eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Nem kell félnünk a jó minőségű vörös húsoktól

Az Egészségügyi Világtanács rákkutató intézetének tanulmánya szerint a feldolgozott hústermékek fogyasztása rákkeltő, és valószínűleg a vörös húsé is. Az InfoRádió által megkérdezett dietetikus szerint ez rendszeres, túlzottan nagy mennyiség fogyasztása mellett lehet igaz.

"Nem kell félnünk az ételektől, ha kiegyensúlyozottan, változatosan, napi négy-öt alkalommal mindenféle élelmiszercsoportból fogyasztunk megfelelő mennyiségben és minőségben" - hangsúlyozta Antal Emese.

"Minden élelmiszercsoportból kell fogyasztani, mindennap, többszöri adagban is ajánljuk a gabona-, a zöldség- és gyümölcsféléket. Ezek egyébként védő hatásúak is lehetnek például a daganatos betegségek kialakulásával szemben. A tejtermékek is, főleg a savanyítottak jótékonyak, amelyek probiotikumokat tartalmaznak, valamint a halak is, ezek védőfaktorokat, úgynevezett omega-3 zsírsavakat is tartalmaznak" - ismertette a Tét Platform Egyesület szakmai vezetője.

"A húsok is a mindennapos fogyasztásra javasolt élelmiszercsoportok közé tartozik, de tényleg összefüggés adódott a nagy, tehát túlzott mennyiségű vörös hús fogyasztás és a vastag-, illetve végbélrák kialakulása között. Ezért próbáljuk mértékkel fogyasztani, és itt nemcsak a vörös hús a probléma, hanem az elkészítési módja is lehet az. Bő olajban történő sütéskor, faszénen grillezéskor, tehát nagy hőmérsékleten történő sütéskor vagy a többször felhasznált olajban úgynevezett policiklusos aromás szénhidrogének keletkeznek, az így készült húsok rendszeres fogyasztása emeli például a prosztata- és a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. A füstöléssel készült húskészítményekben is olyan anyagok lehetnek, amelyek fokozzák a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Ha tudjuk, hogy a családunkban ilyen betegségekben haltak meg, ismerjük a rizikófaktorokat, akkor erre oda kell figyelnünk" - hívta fel a figyelmet Antal Emese.

Hanganyag: Domanits András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×