INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Bakondi: Vissza kell állítani a törvények uralmát a határokon

Infostart / InfoRádió
Nem nőtt jelentősen a tiltott határátlépések száma a horvát határ lezárása óta - mondta az InfoRádiónak a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György jelezte, hogy a szerb határon a magyar és a szlovák rendőrök már együtt teljesítenek szolgálatot, hamarosan megérkeznek a csehek és a lengyelek is.

"A horvát határ lezárása óta az adatok nem változtak számottevően: 25-35 között ingadozik naponta a tiltott határátlépési kísérletet elkövetők száma. A korábbi napi 8-9 ezer főhöz képest ez elenyésző. Ezzel együtt az idén január elsejétől kezdve csaknem 400 ezer illegális migráns lépte át a magyar államhatárt" - mondta el az InfoRádiónak a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Bakondi György beszámolt arról, hogy jelenleg a szerb-magyar határon már együtt teljesítenek szolgálatot a magyar és a szlovák rendőrök. Még a héten várhatóan megjönnek a cseh rendőrök is, azután pedig a tervek szerint hetven fős kontingens érkezik a lengyel határőrségtől is.

"Ennek az a jelentősége, hogy a visegrádi országok láthatóan nem csak jelentéseket készítenek és nyilatkozatokat tesznek, hanem nagyon határozottan és egyértelműen cselekedtek is a magyar állammal együtt" - hangsúlyozta.

Bakondi György aláhúzta, hogy sikerült az államhatár biztonságát egy új határrendészeti rezsim bevezetésével garantálni.

"A horvát határon már áll a kerítés, emellett ott is bevezették ugyanazt a határrendészeti rezsimet, mint a szerb határszakaszon. Ennek az elsődleges hatása az volt, hogy megváltozott a migránsok útvonala és ahogy az európai uniós értekezleten is elhangzott: Magyarország jelenleg nem fekszik a bevándorlók útvonalán" - mutatott rá a főtanácsadó.

"Ezzel együtt igyekszünk az európai elgondolásokat és eljárásokat segíteni azoknak a tapasztalatoknak az átadásával, amelyeket eddig szereztünk. Nem zárkózunk el attól sem, hogy eszközökkel, technikai felszerelésekkel segítsünk azoknak az országoknak, ahol a tömeges illegális migráció jelenleg zajlik. Ennek részeként a hétvégén szlovén kérésre orvosi védőruhát, arcmaszkot szállítottunk oda nagyobb tételben" - tette hozzá Bakondi György.

"Célunk továbbra is, hogy a törvények uralmát visszaállítsuk ezen a területen és megakadályozzuk, hogy tömegek kerüljenek be az Európai Unióba illegálisan. Ha ismeretlen személyek ismeretlen céllal az államhatárt illegálisan, okmányok nélkül lépik át, annak beláthatatlan következményei lehetnek az európai életre" - hangsúlyozta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Hanganyag: Kálló Izabella


A címlapról ajánljuk