INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

A pécsi egyetem partnerintézménye lesz a Gandhi gimnázium

InfoRádió / MTI
A Gandhi gimnázium a Pécsi Tudományegyetem partnerintézménye lesz, Európa első roma nemzetiségi középiskolája és az egyetem együttműködése elsősorban a pedagógusnak készülő hallgatók szakmai gyakorlatára terjed ki - tudatta az iskola.

A közlemény szerint a Gandhi gimnáziumot az egyetem tanárképző központja értesítette arról, hogy a partnerintézményi címre beadott pályázata sikeres volt és keretmegállapodást kötnek az iskolával.

Ez az intézményben folyó oktató-nevelő munka elismerése - idézte a gimnázium Déri Ildikó igazgatót, aki úgy véli: az együttműködés hitelesebbé, nyitottabbá teszi az iskolát, az újfajta elvárások pedig még színvonalasabb munkára késztetik a pedagógusaikat.

A Gandhi gimnáziumot több mint két évtizede alapították azzal a céllal, hogy a roma fiataloknak nyelvük, kultúrájuk, történelmük, életmódjuk figyelembevételével tegyék lehetővé a tanulást, az ismerkedést a tudományokkal, segítsék a tehetséggondozást, a roma értelmiség nevelését.

Céljuk továbbra is az, hogy az intézményt minél több hátrányos helyzetű, de tehetséges gyerek válassza, akiből az iskola segítségével a társadalom értékes tagja, új ismeretekre nyitott, ugyanakkor a hagyományaira is büszke felnőtt válhat - írták.

Hozzátették: a gimnázium ezért tovább erősíti beiskolázási tevékenységét, és ebben a félévben négy nyílt napon is bemutatkozik az érdeklődőknek. A következő ilyen eseményt november 24-én tartják.

A gimnázium kitért arra, hogy jó ütemben halad a kollégium épületegyüttesének felújítása és átalakítása, a beruházás mintegy félmilliárd forint pályázati támogatásból ez év végére befejeződik.

Emlékeztettek arra, hogy Baranyában megkezdődött egy Nemzetiségi-Roma Módszertani, Oktatási és Kulturális Központ létrehozása. A november végén záruló és a nemzetiségi kultúra jobb megismertetését célzó projekt részeként a Gandhi gimnáziumban kreatív digitális információs és alkotóközpont kezdi meg működését, magába foglalva egy hang- és videostúdiót, nyelvi labort, háromdimenziós technikát alkalmazó oktatótermet.

A címlapról ajánljuk