eur:
393.77
usd:
369.05
bux:
65842.71
2024. április 23. kedd Béla

Lemondott az osztrák kancellár és Platini - a nap hírei

Csaknem ötmilliárd forint jutna az unió betelepítési kvótája elleni népszavazás lebonyolítására, amelyet a kormány kezdeményezett. Ausztriában Reinhold Mitterlehner alkancellár, az Osztrák Néppárt elnöke veszi át átmeneti időre a kormányfői tisztséget, miután bejelentette lemondását Werner Faymann kancellár.

Csaknem ötmilliárd forint jutna az unió betelepítési kvótája elleni népszavazás lebonyolítására, amelyet a kormány kezdeményezett. A határozati javaslatról az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága tárgyalt. Az indítványról már kedden szavaz a Ház.

A Déli pályaudvar üzemi részének vasúthálózatról történő leválasztása is szerepel a jövő évi költségvetés egyik fejezetében. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által benyújtott dokumentum szerint jövőre 5 milliárd forint jutna a terület új vagyonkezelő részére történő átadásának előkészítésére és Kelenföld állomás kapacitásbővítő beruházásaira.

Az elmúlt tíz év legnyugodtabb költségvetési véleményezési időszaka volt a mostani az Állami Számvevőszéknél - mondta a testület elnöke. Domokos László az M1-en megjegyezte: korábban az adóbevételek teljesíthetősége volt kérdéses, most azonban ezzel nincs már gond sem az idei, sem a jövő évi költségvetésben. Hozzátette: a jövő évi költségvetés megfelel az alkotmányos szabályoknak.

Június végéig fizeti be az 50 milliárd forint osztalékot a költségvetésbe a Magyar Nemzeti Bank. Az MNB Igazgatóságának áprilisi döntése értelmében a jegybank rekordmértékű osztalékot fizet, melyet a 2015-ben elért nyereség tett lehetővé. Az osztalékfizetésnek köszönhetően az államadósság a GDP 0,15 százalékával csökkenhet.

Mintegy 145 milliárd forint hiánnyal zárt az államháztartás központi alrendszere január és április között. Az idei első négyhavi hiány az éves deficitcél 19 százaléka közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Pozitív eredményt hoztak a Richter Esmya nevű készítményének 3. fázisú klinikai kísérletei - írja a portfolio. A gyógyszeripari vállalat tájékoztatása szerint a törzskönyvi kérelem beadásához már csak egy vizsgálatra van szükség, így ha minden jól megy, legkorábban 2018-ban az Egyesült Államokban is bevezethető a készítmény.

A sokszínűség tiszteletben tartására hívta fel a figyelmet az egységes Európa építéséért Navracsics Tibor. Az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős tagja az Európa-nap alkalmából adott budapesti fogadáson beszélt erről.

Közösségi internet hozzáférési pontok fejlesztésére írt ki 5 milliárd forintos pályázatot a Nemzetgazdasági Minisztérium. Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár hangsúlyozta: a lakosság digitális készségeinek fejlesztése a foglalkoztathatóság erősítésén túl további eredményeket hozhat és ösztönzőleg hat a fejlesztésekre is.

Ausztriában Reinhold Mitterlehner alkancellár, az Osztrák Néppárt elnöke veszi át átmeneti időre a kormányfői tisztséget, miután bejelentette lemondását Werner Faymann kancellár. A politikus közölte: leköszön az Osztrák Szociáldemokrata Párt elnöki tisztéről is.

A brit kormányfő szerint biztonságosabb, gazdagabb és hatalmasabb lehet az Egyesült Királyság, ha az Európai Unión belül marad. David Cameron ezt az uniós tagságról szóló brit népszavazás előtti legnagyobb kampánybeszédében mondta.

Lemondott az Európai Labdarúgó Szövetség elnöki posztjáról Michel Platini. A 60 éves sportvezető azután határozott így, hogy a nemzetközi Sportdöntőbíróság továbbra sem vonta vissza, csak csökkentette a hűtlen kezelés miatti eltiltás időtartamát. A testület hétfőn 4 évre mérsékelte a korábbi 8, majd 6 éves eltiltást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×