INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Hatvan fiatal részesült támogatásban a Nemzeti Tehetség Program keretében

InfoRádió / MTI
A Nemzeti Tehetség Program keretében hétfőn adtak át első alkalommal egyéni ösztöndíjakat Budapesten, az első körben hatvan fiatal részesült a támogatásban.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára elmondta, a programot öt évvel ezelőtt indították, eddig csak civil szervezetek, állami tehetséggondozó intézmények pályázhattak, ettől az évtől azonban egyén ösztöndíjakat is átadnak. E célra az idén a 2,8 milliárd forintos keretösszegből 260 milliót szánnak.

Hozzátette, az első körben hatvan fiatal részesült a támogatásban, de az egyéni ösztöndíjakra a forrás kimerüléséig folyamatosan lehet pályázni.

A sport, a tudomány, illetve a művészet terén tehetséges fiatalok vagy egyszeri - 100 ezer és 1,5 millió forint közötti - támogatásban részesültek, vagy pedig 10 hónapra szóló ösztöndíjat kaptak, amelynek összege havi 10 ezertől 150 ezer forintig terjed - mondta az államtitkár.

Novák Katalin kiemelte, azoknak szeretnének az ösztöndíj formájában segítséget nyújtani, akikben megvan a szorgalom, az elszántság és a kitartás, ám egy "kis plusz" anyagi támogatás hiányzott még nekik.

Úgy fogalmazott, a tehetség lehetőség a boldogulásra, a sikerre és a kiemelkedésre. Az ösztöndíjasoknak ezért azt tanácsolta, tekintsék a tehetségüket lehetőségnek, amely ugyan felelősséggel jár, de ezzel együtt örömforrás és élvezet is.

A Nemzeti Tehetség Program ez évi pályázatait az Emmi megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő hirdette meg július 28-án. Ezek keretösszege 2,8 milliárd forint, amely kétszerese a tavalyi összegnek és több mint háromszorosa a 2013-as keretnek. A program forrásának alapját a személyi jövedelemadókból erre a célra felajánlott egy százalékok képezik, ezt a kormány az összegyűlt adóbefizetésekkel egyenlő összeggel egészíti ki.

A Nemzeti Tehetség Programot az Országgyűlés 2008-ban ötpárti konszenzussal fogadta el. A program célkitűzései húszéves időkeretben, kétéves cselekvési programok végrehajtásával valósulnak meg.

A címlapról ajánljuk