INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Nem kell félnünk a jó minőségű vörös húsoktól

Infostart / InfoRádió
Az Egészségügyi Világtanács rákkutató intézetének tanulmánya szerint a feldolgozott hústermékek fogyasztása rákkeltő, és valószínűleg a vörös húsé is. Az InfoRádió által megkérdezett dietetikus szerint ez rendszeres, túlzottan nagy mennyiség fogyasztása mellett lehet igaz.

"Nem kell félnünk az ételektől, ha kiegyensúlyozottan, változatosan, napi négy-öt alkalommal mindenféle élelmiszercsoportból fogyasztunk megfelelő mennyiségben és minőségben" - hangsúlyozta Antal Emese.

"Minden élelmiszercsoportból kell fogyasztani, mindennap, többszöri adagban is ajánljuk a gabona-, a zöldség- és gyümölcsféléket. Ezek egyébként védő hatásúak is lehetnek például a daganatos betegségek kialakulásával szemben. A tejtermékek is, főleg a savanyítottak jótékonyak, amelyek probiotikumokat tartalmaznak, valamint a halak is, ezek védőfaktorokat, úgynevezett omega-3 zsírsavakat is tartalmaznak" - ismertette a Tét Platform Egyesület szakmai vezetője.

"A húsok is a mindennapos fogyasztásra javasolt élelmiszercsoportok közé tartozik, de tényleg összefüggés adódott a nagy, tehát túlzott mennyiségű vörös hús fogyasztás és a vastag-, illetve végbélrák kialakulása között. Ezért próbáljuk mértékkel fogyasztani, és itt nemcsak a vörös hús a probléma, hanem az elkészítési módja is lehet az. Bő olajban történő sütéskor, faszénen grillezéskor, tehát nagy hőmérsékleten történő sütéskor vagy a többször felhasznált olajban úgynevezett policiklusos aromás szénhidrogének keletkeznek, az így készült húsok rendszeres fogyasztása emeli például a prosztata- és a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. A füstöléssel készült húskészítményekben is olyan anyagok lehetnek, amelyek fokozzák a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Ha tudjuk, hogy a családunkban ilyen betegségekben haltak meg, ismerjük a rizikófaktorokat, akkor erre oda kell figyelnünk" - hívta fel a figyelmet Antal Emese.

Hanganyag: Domanits András


A címlapról ajánljuk