INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Mindenszentek idején több a tűzeset

InfoRádió / MTI
Megemelkedik a tűzesetek száma Mindenszentek idején. Ezért fokozott óvatosságra figyelmeztet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A szervezet szóvivője szerint érdemes ilyenkor figyelni a töklámpásokra is.

Hajdu Márton utalt arra: általános szokás, hogy november elsején, Mindenszentekkor és az azt követő Halottak napján, valamint előzőleg, október 31-én a Magyarországon is egyre inkább elterjedő halloweeni szokásként az emberek gyertyákat, mécseseket, vagy töklámpásokat gyújtanak. A tűzeseteket leggyakrabban az okozza, hogy e tárgyakat könnyen meggyulladó anyagok közelében helyezik el, a keletkező lángok pedig szabadtéren a száraz avarra, lakásban pedig a függöny vagy asztalterítő "közvetítésével" más helyiségekre is átterjednek.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője kiemelte: fontos, hogy a temetőbe látogatók csak mécsestartóban gyújtsanak mécsest vagy gyertyát, és azokat a sírtól való távozás után el kell oltani. A mécsest célszerű nem éghető anyagból készült alátétre, illetve olyan stabil helyre kell rakni, ahol nem dőlhet el. Biztonságosan használható a fedővel ellátott kegyeleti mécses - tette hozzá.

A Halloweenkor szokásos töklámpások használata látványos, ugyanakkor veszélyes - hívta fel a figyelmet Hajdu Márton, hozzátéve: azok kihelyezésekor fontos a megfelelő hely megválasztása, valamint olyan mécses használata, amely szeles időben is biztonságosan égethető.

Hanganyag: Kálló Izabella

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk