eur:
392.84
usd:
366.15
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Honnan szállhat még ki az állam? - lapszemle

Nem járnak egészségügyi szűrésre a magyarok; 60 százalékuk csak komoly betegség esetén fordul orvoshoz - írja a Magyar Nemzet. Egyre többen kötnek kegyeleti biztosítást - írja a Magyar Idők.

Nem járnak egészségügyi szűrésre a magyarok; 60 százalékuk csak komoly betegség esetén fordul orvoshoz - írja a Magyar Nemzet. A FoglaljOrvost.hu felmérésében ezer, 35 éven felülit kérdeztek. Kiderült: csupán az emberek 5 százaléka megy orvoshoz már a legkisebb gyanú esetén is. Az évente szükségesnek tartott 5-6 különböző szűrővizsgálaton pedig mindössze 4 százalékuk vesz részt.

Egyre többen kötnek kegyeleti biztosítást - írja a Magyar Idők. A becslések szerint 50 ezer idős ember rendelkezik ilyen típusú biztosítással a végtisztesség költségeinek fedezésére. A konstrukció keretében előre meghatározott összeget fizetnek a kedvezményezettnek, illetve az örökösnek, illeték és adómentesen.

Csontváry Múzeum létrehozására írna ki ötletpályázatot a kormány - mondta tegnap a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az ismert festőnek már van múzeuma Pécsett, a nol.hu szerint egyelőre azonban nem tudni, hogy Lázár János két Csontváry Múzeumot akar, vagy Pécs helyett máshol szeretné látni a híres festő képeit. A hírportál a véleméyneket, aggodalmakat gyűjtötte össze.

Virágba borult a sivatag. Az Index a Föld egyik legszárazabb területéről, a chilei Atacama-sivatagról ír, ahol a 20. század elején egy huzamban 173 hónapon át egy cseppnyi eső sem esett. Az idei erős El Niño jelenség azonban néhány centiméternyi esőt eredményezett, és ettől azonnal színes virágok borították be az egész sivatagot. A hírportálon az erről készült fotókat is megnézhetik.

A magyar közúti fuvarozás nemzetközi szinten nem volt piacképes és felkészült, de az új kormánycsomag áttörést jelenthet a szektor versenyképességének javításában - véli a Magyar Idők. A Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete szerint további cél a költségek csökkentése, a piacvédelem erősítése és a gépjárművezető-hiány mérséklése.

A hamisított kínai méz miatt demonstrálnak ma a méhészek Brüsszelben és Budapesten is. Céljuk, hogy kikényszerítsék a kínai minták laboratóriumi vizsgálatát, és a termék eredetének pontos megjelölését. A Magyar Nemzet azt írja: az ügyben egyik áruházlánc sem érzi magát érintettnek.

A bolygók kialakulásáról szóló új modell megmagyarázhatja, miért nagyobb a Föld, mint a Mars, miközben ugyanazokból az apró kavicsokból alakult ki mindkettő. Ugyanez a modell adott választ néhány hónappal ezelőtt a Jupiter és Szaturnusz méretű gázóriások gyors kialakulására is.

Az OTP-ből kiszállt az állam, de bőven akad még olyan tőzsdei vállalat, amelyben van részesedése. A Portfolió összegyűjtötte milyen érdekeltségeitől válhat még meg az állam. MOL, Rába, ÉMÁSZ - mi lehet a következő?

Gyorsulni fog a zöldenergia előretörése a világon annak ellenére, hogy a hagyományos energiahordozók ára még legalább egy évig alacsony marad - írja a napi.hu. A klímaváltozás elleni intézkedések erős hátszelet adnak az energiaforrás-váltásnak.

Ma van a Takarékosság Világnapja. A Pénzcentrum ennek apropóján a Takarékbank vezérigazgatóját kérdezte arról, hogyan érdemes most megtakarítani, hol kamatozik a legtöbbet a pénzünk, és milyen lehetőségei vannak azoknak, akik hosszú távon terveznek.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×