eur:
393.04
usd:
366.24
bux:
66865.68
2024. április 26. péntek Ervin

Pölöskei Gáborné: „Teljesen új KLIK-struktúra nem születhet”

57 önálló szervezet, önálló költségvetéssel - ez lesz a Klebelsberg Intézményfenntartóból. A szervezet elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: jogos a felvetés, hogy az intézményvezetőknek vissza kell adni jogköröket.

Teljesen új struktúra nem születhet, mert vannak alapok, amiket figyelembe kell venni – mondta a KLIK átalakításáról az InfoRádió Aréna című műsorában Pölöskei Gáborné, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnöke.

„Azt nem vitatta senki, hogy állami intézményfenntartásra szükség van, mivel rettentő felaprózott a magyar oktatási rendszer, nagyon sok kis iskola és különböző iskolatípus van benne, ezért nagyon nagyok a különbözőségek. Valamilyen egyenszilárdságot mégiscsak az egy kézben lévő működtetéssel, fenntartással lehet. Ezért ez az, ami talán nem volt kétséges, hogy az állami intézményfenntartás struktúrájában kell gondolkodni” - fogalmazott Pölöskei Gáborné.

A jövőben nem lesz 198 tankerület, mert nagyon nagyok a különbségek – mondta Pölöskei Gáborné. A fenntartást és a működést 57 egységre bontják szét.

„Gyakorlatilag ezek önálló jogi egységek lesznek, önálló szervezetek lesznek, önálló költségvetéssel rendelkeznek, ebből következik, hogy jóval közelebb kerül az iskolához a döntés” - közölte.

Jogos az a felvetés, hogy az intézményvezetőknek vissza kell adni jogosultsági köröket – hangsúlyozta a KLIK elnöke, hozzátéve: a fenntartás továbbra is az állam feladata lesz.

„Maga az állam az új fenntartó, ez változatlanul így van, csak a fenntartási jogosultságokat szétszedtük. Például az intézményalapítás megszüntetése az EMMI-ben van, ugyanakkor a stratégiai tervezés, a költségvetés tervezése, a keretek meghatározása, vagy az informatika hálózatosítása a központban van. Tankerületi szinten van a munkáltatói jogkör, ugyanakkor az, hogy maga az igazgató ki tudja választani, hogy milyen pedagógusokkal dolgozzon, azt ő tegye, és ne a tankerületvezető, ez egyértelmű, ezt így kell leszabályozni” - részletezte a KLIK elnöke.

Pölöskei Gáborné szerint az állami intézmények esetében az lenne a leghatékonyabb, ha a működtetés és a fenntartás egy kézben lenne. Ehhez forrás is kell – tette hozzá a KLIK elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×