eur:
392.9
usd:
366.35
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Ungár Klára két milliót fizet Kocsisnak a melegezésért

A Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítéletében megállapította, hogy Ungár Klára megsértette Kocsis Máté józsefvárosi polgármester jó hírnevét - írja beszámolójában az index.hu.

"Az ítélet szerint törölnie kell az ügyet kirobbantó Facebook-posztjából a Kocsisra vonatkozó szövegrészt, ugyanott bocsánatot kell kérnie, és kétmillió forint sérelemdíjat kell fizetnie Kocsisnak."

Mint az Index írja, "Fintha-Nagy Péter bíró röviden összefoglalta Kocsis keresetét, mely szerint Ungár Facebook-posztja, valamint a Nol.hu-nak adott nyilatkozata, melyekben Kocsis Mátét bujkáló melegnek nevezte, sérti a jó hírnevét, az emberi méltóságát és a becsületét. Ezért kétmilliós sérelemdíjat és egy bocsánatkérő közlemény megjelentetését kérte a Facebookon, valamint az MTI-n keresztül."

"Ungár ügyvédje ellenkeresetet terjesztett elő. Eszerint a sérelmezett közlés egy közéleti vitában hangzott el, amit egyebek mellett Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott buzilobbizó kijelentése, Orbán Viktor debreceni, a "nem provokáló" melegeket dicsérő szavai és Kocsis Máté kötelező drogteszttel kapcsolatos kijelentése öveztek: ezek a kijelentések a polgárok magánéletébe avatkoznak, ezért a politikusoknak, így Kocsisnak is el kell viselnie, ha az ő magánéleti kérdéseik kerülnek napirendre. Az ügyvéd, Nehéz-Posony Márton elmondta, hogy Kocsis a magánélete megsértésére hivatkozott, abba a körbe azonban csak tények tartozhatnak: egy szerinte valótlan állítás nem sértheti a magánéletét.

Ennél is fontosabbnak nevezte, hogy valakinek a szexuális identitásáról szóló kijelentés nem lehet alkalmas a személyisége megítélésére, a társadalmi megítélés csorbítására, mert nincs erkölcsi tartalma. Ha a bíróság ellenkezőképp döntene, azzal vagy maga is elismerné, hogy például melegnek lenni kedvezőtlen dolog, vagy a melegekről szóló negatív közfelfogást szentesítené.

Az ítélet indoklásában a bíró nem tért ki arra, hogy a sérelemdíj magas összegét milyen szempontok szerint állapította meg. Azt fejtette ki, hogy a bíróságnak azt a szövegkörnyezetet kellett figyelembe vennie, amiben Ungár kijelentése elhangzott, és a bíróság nem arról foglalt állást, hogy a homoszexuális identitásnak milyen a megítélése.

Mint mondta, Ungár a posztjával Orbán Viktor említett kijelentésére reagált. Ebből az következik, hogy Kocsis nem védte meg a miniszterelnök kijelentésétől a hozzá hasonló hasonló tulajdonságú embereket - azaz lényegében gyáva (ezt a bíró így nem mondta ki, csak a szóbeli indoklásából következik). Ezt (a legyávázást) Kocsis alappal tarthatja sértőnek.

Ungár bejelentette, hogy fellebbeznek. Szerinte a bíró félreértette őt és az ítélet túlterjeszkedett Kocsis keresetén: Kocsis nem kifogásolta, mert ő (Ungár) sem mondta, hogy Kocsisnak meg kéne védenie a melegeket."

- írja beszámolójában az index.hu.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×