INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Újra állami tulajdonba került a Párisi Nagyáruház

InfoRádió / MTI
Újra állami tulajdonba került a budapesti Párisi Nagyáruház, korábbi nevén Divatcsarnok - írta a napi.hu portál szerdán.

Az internetes lap érdeklődésére a Miniszterelnökségi sajtóiroda azt közölte, az Andrássy út 39. alatti Párisi Nagyáruháznál a magyar állam élt elővásárlási jogával, a tranzakció végrehajtására pedig az MFB Zrt.-t kérte fel. Az állami bank a feladat teljesítésére a 100 százalékos tulajdonában álló MFB-Ingatlanfejlesztő Zrt.-t (MFBI Zrt.) jelölte ki.

Hozzátették, a cég az épületet csődegyezségből vásárolta meg, az adásvétel június 9-én volt, a vételár üzleti titok.

A Miniszterelnökség azt írta, az MFBI a nagyáruház épületében jelenleg is megtalálható funkciók, valamint érvényes bérleti szerződések alapján üzemelteti és hasznosítja tovább az ingatlant. A társaság stratégiájában nem szerepel további ingatlanok önálló megvásárlása - fűzték hozzá.

Az épület 1882-ben Terézvárosi Kaszinó néven nyílt meg, majd 1911-től áruházként működött. A második világháború után államosították, 1958-ban - Divatcsarnok néven - nyitották meg újra, 1967-ben pedig műemléki védelmet kapott. 1999-ben bezárták, 2001-től a Kincstári Vagyoni Igazgatóság kezelésébe került, 2005-ben vette meg és újította fel az Orco Property Group. Az 5700 négyzetméteres épületet korábban a francia Lafayette-áruház szerette volna kibérelni, de a szigorú műemlékvédelmi előírások miatt végül elálltak ettől. Az egykori Párisi Nagyáruház épületében jelenleg könyváruház működik, irodáit pedig egy magyar start-up cég bérli - írta a napi.hu

A címlapról ajánljuk