INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Illetékmentesek lesznek az igazolványaink

Infostart / InfoRádió
Benyújtotta az Országgyűlésnek Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azt a tucatnyi illeték vagy díj eltörléséről szóló javaslatot, amelyről már korábban is beszélt a bürokrácia-csökkentő csomag részeként.

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János által beterjesztett módosítás értelmében január 1-jétől illetékmentessé válik a személyi igazolvány és a lakcímkártya kiadása, valamint a diákigazolvány és első alkalommal a jogosítvány kiállítása is, sőt minden adóhatósági igazolás.

Nem kell fizetni a családi állapot változásából eredő névváltozás miatti okmánycsere és eltulajdonított okmányok, illetve a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványának pótlása esetén, továbbá az erkölcsi bizonyítványért, a mezőgazdasági és erdészeti gépkezelői jogosítványért, a vállalkozói igazolvánnyal és az üzletek működési engedélyével kapcsolatos eljárásokért, a népi iparművészeti igazolvánnyal kapcsolatos eljárásért, valamint a cégiratok kiállításáért és a cégiratok másolatának megküldéséért, amennyiben ezt a cég tagja vagy képviselője kéri.

Illetékmentessé válik az építési engedélyezési eljárás is, amennyiben az 160 négyzetméter hasznos alapterületnél kisebb, más önálló rendeltetési egységet nem tartalmazó lakóépületre vonatkozik.

Az előterjesztés több esetben nemcsak az illetéket, hanem a szolgáltatási díjakat is eltörli, például cégek esetében a számviteli beszámoló közzétételéért fizetendő díjat.

Hanganyag: Sigmond Árpád


A címlapról ajánljuk