eur:
394.36
usd:
370.05
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Átadták az első közösségi felsőoktatási képzési központot Hatvanban

Felavatták Magyarország első közösségi felsőoktatási képzési központját csütörtökön Hatvanban, ahol villamosmérnöki alapképzés, valamint nemzetközi gazdálkodási felsőoktatási szakképzés indul szeptemberben.

Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) oktatási államtitkára köszöntőjében rámutatott: a képzési központ a hatvani önkormányzat, a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a hatvani Robert Bosch Elektronika Kft. és a kormány együttműködése nyomán jött létre.

Közölte, a közösségi felsőoktatási képzési központok létrehozását a felsőoktatási törvény tavaly szeptemberi módosítása tette lehetővé, amely elsősorban a felsőoktatási helyektől távol lévő, erős elvándorlással sújtott területeken kínál képzési lehetőséget, ezáltal pedig esélyt a fiatal szakemberek megtartására.

Magyarország a francia, illetve német mintát követve alakította ki saját rendszerét, amely szerint egy meglévő felsőoktatási intézmény viszi el a képzését olyan régiókba, ahol azt a közösség igényli. Azaz nem önálló intézményről, hanem együttműködési formáról van szó.

Az államtitkár felidézte: egy évvel ezelőtt a hatvani Robert Bosch Elektronika Kft. vezetőivel folytatott tárgyalások során került szóba, hogy miként tudnák a fiatal szakembereket a városhoz kötni. Hatvannak ugyanis ugyanaz az előnye, mint a hátránya: Budapest közelsége - mondta.

Hozzátette, a közösségi képzési központ magába foglalja a helyi önkormányzatot, a helyi vállalatokat és vállalkozókat, együttműködésük célja pedig az, hogy megjelenhessen helyben a felsőoktatási képzés.

Sándorné Kriszt Éva, a Budapesti Gazdasági Egyetem rektora arról beszélt, a felsőoktatás küldetése, hogy Budapesten kívül minél több helyen biztosítsa a felsőfokú tanulmányokhoz hozzáférés lehetőségét.

Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora kijelentette: mostantól Hatvan is része az európai felsőoktatási térnek.

A Robert Bosch Elektronika Kft. vezetői - Volker Schilling gazdasági és Roger Seemeyer műszaki ügyvezető igazgató - egyebek mellett arról szóltak, hogy komoly munkaerőhiányban szenved a mérnökpiac, egy közelmúltbeli tanulmány szerint mintegy 20 ezer mérnök hiányzik. Ez azonban nemcsak Magyarországra igaz, hanem számos más európai országra, így Németországra is.

Az eseményen elhangzott: a gazdasági növekedés rugalmas oktatást, képzést feltételez. Azaz olyan oktatásra van szükség, amely képes azonosulni a követelményekkel, a versenyképességbeli különbséget a tudás és a kompetencia mutatja meg.

Horváth Richárd (Fidesz-KDNP), Hatvan polgármestere azt mondta, hogy eddig is jelentős eredményeket hozott a városnak a Bosch céggel való együttműködés. Kiemelte: a tanulmányaikat a közösségi felsőoktatási képzési központban elvégző hallgatók ugyanolyan diplomát kapnak, mintha Budapestre járnának tanulni.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×