INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Magyar Levente: a nyugati partnerekkel is ápolni kell a párbeszédet

InfoRádió / MTI
Amellett, hogy a magyar gazdaságdiplomácia a Kelet, és a déli nyitás keretében Latin-Amerika és Afrika felé fordul, a hagyományosnak mondható nyugat-európai partnerekkel is ápolni kell a folyamatos, intenzív párbeszédet - mondta el az MTI-nek péntek reggel telefonon koppenhágai tárgyalásait követően Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára.

Emlékeztetett arra, hogy Nyugat-Európából érkezik Magyarországra a legtöbb külföldi tőke.

"Ez gazdaságunk éltető ereje" - mondta az államtitkár annak fontosságát hangsúlyozva, hogy a nyugati partnerekkel éreztetni kell, a kormány nyitott irányukban.

Magyar a múlt héten Hollandiában, most pedig Dániában tárgyalt gazdasági és olyan politikai vezetőkkel, akik a dán gazdaságdiplomáciáért felelnek, és elő tudják segíteni a dán cégek külföldi, adott esetben magyarországi terjeszkedését.

Az államtitkár tudatta: dán vállalatok 10 ezernél is több embert foglalkoztatnak Magyarországon, s maximálisan elégedettek; a jogi környezet és a kormányzat által nyújtott segítség is kiváló minősítést kapott tőlük. Felidézte, hogy három, Magyarországon jelen lévő dán cég is bővítést tervez.

"Ez ékes bizonyítéka annak, hogy nem érvényesek a Magyarországgal szemben rendre megfogalmazott kritikák" - hangoztatta Magyar Levente.

Kitért az államtitkár a dán agrárium fejlettségére is, amelynek gerincét mindössze 10 ezer gazdálkodó adja, ugyanakkor globálisan is a legversenyképesebb mezőgazdaságok közé sorolható, ahol hatalmas mennyiségű szakmai tudás és technológia halmozódott fel. Magyar elmondta, hogy már tavasszal magyar vállalkozók érkezhetnek Dániába, hogy tanulmányozzák az ottani tapasztalatokat.

Magyar Levente kiegyensúlyozottnak nevezte a magyar-dán politikai kapcsolatokat. Hozzátette: a Dán Néppárt kifejezetten támogatta a magyar kormánynak a migrációs válságban az elmúlt időszakban tett lépéseit.

"Többször is nyíltan kiálltak Magyarország mellett. Ez pedig annak egy jele, hogy az az állítólagos elszigetelődés, amelybe Magyarország került ezen döntések nyomán, egyszerűen nem igaz" - magyarázta az államtitkár.

A címlapról ajánljuk