eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Folytatódhat a lakáspiac élénkülése

Tovább folytatódhat a lakáspiac élénkülése. A CSOK és a lakásáfa csökkentése, vagyis az új lakások 5 százalékos áfaterhe a hitelpiacot is beindíthatja a szakértők szerint.

A tavalyi további növekedés után az FHB Lakásárindexe alapján a lakásárak a 2008 elején tapasztalható szinten állnak, mindössze 1,5 százalékkal maradva el a válság előtti csúcstól – mondta Tokodi Gábort. Az FHB vezérigazgató-helyettese hozzátette: az új és használt lakásoknál is van áremelkedés, de területi alapon is megfigyelhető differenciálódás.

„Azokon a területeken, Budapest, illetve Győr, ahol a válság alatt az ingatlanértékek növekedtek vagy megtartották az értéküket, ott a növekedés alacsonyabb volt, de Közép-Magyarországon vagy a dél-alföldi régióban most egy erőteljesebb növekedés mutatható ki.”

Tokodi Gábor szerint jelenleg kevés az olyan ingatlan, amelyekre a CSOK-ot igénybe lehet venni, az érdeklődők körülbelül fele magánerős építkezésbe szeretne kezdeni.

„Az érdeklődés hatalmas. A piacon jelenleg azonban kevés olyan, új, ingatlan van, amire a 10-20-10-es CSOK igénybe vehető.”

Az elmúlt időszakban alapvetően készpénzért vettek lakást, de Csűrös Csanád, a Net Média Zrt. üzletfejlesztési igazgatója úgy látja, hogy ezen a területen lehet változás.

„A trend az, hogy egyre többen vesznek fel lakáshitelt, a folyamatot tovább erősíti a CSOK és az áfacsökkentés.”

Nagygyörgy Tibor, a Biggeorge Property Zrt. vezérigazgatója azt mondta, hogy bár az ingatlanárakban már valóban elértük a 2008-as szintet, a volumenekben még jelentős elmaradás van.

„2006-ban, 2007-ben és 2008-ban csak Budapesten 8-10 ezer lakást építettek fejlesztők, ehhez képest tavaly összesen kétezer lakás épült vállalkozói céllal.”

A szakember a használt lakáspiacon országos szinten 150 ezer tranzakcióra számít. Az új építésű lakásoknál pedig erre az évre egy 4-5 ezres tételt vár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×