eur:
392.24
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Földeladási vitanapot tartott a Parlament

Fazekas Sándor szerint történelmi fordulóponthoz érkezett a magyar mezőgazdaság, az ellenzék azonban földrablásról és a földvagyon elherdálásáról beszél. Az ellenzéki frakciók kezdeményezésére megtartották a kormányzati földeladási program országgyűlési vitanapját. Bővebben a vitáról csütörtök este fél 8-tól, az InfoRádió Parlament Patkó című magazinjában hallhatnak.

Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter vitaindító felszólalásában aláhúzta, hogy a 5,5 millió hektáros magyarországi termőterület nagyjából 7 százalékát, 350-400 ezer hektárt érintő földárverésekkel az állami földek ötödét bízzák a gazdákra, ezzel megerősítik a családi gazdaságok, a földművesek gazdasági pozícióit és versenyképességét.

"A magyar mezőgazdaság történelmi fordulópontjához érkeztünk. Új korszak kezdetén állunk. A nemzeti ügyek kormánya az állami földek értékesítésével egy közel évszázados kisgazda elképzelést vált valóra. Eltűnik a szovjet kolhoz rendszer utolsó maradványa is. A kommunista TSZ-esítés idején a parasztságtól elrabolt területek újra a kisgazdaságokat gyarapítják majd."

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát elnöklő Győrffy Balázs, a Fidesz vezérszónokaként maga is úgy vélte, hogy azé kell legyen a föld, aki megműveli.

"Sorsdöntő, hogy a mostani uniós ciklusban mennyire sikerül javítani a magyar termelők versenyképességét, hiszen igazán csak a magyar termelők eredményes gazdálkodása tudja garantálni azt, hogy a magyar termőföld hosszú távon is magyar tulajdonban maradjon."

Földi László, a KDNP részéről szintén támogatta a kormány tervét.

"Nem tékozoljuk el az állami földvagyont, ellentétben azzal az állítással, amit az ellenzéki padsorokban ülő képviselőtársaink hangoztatnak."

Gőgös Zoltán, az MSZP részéről viszont úgy látta, hogy a Fidesz-kormány az elmúlt 25 év legnagyobb gazemberségre készül.

"Ha őszinték lennének, akkor bevallanák, hogy szükségük van jövőre 400 milliárd forint bevételre. Ugyanis ez a dolog nagyjából erről szól."

A jobbikos Magyar Zoltán is ellenezte a földeladási programot.

"Az állami földtulajdon elherdálása megszünteti a stratégiai földvagyont, amivel az állam egyébként mindenkor, főleg egyébként a válsághelyzetekben a népélelmezés biztonságát fenntarthatná."

Sallai R. Benedek, az LMP vezérszónokaként termőföld-rablásnak nevezte a kormány tervét.

"Hozzá kell nyúlni mindenhez, ami még megmaradt és az a baj, hogy ez most az állami földvagyont érinti és erről, az elmúlt 25 éves lopásról kell, hogy beszéljünk, arról, hogy a privatizáció mit jelent."

A november 16-ától induló árveréseken minden magyar földműves részt vehet, aki helyben-, illetve a meghirdetett föld 20 kilométeres körzetében lakik, aki a megvásárolni kívánt földdel együtt sem szerez 300 hektárnál többet és le tudja tenni a szükséges kauciót.

A vitáról bővebben csütörtök este fél 8-tól, az InfoRádió Parlament Patkó című magazinjában hallhatnak.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×