eur:
389.51
usd:
363.08
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Magyarország kész segíteni a migránsútvonalon fekvő államokat - a nap hírei

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a bevándorlás nem ad választ az európai munkaerőpiaci és demográfiai kihívásokra. A magyar mezőgazdaság történelmi fordulópontjának tartja az állami szántóföldek értékesítését a földművelésügyi miniszter.

Kész segíteni Magyarország a migránsútvonalon fekvő államokat - erősítette meg a kormányfő. Orbán Viktor a menekültválságban érintett uniós tagországok brüsszeli csúcstalálkozóján megismételte: bár Magyarország már nem a bevándorlók útvonalán fekvő állam, mégis segíti felszerelésekkel, technikai eszközökkel a nyugat-balkáni migráció által érintett államokat.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a bevándorlás semmilyen módon nem ad választ az európai munkaerőpiaci és demográfiai kihívásokra. Szijjártó Péter egy gazdaságpolitikai fórumon hangsúlyozta: az európai munkaerőpiacon van annyi tartalék, hogy Európa képes legyen az ilyen kihívások belső kezelésére.

A magyar mezőgazdaság történelmi fordulópontjának tartja az állami szántóföldek értékesítését a földművelésügyi miniszter. Fazekas Sándor a témában rendezett parlamenti vitanapon azt mondta: a kormány egy csaknem évszázados kisgazda elképzelést vált valóra a földeladással. Közölte: az állami földek 20 százalékát bízzák a gazdákra, ezzel megerősítik a családi gazdaságok, a földművesek gazdasági pozícióit és versenyképességét.

Több mint 1.500 milliárd forinttal támogatja a magyarországi települések fejlesztéseit a kormány. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azután beszélt erről, hogy stratégai együttműködési megállapodást írt alá a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökével, valamint a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének elnökével. Az egyezség célja, hogy legyen párbeszéd a kormány, a megyék és a megyei jogú városok között.

A kormányzati koordináció, a politikai programok felépítése, és azok működtetése a legfontosabb feladata a Miniszterelnökségnek - mondta a tárca miniszter-helyettese. Csepreghy Nándor az InfoRádió Aréna című műsorában kijelentette: a Miniszterelnöki Kabinetiroda létrejöttével a kormányfő munkakörnyezete változik meg. Elmondta: a 2020-ig tartó uniós ciklusban lehívható forrásokat a gazdaság fejlesztésére költik.

Az uniós bíróság döntése után az Európai Bizottság is elismerte, hogy nem állami támogatás a Mol és az állam megállapodása a bányajáradékról. A brüsszeli testület 2010-ben tiltott állami támogatásnak minősítette a magyar állam és az energiaipari cég megállapodását, amelynek értelmében a Mol 15 éven át rögzített, 12,5 százalékos bányajáradékot fizet, amit annak későbbi 30 százalékra emelése nem érintett.

Módosult a Liget Budapest projekt tartalma - számolt be a beruházást irányító miniszteri biztos. Baán László az Országgyűlés Kulturális Bizottsága előtt azt mondta: újjáépül az egykori Városligeti Színház, a Néprajzi Múzeum új helyen jön létre, az Építészeti és a Fotómúzeumot pedig Budapest más részén építteti fel a kormány.

Mennyiségben és minőségben is jó borévjáratra számít a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa. Sümegi Zsombor szakmai igazgató az M1-en elmondta: az előzetes becslések alapján a szőlőtermelők hektáronként átlagosan 7 tonna terméssel számoltak, most úgy tűnik ennél 10-15 százalékkal magasabb, 8,5 tonna lesz.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×