eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Katonai Repülő Intézet alakult Szolnokon

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának Katonai Repülő Intézete október közepén alakult meg Szolnokon, azaz vált ki Katonai Üzemeltető Intézetéből - közölte Palik Mátyás megbízott intézetigazgató az MTI-vel.

Az alezredes elmondta: az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán - amely az egyetem 2011-es megalakulása óta jelentős átalakulásokon ment keresztül - a Katonai Vezetőképző-, a Katonai Üzemeltető-, a Katonai Logisztikai- és immár az újonnan alakult Katonai Repülő Intézet keretein belül folyik a felsőfokú tisztképzés, illetve az azt megalapozó hadtudományi- és katonai műszaki kutatás.

Az új szervezet az NKE egyedüli olyan felsőoktatási intézménye, amely vidéken, a Magyar Honvédség 86. Szolnok Helikopter Bázisán található. Az intézet újjáalakuló három tanszéke - a Fedélzeti rendszerek, a Repülésirányító és repülő-hajózó, valamint a Repülő Sárkány-hajtómű tanszék - biztosítja a "megrendelő", a Magyar Honvédség repülőszakember utánpótlását.

A Szolnokon tanulók Katonai üzemeltetés alapszakon és annak mesterszakán vesznek részt képzésen Katonai repülőműszaki és Repülésirányító specializációkon. A tisztjelöltek számára alapszakon a képzés nyolc szemeszteren át tart, amelyből az utolsó négyet a szolnoki intézményben töltik - mondta Palik Mátyás.

Hozzátette: a légierő megrendelői igényének megfelelően évente 10-15 honvédtisztjelöltet iskoláznak be a fenti képzésekre. Emellett az intézet biztosítja a repülő csapatok speciális képzéseket igénylő szakembereinek felkészítését is, vagyis évente több száz tiszt és tiszthelyettes felkészítése is ebben az intézményben folyik - közölte.

Palik Mátyás kiemelte: az eggyel magasabb szintre lépő oktatási intézményben végzett fiatal szakemberek rendkívül eredményesek, motiváltak, kiemelkedő szakmai felkészültséget szereznek - jegyezte meg. Szólt arról, hogy a felkészítést végző oktatói állomány mintegy 80 százalékának van tudományos fokozata. A szolnoki oktatók az elmúlt években számos új képzési programot dolgoztak ki, több sikeres hazai tudományos rendezvényt szerveztek, új jegyzeteket, könyveket jelentettek meg - közölte.

Az alezredes beszámolt arról is, hogy az intézet egy csaknem százezer kötetes nyilvános könyvtárral is büszkélkedhet, amelynek mintegy 80 százaléka repülős szakmai irodalom.

Végezetül hangsúlyozta: a komolyabb, fejlettebb szervezeti struktúra kialakításával a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar is erősödik. Az intézeti forma jó alapot kínálhat a későbbiekben megjelenő speciális repülőszakember képzés kialakításának feltételeihez - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Együttműködik Japán és Brazília

Együttműködik Japán és Brazília

A japán miniszterelnök brazíliai látogatásán a két ország megállapodott pénteken abban, hogy együttműködve fokozzák erőfeszítéseiket a klímaváltozás elleni küzdelemben és az Amazonas-vidéki esőerdők védelmében, amihez Tokió anyagilag is hozzájárul. Kisida Fumio és Luiz Inácio Lula da Silva aláírt egy Zöld Partnerségi Kezdeményezés című, átfogó együttműködési megállapodást az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséről és olyan környezetvédelmi célokról, mint például az erodálódott mezőgazdasági területek helyreállítása, az erdőirtás megakadályozása és a fenntartható mezőgazdaság előmozdítása.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×