INFORÁDIÓ 
2021. január 18. hétfő
Piroska

varga mihály

munkaerőhiány

migráció

Varga Mihály: a migráció nem megoldás a munkaerőhiányra

InfoRádió / MTI

Magyarország nem a migráción keresztül akarja a munkaerő-problémákat megoldani, hanem a munkanélküliség csökkentésével és a munkaerő képzésével, rugalmassá tételével - mondta a nemzetgazdasági miniszter a norvégiai Bergen városában tartott, készségek és képességek fejlesztéséről szóló konferencia szünetében telefonon az MTI-nek.

Varga

Mihály, aki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) és a norvég kormány által szervezett konferencián vett részt, hozzátette: a munkavállalókat képzetté, alkalmazkodásra képessé kell tenni, hogy élni tudjanak a digitális átalakulás nyomán létrejövő új munkalehetőségekkel. Leszögezte: a magyar kormány főleg a fiatalkori munkanélküliség csökkentésében látja a munkaerő-hiány megoldását.

Mint mondta, figyelemre méltó, hogy Magyarország olyan rendszert - a német modellt - tudott átvenni a duális szakképzéssel, amelyre a részt vevő országok is mint referenciára hivatkoztak, és amely a leghatékonyabb képzési rendszer a gazdaság szempontjából.

Kitért arra, hogy a Brexittel kapcsolatban a Nagy-Britanniába sok munkavállalót küldő országok mind hangsúlyozták a szigetországban élő munkavállalók érdekvédelmének fontosságát. A konferencián részt vevő országok miniszterei egyetértettek abban, hogy nem hajlandóak automatikusan feladni olyan munkavállalást, amelyre az elmúlt években gyakorlat, háttér, intézmények alakultak - tette hozzá. Megjegyezte, jelentős mértékű a hazautalt összeg nagysága is, ezért sem mindegy, mi történik Nagy-Britannia és az Európai Unió között.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Magyarországon a szakképzési rendszer átalakításnak köszönhetően egy kézbe került az irányítás, kiemelt hangsúlyt kapott a duális képzés erősítése a közép- és felsőoktatásban is, ezzel párhuzamosan - a termelővállalatok minél szélesebb körű bevonása érdekében - megújult a gyakorlati képzések támogatási szerkezete is.

A címlapról ajánljuk

Elhunyt Sas József

Meghalt Sas József, a Mikroszkóp Színpad egykori igazgatója, színész és rendező....
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018