eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Örülni kellene a tanárok és az ápolók mozgalmának - hetilapszemle

A polgári középosztály mozgalmairól és az európai mozipiacról is írnak a hetilapok.

A kormánypártiaknak is örülniük kellene a tanárok és az ápolók mozgalmának, mert az azok által provokált viták a legfontosabbról, az emberi tőkéről szólnak – hívja fel a figyelmet a Heti Válaszban Csák János volt londoni nagykövet.

A konzervatív üzletembereket tömörítő Széll Kálmán Alapítvány alapítója az interjúban úgy fogalmaz: „Kis túlzással közgazdasági csodának vagyunk a tanúi, hiszen egyszerre csökken a lakosság eladósodottsága, nőnek a megtakarításai, ugyanakkor nő a fogyasztása. Persze hosszú még az út addig, hogy a családok zömének legyen a polgári nyugalomhoz szükséges 1-2 éves túlélésre elegendő megtakarítása, de a tendencia akkor is jó”. Az üzletember azt mondja, örömtelinek tartja a pedagógusok és az ápolók társadalmi mozgalmait. „Ha kivonom belőlük a pártpolitikát, itt valójában polgári középosztálybeli reflexekkel zajló vitát látok. Akinek van féltenivalója, azaz emberi vagy vagyoni tőkéje, az előbb-utóbb érvényesíteni akarja érdekeit a maga, a szerettei és a jövő nemzedéke számára. Ezek a viták bizonyítják, hogy az embereknek van féltenivalójuk, és hajlandók ennek védelmével civil módon foglalkozni” – teszi hozzá Csák János.

A Figyelő a kiugróan magas látogatottságú 2015-ös európai moziévről ír, amiért természetesen Hollywood a felelős. Az első legnézettebb 20 film listáján 18 amerikai produkció szerepel. Közülük is négy emelkedik ki: a Star Wars – Az ébredő erő, a Minyonok, a Spectre – A Fantom visszatér, valamint a Jurrasic World. Azonban az öreg kontinens saját gyártású produkcióinak 2014-es 33,5 százalékos piaci részesedése tavalyra 26,1-re csökkent. Számos európai országban továbbra is népszerűek a nemzeti filmek. Franciaországban az arányuk 35,2 százalék, Finnországban 29,9, Dániában egytizeddel kevesebb, Németországban 27,5 százalék. Nem sokkal vannak lemaradva a lengyelek és Csehországban is 23,8 százalék az arány. Bár Magyarországon is évről évre egyre több magyar filmre ülnek be a nézők, mégis: itthon a piaci részesedésük alig haladja meg a 4 százalékot. Ráadásul az amerikai filmek közül is a szinkronizáltak a legnépszerűbbek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×