eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Magyarország ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést a magyar-szlovén határon - a nap hírei

Az Európai Bíróság előtt támadta meg a kormány az élelmiszerláncok és dohányipari cégek különadójának felfüggesztését. Magyarország 2016-tól évente 200 millió forintot fordít a kárpát-medencei, határon túli épített kulturális örökség megőrzésére.

Magyarország ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést a magyar-szlovén határon - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter hangsúlyozta: az intézkedés a schengeni egyezményben foglaltaknak megfelelően történik és mindaddig hatályban marad, amíg azt a helyzet indokolja. Kovács Zoltán kormányszóvivő a magyar-horvát zöldhatár lezárása után a szlovén oldalon, Rédicsnél megjelent migránsokkal indokolta a határellenőrzés visszaállítását.


Az Európai Bíróság előtt támadta meg Magyarország az élelmiszerláncok és dohányipari vállalkozások különadójának felfüggesztését. A kormány mindkét esetben a közterhek beszedését megtiltó brüsszeli rendelkezések megsemmisítését kéri. Az Európai Bizottság álláspontja szerint a meredeken progresszív kulcsok az uniós joggal összeegyeztethetetlen tiltott állami támogatásban részesítik az alacsonyabb árbevételű vállalatokat.


Magyarország 2016-tól évente 200 millió forintot fordít a kárpát-medencei, határon túli épített kulturális örökség megőrzésére. Az erről rendelkező Rómer Flóris Tervet Nagyváradon mutatták be. Puskás Imre örökségvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta: a program célja megőrizni és megmenteni azokat a magyar kultúrához tartozó és az identitás megőrzése szempontjából fontos épületeket, amelyeket a magyarság az elmúlt több mint ezer év alatt létrehozott a Kárpát-medencében.


A szegénység elleni fellépést sürgették az MSZP vezetői. Botka László, az ellenzéki párt országos választmányának elnöke közölte: a testület által elfogadott állásfoglalásban követelik, hogy a közszféra mintegy 700 ezer dolgozója kapjon 50 százalékos fizetésemelést, a minimálbért emeljék nettó 100 ezer, a minimálnyugdíjat pedig 50 ezer forintra. A Fidesz úgy reagált, hogy ma ugyanazok beszélnek szegénységről, akik kormányzásuk alatt elszegényítették az országot.


A növekvő elszegényedésre hívta fel a figyelmet a szegénység elleni küzdelem világnapján az LMP. Schmuck Erzsébet képviselő kifejtette: a szegények és a gazdagok közötti szakadék évről évre mélyül. Az LMP megoldási javaslatai közül kiemelte a mostani segélyezési rendszer felváltását minimumjövedelemmel, a többkulcsos adórendszer visszaállítását és a minimálbérnek a létminimum szintjére emelését.


Várhatóan hétfőn indulhat újra a tanítás a Testnevelési Egyetemen, miután helyreállítják a fűtést, a víz- és áramszolgáltatást. Az intézmény rektora a Népszabadságnak elmondta: a csütörtök hajnali tűzben megsemmisült sportcsarnok kiesése miatt az atlétika oktatásának megoldása jelenti a legnagyobb gondot. Mocsai Lajos hozzátette: az egyetem átmenetileg igénybe veszi a MOM sportcsarnokát és a Műszaki Egyetem felajánlott előadótermeit. Varga Dániel az intézmény rektori hivatalának vezetője azt közölte: az előzetes vizsgálatok alapján nagy valószínűséggel kizárható, hogy gyújtogatás okozta a Testnevelési Egyetemen keletkezett tüzet.


A hallgatói ösztöndíjra fordított forrás emelését javasolja a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája. Gulyás Tibor, a HÖOK elnöke a szervezet pécsi közgyűlése után elmondta: 9 milliárd forinttal kellene megemelni a jelenlegi 21 milliárdos összeget.


Görögországban újabb megszorításokat fogadott el a parlament. A nemzetközi hitelezők által követelt intézkedések között van a nyugdíjcsökkentés, illetve az, hogy 2022-ig 67 évre emelik a nyugdíjkorhatárt, szigorítják az adócsalásért kiszabható büntetéseket, továbbá liberalizálják az ország energiapiacát.


Németországban megkéselték Köln egyik főpolgármester-jelöltjét. Henriette Rekert egy nappal a választás előtt, egy kampányrendezvényen érte támadás. A politikus és egy másik ember súlyosan, további két ember könnyebben megsebesült. Az elkövetőt elfogták. A történtek ellenére megtartják a vasárnapi főpolgármester-választást a Rajna parti nagyvárosban.

Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 07:20
×
×
×
×