eur:
393.03
usd:
366.11
bux:
66841.8
2024. április 26. péntek Ervin

A tüdőgyulladás az egyik leggyakoribb kórházi fertőzés

A leggyakoribb fertőzések a kórházakban a felső légúti fertőzés, a tüdőgyulladás, a húgyúti fertőzések, a műtétet követő sebfertőzések, vérárammérgezések vagy vérmérgezések, illetve a bélfertőzések. Ezek a fertőzések helyes és gyakori kézmosással azonban elkerülhetők - mondta az Országos Tisztifőorvosi Hivatal főosztályvezető-helyettese. Szilágyi Emese közölte: ezért a jövőben nagyobb hangsúlyt fektetnek a kórházi dolgozók oktatására és az ellenőrzésre. Az ÁNTSZ ma három olyan módszertani levelet tett közzé, amely a kórházakat segítheti a fertőzések csökkentésében.

„Nagy hiánypótlást jelent az egészségügyi intézmények számára, nagyon fontos támpontot és keretet biztosít a kórházak számára annak érdekében, hogy kialakítsák a helyi eljárásrendjüket a multirezisztens kórokozók által okozott fertőzések megelőzése érdekében” - hangsúlyozta a főosztályvezető-helyettes.

Hozzátette, hogy természetesen az eljárásrend megléte csak az első lépés.

„Ezt az eljárásrendet oktatni kell az egészségügyi dolgozók körében, vagyis azok körében, akiknek alkalmazniuk kell, akiknek eszerint kell ellátniuk a beteget, hogy ne alakuljon ki multirezisztens kórokozó által okozott fertőzés, ha pedig kialakult ilyen fertőzés, akkor az ne terjedjen tovább másik betegekre” - folytatta.

Szilágyi Emese elmondta, hogy a leggyakoribb fertőzések a felső légúti fertőzés, a tüdőgyulladás, a húgyúti fertőzések, a műtétet követő sebfertőzések, vérárammérgezések vagy vérmérgezések, illetve a bélfertőzések.

„2013-ig a kötelezően jelentendő fertőzések tekintetében emelkedést mutattak a számok, ami részben köszönhető annak is, hogy vizsgáltuk a jelentési fegyelmet, pótlásra kerültek az esetleg nem jelentett esetek.

2014-ben már nem volt lényeges változás, és a 15-re vonatkozó előzetes adatok is hasonlóak” - közölte az Országos Tisztiorvosi Hivatal főosztályvezető-helyettese.

„Ezek szerint most már rendelkezünk valós, reális adatokkal, és ezek az adatok nem mutatnak emelkedést. Stabilizálódást észlelünk, és bízunk abban, hogy a módszertani útmutatókkal, az egyéb támpontokkal és beavatkozásokkal elindulhat egy csökkenő trend” - osztotta meg tapasztalatait Szilágyi Emese.

Kiemelte, hogy a kórházi fertőzések megelőzéséhez fontos a megfelelő kézhigiénés gyakorlat. Ezért is tűztük ki célul a kézhigiéné-gyakorlat fejlesztését országos programban.

„Monitorozzuk a helyes gyakorlatot, de emellett a környezeti fertőtlenítés is fontos, hiszen egy szennyezett felületről is átkerülhet a betegbe a kórokozó. Azt sem szabad azonban elfelejteni, hogy a szennyezett felületekről többnyire szennyezett kézzel kerül a betegbe a kórokozó” - fejtette ki.

Az Országos Tisztiorvosi Hivatal főosztályvezető-helyettese közölte: a kórházi fertőzések tekintetében körülbelül ott áll Magyarország, ahol az európai uniós átlag.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Csányi Sándor: történetének legnagyobb bankvásárlása jöhet az OTP-nél!

Csányi Sándor: történetének legnagyobb bankvásárlása jöhet az OTP-nél!

Ma 10 órától tartja közgyűlését az OTP, ahol a részvényesek többek között döntenek az osztalékfizetésről és saját részvények visszavásárlásáról. A rendezvényen beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A Portfolio az esemény helyszínéről tudósít.  A hazai részvénypiaccal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. A rendezvényen részt vesz többek között Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója és Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója. Jelentkezni és regisztrálni itt lehet, a program itt olvasható, az előadóink listája itt található.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×