak, hogy a hitelkiváltásoktól eltekintve legutóbb 2008 decemberében vett fel annyi lakáshitelt a magyar lakosság, mint idén májusban. Most már a fogyasztási hitelezés is egyértelműen élénkül. A nemzeti bank nemrég közzétett adataiból az is kiderül, hogy májusban nagy összegben váltottunk vissza devizabetéteket, a vállalati hitelezés pedig csak egy szűk szempont alapján látszik élénkülni.

A napi.hu az MNB friss inflációs jelentésére hivatkozva ír arról, hogy a mezőgazdaság lehet a gazdaság egyik motorja az idén. Részben a múlt miatt, ugyanis tavaly az agrárium 0,5 százalékkal csökkentette a magyar GDP növekedését, így a bázishatás miatt növekedhet az agrárium hozzáadott értéke. A jegybank aktuális előrejelzése alapján idén a szektor akár 1 százalékponttal is támogathatja gazdaság bővülését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×