INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Az MNB-alapítványok és aláírásgyűjtés volt a téma a parlamentben

Infostart / InfoRádió
A jegybanki alapítványok kifizetései, a lengyel-magyar szolidaritás és a szocialista párt aláírásgyűjtése is szóba került az Országgyűlés napirend előtti felszólalásai során.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője ismét a jegybank vezetőjét, Matolcsy Györgyöt támadta a nemzeti bank alapítványainak nemrég nyilvánosságra került közpénz-kifizetései miatt. A politikus rámutatott, hogy a szocialisták által nyilvánosságra hozott adatok alapján Matolcsy György maga is részt vett az alapítványok döntéseiben. Schiffer András úgy látta, hogy a jegybank vezetőjének le kell mondania.

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a kabinet részéről – ahogy múlt héten, ezúttal is – hangsúlyozta, hogy a nemzeti bank független a kormánytól, majd megköszönte, hogy a képviselő elismerően szólt a jegybank monetáris politikájáról.

Latorczai János, a KDNP részéről a II. világháborúban lengyel menekülteket segítő Salamon-Rácz Tamásról és a magyar-lengyel szolidaritásról emlékezett meg. Rétvári Bence válaszában szintén hangsúlyozta e történelmi szolidaritás fontosságát.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik képviselője a kilakoltatások ellen emelt szót, hangsúlyozva, hogy 2 hónap alatt annyi embert dobtak ki otthonából, mint tavaly egész évben. A politikus a kilakoltatási moratórium meghosszabbítását szorgalmazta.

Völner Pál államtitkár válaszában aláhúzta, hogy a kormánypártok kiemelten kezelték az eladósodottak védelmét, a Nemzeti Eszközkezelő 32 ezer családnak, a csődvédelem pedig további családoknak nyújtott segítséget. Ha pedig a kormány az ellenzéki képviselő által vázalt intézkedésekhez nyúlna, lehetetlenné válna a követelések behajtása - tette hozzá az államtitkár.

Tóth Bertalan, a szocialista párt képviselője a Leonardo DiCaprio által megformált gátlástalan brókerhez, a Wall Street farkasához hasonlította Matolcsy György jegybank-elnököt a nemzeti bank alapítványainak kifizetései nyomán, és rámutatott, hogy a jegybank még mindig titkol több közérdekű adatot.

Tállai András válaszában összehasonlította a jegybank 2013 előtti és utáni - Matolcsy György kinevezését követő - monetáris politikáját és aláhúzta, hogy a nemzeti bank tevékenysége ma eredményes, nem úgy mint a szocialista kormányok alatt. Az alapítványok kifizetései nyomán kialakult botrányt az államtitkár politikai akciónak nevezte.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője okafogyottnak és illegitimnek nevezte az MSZP vasárnapi boltzár elleni aláírásgyűjtését, amely - véleménye szerint - kártékony és hátrányos a kiskereskedelemben dolgozó 250 ezer ember számára, mivel az MSZP akciója miatt ősznél előbb a kormánypártok nem tudják rendezni a munkavállalók helyzetét.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára válaszában úgy látta, hogy a vasárnapi boltzárról szóló referendumnál sokkal fontosabb a kötelező betelepítésről szóló kvóta elleni népszavazás, amelynek kedden adhat zöld utat a Kúria.

Kapcsolódó hang

Az MNB-alapítványok és aláírásgyűjtés volt a téma a parlamentben
 


A címlapról ajánljuk