INFORÁDIÓ 
2019. május 25. szombat
Orbán

hírek

inforádió

belföld

okosváros

okos

budapest

fejlesztés

városvezetés

Mitől lehet okos egy település?

Mitől lehet okos egy település?

Infostart / InfoRádió

Az az okos település, ahol szívesen laknak az emberek - mondta az InfoRádiónak a Lechner Tudásközpont Smart City vezetője. Kulcsár Sándor szerint azok a jó informatikai fejlesztések, amelyekbe bevonják a lakosságot is.

„A település attól lesz okos, hogy a benne élők, benne működők mennyire lesznek okosak, mennyire tudnak felkészülni a 21. század kihívásaira” - fogalmazott Kulcsár Sándor.

„Rengeteg megközelítés létezik arra, hogy mikor nevezünk okosnak egy települést. Nagyon le szeretném egyszerűsíteni ezt, mivel minél több jelzőt aggatunk rá, annál bonyolultabb és érthetetlenebb lesz, hogy mit is értünk alatta. Nagyon egyszerűen: élhetőbb településeket szeretnénk létrehozni” - hangsúlyozta.

„Ha nemzetközi benchmarkokat nézünk, akkor az egyiken Barcelona a legokosabb város, egy másikon Amsterdam. Mindenhol más a mérce” - véli a szakember.

„Ezt a település életét lefedő teljes spektrumra mérik. Ide tartozik például az okos kormányzás, okos lakosság, okos környezet, okos közlekedés, okos gazdaság” - fejtette ki.

„Ha megnézzük a különböző területeket, gyakorlatilag mindegyiket behálózza az informatika. Az informatika egy olyan eszköz a település vezetésének, illetve a településnek a kezében, amivel élhetőbbé tudják varázsolni az ott lakóknak, az ott működő cégeknek, intézményeknek a létét” - részletezte a Lechner Tudásközpont Smart City vezetője.

Hozzátette: a közlekedésben ott van az elektronikus jegyrendszer. Ez tökéletes példa rá, hogy mennyire meg tudja könnyíteni a használók hétköznapi életét, egyáltalán tervezhetővé válik általa a közlekedés.

„Ha ezeket összességében nézem, és megpróbáljuk különböző mérőszámok mentén monitorozni – például egy százas skálán meghatározni, hogy hol helyezkedik el egy település –, akkor szépen el lehet kezdeni felhúzni” - közölte Kulcsár Sándor.

Hangsúlyozta: azt kell elfogadni és tudomásul venni, hogy az okos településsé válás végtelen folyamat.

„Magyarországon az egyik feladatunk, hogy kialakítsunk egy olyan egységes mércét, amivel a települések elsősorban önmagukat tudják előrevinni a fejlesztésben. Ők tudják ugyanis megállapítani azt, hogy mi a következő lépés, hol tudnak a legnagyobbat javítani, hol érhetik el a legnagyobb sikereket, és hol van a legproblémásabb terület, amin javítani kell ahhoz, hogy jobb legyen a település” - vázolta a Lechner Tudásközpont Smart City vezetője.

Hozzátette: Budapesten is rengeteg olyan fejlesztés van az említett területeken, ahol nagyon szépen tud előrehaladni, de van számtalan olyan terület, ahol lemaradásban vagyunk.

„Minden települést az ott lakók, ott élők fognak lemérni a nap végén, ők fogják azt minősíteni, hogy számukra ez egy élhető település vagy sem, van-e elvándorlás vagy bevándorlás, és a települést szeretik-e az ott lakók. Mindig van hova javítani” - fogalmazott Kulcsár Sándor.

„Budapest egyébként számos szempont szerint nagyon előretart, de még itt is rengeteg olyan terület van, amelyet nagyon erősen fejleszteni kell. Ilyen például a közösségi tervezés, a közösség felé nyitáson lehet javítani” - hívta fel a figyelmet a Lechner Tudásközpont Smart City vezetője.

Csütörtökön zajlik az egész napos Infotér konferencia közműszolgáltatók, közlekedési cégek, minisztériumok és közigazgatási szakemberek részvételével.

Kapcsolódó hang

Mitől lehet okos egy település?
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018