INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Csúszik a Dagály átadása

InfoRádió / MTI
Elhalasztották a Dagály Strandfürdő állami tulajdonba történő térítésmentes átadására vonatkozó megállapodás jóváhagyását és megkötését a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén.

A javasolt megállapodás az ingatlan tulajdonjogának átruházására és az ahhoz kapcsolódó áfafizetési kötelezettségnek a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-re történő áthárítására irányult.

Az előterjesztő, Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes az ülésen visszavonta a több ingatlan átadásáról szóló javaslatnak a Dagály Strandfürdőre vonatkozó pontját.

A Fővárosi Közgyűlés szeptember 30-án döntött arról, a Dagály Strandfürdőt térítésmentesen az állam tulajdonába kívánja adni azzal, hogy az ingatlan átadása közérdekű beruházás céljára szolgál. A 2017-es vizes világbajnokság központi helyszíne a Dagály uszoda lesz.

A testület akkori döntésével elviekben támogatta, hogy a BKV adósságállományának átvállalásával, a fővárosi közösségi közlekedés működési forráshiányának, illetve a közösségi közlekedés hosszú távú finanszírozásának biztosításával összefüggésben, az állam részéről közfeladat-ellátásának elősegítése céljából kért több ingatlant - köztük a Dagály Strandfürdőt - átadják az államnak.

Horváth Csaba (MSZP) a napirendi pont vitájában arról beszélt, hogy a főváros ellentételezés nélkül ad át ingatlanokat az államnak, a Dagály Strandfürdőért nem kapnak semmit.

Tarlós István főpolgármester azt mondta, a BKV hosszú távú működési finanszírozása 26 éve megoldatlan, és azon dolgoznak, hogy erre megoldást találjanak. "Bízhatunk a kormányban, eddig sem hagyta a BKV-t összeomlani" - jegyezte meg.

A főpolgármester emlékeztetett arra, hogy a kormány több mint 250 milliárd forint adósságtól tehermentesítette a fővárost, továbbá 2010 óta a BKV üzemi eredménye pozitív és nem vett fel működési hitelt.

Tokody Marcell (Jobbik) azt mondta, hogy az ingatlanátadás kapcsán hiányoznak azok a garanciális elemek, amelyek biztosítanák a BKV finanszírozását.

Kocsis Máté, a VIII. kerület fideszes polgármestere, önkormányzati és rendészeti tanácsnok arról beszélt, hogy az elmúlt években a főváros vezetése hatékonyabbá tette a BKV működését, és az érintett felek egy több lábon álló és hosszú távú finanszírozás kidolgozásában érdekeltek.

Az előterjesztés elfogadásával a közgyűlés döntött arról, hogy a fővárosi önkormányzat egy VIII. kerületi, Vas utcai, 887 négyzetméteres ingatlanját ingyenesen átadja az államnak. Az ingatlan a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elhelyezéséhez szükséges.

Továbbá ingyenesen átadják az államnak egy VI. kerületi, Rippl-Rónai utcai, 4358 négyzetméteres ingatlan tulajdonjogát a Raoul Wallenberg Egészségügyi Szakiskola elhelyezése céljából.

A javaslatot 18 igen és 5 nem szavazattal, 4 tartózkodás mellett fogadta el a Fővárosi Közgyűlés.

A címlapról ajánljuk