eur:
394.16
usd:
365.27
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Véglegesítette buszgyártási stratégiáját a kormány - a nap hírei

Lengyel buszokat vásárol Budapest a 3-as metró pótlására, és nyáron kezdődhet a Római parti gát építése. Megjelent az állami iskolafenntartás átalakításáról szóló kormányrendelet.

A Fővárosi Közgyűlés döntése értelmében 110 lengyel gyártmányú busz vásárlásáról határozott a 3-as metró felújításának idejére a Fővárosi Közgyűlés. Tarlós István főpolgármester azt mondta: azt egyelőre nem tudni, hogy az új buszok rendelkezésre állnak, vagy még le kell gyártani azokat, emiatt akár fél évet is késhet a 3-as metróvonal felújításának megkezdése. A főpolgármester beszélt arról is, hogy nem új, hanem felújított a 3-as metró megérkezett prototípusa, így a hatóság szerint nem történt törvénysértés. Szólt arról is, hogy még a nyáron elkezdődhet a Római parti gát építése.

Véglegesítette buszgyártási stratégiáját a kormány - közölte a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály Mosonmagyaróváron, a Kühne Mezőgazdasági Gépgyár csarnokavató ünnepségén elmondta: a fejlesztés a következő 3 évben 30-35 milliárd forintos hazai támogatást igényel. Hozzátette: a kormány 6 nagy, buszgyártással foglalkozó cégre épít.

Erősíti Magyarország gazdasági helyzetét a magyar-szlovén villamosított vasúti összeköttetés - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter Muraszombaton beszélt erről, miután Miro Cerar szlovén miniszterelnökkel felavatta az Őrihodos vasútvonalat.

Még ebben az évben megkezdődik az IC+ vasúti kocsik sorozatgyártása, amelyben a lehető legnagyobb szerephez juthatnak a magyar beszállítók - közölte a MÁV-START vezérigazgatója. Csépke András elmondta: a MÁV Start 20 nemzetközi közlekedésre alkalmas IC+ kocsi gyártását tervezi, 2018-tól pedig elindulhat száz darab belföldi közlekedésre szánt IC+ típusú személykocsi sorozatgyártása.

Magyarország támogatja az osztrák külügyminiszter migrációs válság kezelésére vonatkozó javaslatait - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter elmondta: a magyar kormány álláspontja továbbra is az, hogy Európán kívül kell eldönteni, ki jogosult menekültstátusra.

Újabb intézkedéseket sürgetnek a tej- és sertéságazat megsegítésére a V4-ek agrárkamarái. Az ágazati vezetők szerint legalább 1 milliárd euróra és az orosz embargó mielőbbi feloldására lenne szükség. A V4-ek szerint tovább nehezíti a helyzetet a tej- és a tejtermékek tömeges beáramlása Nyugat-Európából, ami az árak intenzívebb csökkenését idézi elő.

Megjelent az állami intézményfenntartás átalakításáról, a tankerületek létrehozásról, valamint a Klebelsberg Központról szóló kormányrendelet. Eszerint 2017. január 1-jével 59 tankerületi központ jön létre. Ezekbe kerülnek át a köznevelési intézményben dolgozó pedagógusok, a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítők, a gazdasági, ügyviteli, műszaki és kisegítő munkakörben foglalkoztatottak, illetve a fenntartással foglalkozó személyek.

Romániában nem épülhet ciántechnológiás aranymosó üzem Nagybányán a kolozsvári táblabíróság jogerős ítélete szerint. A Vocea Transilvaniei erdélyi hírportál értesülése szerint a másodfokon eljáró törvényszék három évi pereskedés után hozott kedvező döntést a területet lakóövezetté nyilvánító nagybányai önkormányzat javára.

Hálaadó istentisztelettel kezdődött az a nagyszabású rendezvénysorozat, amellyel az Egyesült Királyság és a brit Nemzetközösség népei II. Erzsébet királynőt köszöntik 90. születésnapja alkalmából. A királynő, aki 64 éve ül a brit trónon, április 21-én töltötte be 90. életévét.

Az Egyesült Államokban hat légitársaság kapott engedélyt arra, hogy ősztől közvetlen járatokat indítson Kubába. A két ország februárban állapodott meg kapcsolatai rendezéséről, ezen belül a menetrendszerinti légiközlekedés újraindításáról.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×