eur:
393.82
usd:
365.05
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Ferenc pápa levélben köszöntötte Erdő Pétert

Ferenc pápa levélben köszöntötte Erdő Péter bíborost a Pápai Magyar Intézet alapításának 75. évfordulója alkalmából - tájékoztatta az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye hétfőn az MTI-t.

Az intézet a magyarországi kommunista rendszer idején sokszor szenvedett sérelmeket és került veszélybe, emiatt pedig "a Szentszéknél keresett és talált segítséget" - olvasható az MTI-hez is eljuttatott levélben.

"Most tehát örömmel értesültünk arról, hogy ez az intézet alapításának 75. évfordulóját ünnepli. Ezért ki szeretnénk fejezni iránta érzett jóindulatunkat és őszinte jókívánságainkat ezzel a levéllel, melyet hozzád intézünk, Tisztelendő Testvérünk, aki valamikor növendékként laktál ott, most pedig Magyarország prímása vagy, és ennek a pápai intézetnek a protektori tisztségét viseled" - írta Ferenc pápa a bíborosnak.

A magyar papnövendékek képzésére 1579-ben alapították meg Rómában a Magyar Kollégiumot, amely a rákövetkező évben egyesült a Német Kollégiummal, így jött létre a ma is működő Pontificium Collegium Germanicum et Hungaricum. A XIX. században merült fel a már felszentelt papok római továbbképzésének kérdése. Ebben közrejátszott, hogy 1881-ben megnyitották a Vatikáni Titkos Levéltárat, ezért sorra alakultak Rómában a vatikáni levéltári kutatásokat támogató nemzeti tudományos és kulturális intézetek.

A magyar történeti intézet létrehozásának fő szervezője Fraknói Vilmos (1843-1924) történetíró, nagyváradi kanonok volt, aki saját költségén építtetett villát Rómában erre a célra. Az épületben ma Magyarország szentszéki nagykövetsége működik.

A magyar állam 1927-ben vásárolta meg a Róma központjában álló, az itáliai barokk építészet egyik legnagyobb alakjának, Francesco Borromininak (1599-1667) a tervei alapján épült Falconieri-palotát. Itt kezdte meg működését 1928-ban a korábbi történeti intézetet is kiváltó Római Magyar Akadémia.

Az akadémián működő, de nagy mértékben autonóm papi osztály 1940-ben önállósult, amikor XII. Piusz pápa megalapította a Pápai Magyar Intézetet, engedélyezve számára a "pápai" elnevezés használatát.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×