eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Korrekt óvszerhasználattal lehet csak megúszni - Ijesztő adatok a terjedő nemi betegségekről

1989 óta hatszorosára nőtt az elmúlt év végégig a regisztrált szifiliszes betegek száma Magyarországon - hívta fel a figyelmet az InfoRádiónak nyilatkozó bőr- és nemigyógyász szakorvos. Várkonyi Viktória azt is elmondta: miért maradnak felderítés nélkül ezek az esetek. Egyre inkább terjed a HIV is Magyarországon, de megjelent egy új nemi betegség is, amelyet korábban csak a trópusokon diagnosztizáltak. A szakértő azt tanácsolta: ha meg akarja magát védeni a nemi úton terjedő betegségektől, használjon óvszert! A cikkben a Magyar STI Társaság elnöke részletesen beszél a szexuális érintkezéssel terjedő fertőzések tüneteiről, jellegzetességeiről, azok kezelési módjairól.

- A szifilisz volt, van és lesz. Röviden így lehet megfogalmazni. A penicillin bevezetése áttörés volt a terápiában, és ma is szuverén szere a betegségnek. Tehát a penicillinnel, ha időben derül ki a szifiliszes fertőzés, akkor gyakorlatilag a betegeket meg lehet gyógyítani. Kelet-Európából indult el a járvány a 90-es évek elején. A Szovjetunió összeomlását követően rengeteg szifiliszes eset fordult elő az oroszoknál, ukránoknál, a hajdan volt Szovjetunió országaiban. Ha emlékszünk rá, a 90-es években eléggé átjárható volt a kelet-magyarországi határ, és bizony szexmunkások érkeztek arról a vidékről. Tehát gyakorlatilag Kelet-Magyarországon indult el a járvány, méghozzá Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, majd onnan Hajdú megyében, és kis lóugrásokkal terjedt az országban. Azóta pedig rendesen elterjedt. Ma nincs egy fehér folt sem, egyetlenegy megye sem, ahol ne lenne szifilisz. Változó intenzitással egyre több a beteg. 1989-ben Magyarországon összesen 98 szifiliszes esetet ismertünk, az Országos Epidemiológiai Központ adata szerint 2014-ben ez 623. És hány olyan eset lehet, akik már fertőzöttek, de valamilyen oknál fogva késlekedik a kezelésbe vételük. Õk egészen addig, amíg a kezelést meg nem kapják, addig vidáman tudják tovább adni a fertőzést. Talán vigasztaló, hogy a járványügyi adatok alapján a fertőzötteknek egy jelentős százalékát a korai, nagyon fertőző szakaszban szűrik ki. És talán az is biztató, hogy a fertőzötteknek körülbelül ötven százaléka a tünetes szakaszban kerül felderítésre.

- Akkor fertőz nagyon a betegség, amikor a tünetek megjelennek?

- Összefüggést mutat. Ez egy ciklusokban zajló betegség. Megfertőződik valaki, majd körülbelül jó három hét múlva lesz az elsődleges tünet egy fájdalmatlan seb formájában, amit vagy észrevesz a beteg, vagy nem, de az már hemzseg a kórokozótól. Majd az magától meggyógyul. Közben a vére pozitívvá válik, és utána körülbelül két és fél, három hónap múlva megjelennek a szifilisznek a generalizált bőr- és nyálkahártyatünetei. Ez az a szakasz, a kemény fekély, amikor az elsődleges szifilisz is nagyon fertőz, a vér nagyon pozitívvá válik, minden teszt erősen reaktív, és megjelennek a bőrtünetek. Ez a szifilisznek a második virágzása - így hívják - és vannak nyálkahártyatünetek is. Hemzseg a treponéma pallidum a bőrtünetekben, a szájnyálkahártya-tünetekben és a közti időszakban is kimutatható a nyálban. Tehát nincs a betegnek tünete, de a szerológiailag abszolút pozitivitást mutató fertőzött egyén nyála rettenetesen fertőz. És ez az, amit nem szoktak az emberek tudni, mert azt gondolják, hogy a vérbajt orális kapcsolatból nem lehet megkapni. Tehát vannak szakaszai a betegségnek a fertőzéstől számítva, amikor nagyon fertőző, amikor a teljes szerológiai vérpozitivitás kialakul, és onnantól kezdve gyakorlatilag a második szakasznak a lecsengéséig a fertőzöttek nagyon fertőzőképesek a partner számára. Nemcsak a nemi váladékkal, hanem a nyál útján is. És ha a szexuális aktusnak a kivitelezését veszem figyelembe, akkor bizony az anális közösülés is fertőzést tud előidézni, mint ahogy elő is idéz. Második év végéig nevezzük korai fertőző szifilisznek. A második év után egy kicsit elcsendesedik. Ha még nem kapott kezelést a beteg, akkor ahogy az idő halad, nemi érintkezéssel egyre kevésbé fertőzőképes a treponéma, elbújik a szervezetben, és majd valamikor, évek múlva megjelennek a központi idegrendszerre jellemző tünetek. Tehát ha nem kezelnek valakit, akkor nagy a valószínűsége annak, hogyha túljutott a korai fertőző szakaszon anélkül, hogy felderítésre került volna mint fertőzött nemi beteg, eljuthat a késői, már vissza nem fordítható központi idegrendszeri szifiliszes állapotig. Tehát ma ezzel számolni kell.

- És ennek aztán a vége egy epilepsziás megbetegedés, demencia lesz?

- Igen. Tehát ha a paralízis progresszívát veszem - amit nekem még volt szerencsém orvostanhallgatóként látni, - az egy teljes elbutulást jelent. Tehát amikor a beteg mindene kezdi felmondani a szolgálatot, és az értelmes emberek teljes elhülyülés állapotába kerülnek, székletüket, vizeletüket maguk alá engedik, magyarul egy állandó orvosi, illetve ápolói felügyeletet igényelnek.

- És ilyenkor kiderül az, hogy mindezt a szifilisz okozta?

- Hogyha megnézik a...

- Gondol ilyenkor az orvos erre?


- Ma már gondolnak arra, hogy neuroszifilisz, de differenciáldiagnosztikailag egy kialakuló elbutulás kapcsán vagy olyan klinikai tünetek kapcsán, ami magyarázhatatlan, ma a repertoárban benne kellene, hogy legyen a szifilisz szűrővizsgálatok végzése vagy akár a HIV-szűrés is, mert hiszen annak is vannak központi idegrendszeri tünetei. Tehát magyarul: kell a neurológusoknak, pszichiátereknek is arra gondolni, hogy ha valakinél hirtelen személyiségváltozás kezdődik, annak a hátterében akár egy nemi úton szerzett fertőzés késői következménye áll.

- Miért nem fordulnak az érintettek a betegség tüneteivel orvoshoz? Abban bíznak, hogy majd meggyógyulnak, vagy pedig szégyellik a tüneteket?

- Ez is egy bonyolult kérdés. A betegek egy része valóban szégyelli, mert szégyelli azt, hogy félrelépett, szégyelli önmaga előtt is bevallani, hogy ez megtörtént, tehát várja a csodát. És miután a szifilisznél minden klinikai tünet a kezdet kezdetén szépen visszahúzódik, tehát mire döntésre jut saját magával, hogy el kéne menni orvoshoz, addigra lehet, hogy már el is tűnt például az elsődleges fekély tünete, és akkor a beteg megnyugszik és nem megy orvoshoz. Csak ő közben fertőz. Lehet, hogy majd csak akkor megy orvoshoz, amikor a másodlagos szakasz klinikai tünetei jelentkeznek, mert hiszen akkor tele van kiütésekkel. Igaz, nem viszket, de randa. Ezzel remélhetőleg már elmegy, és akkor remélhetőleg ki is derül. A másik, hogy miért nem mennek? Mert elmennek, de nem biztos, hogy a klinikai tünet alapján a betegség felismerésre kerül. Harmadik: nagyon gyakran a betegek, főleg, ha nemi szervükön látnak valamit, akkor rögtön benyúlnak a fürdőszoba-szekrénykébe, és ami kezük ügyébe adódik, fertőtlenítő hatású készítmény, azzal elkezdik kenni. Tehát a kórokozó direkt kimutathatóságát ezzel megnehezítik, mert a treponema pallidum egy rendkívül érzékeny kórokozó, és amit egy primer fekélyből ki lehet mutatni sötét látóteres vizsgálattal, az bizony, hogyha agyon van kenegetve, akkor már egy kicsit módosul. Szóval: ugye nem mer elmenni, visszahúzódnak a klinikai tünetek, azt hiszi, hogy meggyógyul, illetőleg nem biztos, hogy akihez fordult, az rögtön fel is ismeri. Nagyon fontos a szifiliszes elsődleges fekélynél, hogyha gondol rá az orvos és meg is mondja a betegnek, leveszi a vért szűrővizsgálatra, de egy rutin szűrővizsgálat esetlegesen még negatív, hogyha a beteg idejekorán érkezett. Tehát az elsődleges fekélynek van egy olyan szakasza, amikor bizonyos szerológiai vizsgálatok még negatív eredményt adnak. És ebbe nem szabad belenyugodni.

- Tehát a szifilisz diagnosztikájának eredményessége függ ugyanúgy a betegtől, mint az orvostól is, akinél fontos, hogy vannak tapasztalatai, tehát látott már szifiliszes beteget.

- Az rendkívül fontos, hogy a vizsgálóorvos a szifilisz rejtelmeit elég jól ismerje. Ismerje a szerológiai reakcióknak a viselkedését, ha sok beteget látott, akkor nem valószínű, hogy el fogja nézni.

- A magyar orvosok többsége rendelkezik ilyen tapasztalattal? Tehát nemcsak könyvből ismeri a szifilisz tüneteit?

- Jó lenne, hogyha az oktatásban, főleg a szakorvosképzésben ez minél hangsúlyosabban jelenne meg. Ma a medicina szinte minden területén ennek egy kicsit fokozottabb hangsúlyt kellene kapnia, hogy igen, ilyen van, tehát létezik, létező probléma. Ezt továbbképzéseken lehetne megvalósítani, ahol a témában tapasztalt szakemberek adnának elő, bemutatná a szifilisz klinikumának, diagnosztizálásának a rejtelmeit, buktatóit. Vagy olyan prezentációkra kerülne sor, ahol tanulságos eseteket kellene analizálni, úgy hogy a többi kolléga abból le tudja szűrni a maga számára azt, ami a saját szakterületére és az általános orvosi gyakorlatához szükséges.

- Kiket érint egyébként Magyarországon a szifilisz? Milyen korcsoportokat? Illetve mi a nemi megoszlás?

- A korcsoport körülbelül ugyanaz, mint a HIV-nél, tehát a fiatal felnőtt korosztály, akiket elsődlegesen érint.

- Főként homoszexuálisak?

- Igazán a szifiliszes adatszolgáltatásból ez idáig nem derült ki, tehát erre konkrétumokat nem lehet mondani. A tapasztalat azt mutatja, hogy bizony, ma a szifilisz a melegek körében jobban terjed. Gyakori a partnerváltás, ismeretlen partnerkapcsolatok, de a heteroszexuálisok se bízzák el magukat, mert egy alkalmi kapcsolatból is simán hazavihetik a szifiliszes fertőzést anélkül, hogy tudnák. Tehát gyakorlatilag, ha valaki könnyelműen belebonyolódik alkalmi kapcsolatba és ha csak azt mondja, hogy de hát csak egy orális kapcsolat volt, akkor is ott a primer fekély. Nem védi semmi attól, hogy a fertőzött egyén szájában jelenlévő kórokozók az ő nemi szervén keletkezett mikroszkopikus sérüléseken keresztül ne idézzen elő egy fertőzést.

- Egyedül az óvszerhasználat az, amivel meg lehet előzni ezen betegségek kialakulását?

- Korrekt óvszerhasználattal. Ugye az emberek azt szokták mondani, hogy igen, használok óvszert, és a nemi gyógyász rögtön megkérdezi, hogy minden testhelyzetben? Ugye először próbálnak nézni, értetlenkedni a betegek. Orálisnál is? Azt nem. Hát az hogy néz ki? Én erre azt szoktam mondani, hogy kérem szépen, lehet ízesített óvszert is kapni, tehát lehet venni csokoládé, banán, vanília, eper ízű óvszert, de ha meg akarja saját magát védeni attól, hogy ne fertőződjön, akkor bizony az aktus elejétől a végéig bármilyen szituációban és testhelyzetben gyakorolja: óvszerben.

- A szifiliszes betegeknél mennyire fontos az utógondozás, az utánkövetés? Ez a betegség két évig tart, lecseng, és aztán már többet nem jelentkezik?

- Nagyon fontos és járványügyi szempontból nem jó jel, hogy gyakorlatilag, amíg hosszú-hosszú évekig Magyarországon nem volt probléma a veleszületett szifilisz, 1994-ben észleltük az első három esetet, igaz, azok importált esetek voltak, tehát Magyarországra jött a fertőzött várandós anyuka, itt szülte meg a gyerekét, veleszületett szifilisszel. Gyakorlatilag minden évben van veleszületett szifiliszes eset, kettő-három-négy, időnként súlyos klinikai tünetekkel együtt. A várandós nőknél kötelező a szifiliszszűrés, tehát ezek az anyák valahol kicsúsznak ez alól, vagy azért, mert nem járnak terhesgondozásra, vagy azért, mert az első körben negatív volt a lelet, csak ugye utána még tart jó néhány hétig a várandóság, és menet közben fertőződnek. Vagy azért, mert ők tehetnek róla, vagy azért, mert hazahozzák. Ma a hatályos szakmai irányelv alapján a szifiliszes fertőzötteknél két évig ajánlott az utókövetés. Ez azt jelenti, hogy megkapta a kezelést, és az első évben háromhavonta, a második évben már csak kétszer szerológiai és egyúttal klinikai kontrollra kellene jönniük a nemi gyógyászokhoz. Az egész azért fontos, mert közben lehet a beteggel beszélgetni, és ha egy promiszkuáló, tehát partnerét gyakran váltogató egyénről van szó és újból fertőződik, akkor szerológiai tesztekkel ezt lehet igazolni. Tehát van olyan szerológiai, vérvizsgálati lehetőség, aminek az eredménye alapján az ember azt mondja, hogy hoppá, az illetőnek egy újbóli fertőződése van. Annyiszor kapják vissza a szifiliszt a kezelés után, ahányszor esélyt adnak maguknak. És ezt egy utógondozással, ha azt érvényesíteni tudjuk, - ami nagyon nehéz manapság, mert nem jönnek vissza a betegek, csak akkor, ha ég a ház - azt időben észre lehet venni. Volt olyan szifiliszes betegem, akit az ötödik körben kezeltünk a betegsége miatt, és ötödszörre is meggyógyítottuk.A szifilisz mellett egyre inkább terjed a tripper és a HIV is Magyarországon, de megjelent egy új nemibetegség is a meleg férfiak körében, amelyet korábban csak a trópusokon diagnosztizáltak - mondta az InfoRádiónak adott interjújában Várkonyi Viktória bőr- és nemigyógyász szakorvos.

- Ma azt mondjuk, hogy szexuális érintkezéssel közvetített fertőzések. Ez egy tágabb fogalom, ami magában foglalja a klasszikus nemi betegségeket is és mindazokat a fertőzéseket, amik lehet, hogy majd csak húsz-harminc év múlva okoznak tünetet a betegnél, tehát nem a klinikailag tünetes betegeket jelenti csak. A meglévő betegségek, a klasszikus nemi betegségek, a vérbaj, más néven szifilisz vagy luesz, a kankó, tripper, ezek vidáman terjednek. A "vidám", az természetesen idézőjelben értendő. Fontos, hogy a HIV-fertőzés nagyon intenzív terjedést mutat, és ez nemcsak magyar specialitás, hanem úgy tűnik, hogy az európai vagy mondhatnám úgy is, hogy a világban sem állt meg összességében a HIV terjedése. A magyar viszonyokat jobban ismerve azt tudom mondani, hogy ez bizony rendesen beindult. Megjelent Európában az ezredfordulót követően egy a mi térségünkben újnak mondható, de régóta ismert nemi betegség, amit még én is úgy tanultam és úgy tanítottam, hogy a trópusokon fordul elő. Onnan be lehet hurcolni természetesen, és akkor ugye néhány eset előfordulhat. Ez azonban manapság nem így van. Gyakorlatilag Hollandiából indult a limfo granuloma venereum nevű nemi betegség, rövidítve LGV, ami azóta már Magyarországot is elérte, olyannyira, hogy 2012-ben Magyarország keleti csücskében, nevezetesen Nyíregyházán sikerült a kolléganőmnek az első esetet diagnosztizálni. Azóta gyakorlatilag Budapesten kerültek az újabb esetek felfedezésre. Ha nem is nagy számban, de itt van a népességben, és számolni kell ennek a nemi betegségnek a megjelenésével. Ez azért fontos, mert a betegség, amelyik a járványügyi adatok alapján a melegek körében terjed, az esetek jelentős többségében komoly végbél-nyálkahártyagyulladást idéz elő, esetenként véres, fájdalmas székeléssel. Illetőleg az LGV megbetegedés vagy limfo granuloma venereum szinte száz százalékban HIV fertőzéssel együtt fordul elő. Tehát az anális közösülés nemcsak a HIV és nemcsak az összes többi, hanem az LGV terjedésében is egy fontos szerepet játszik. Természetesen ezek óvszer nélküli aktuális aktusokra értendők. És ezzel számolni kell a felnövekvő fiatal kollégáknak. Azt gondolom, hogy mindenkinek, aki betegekkel foglalkozik, ezzel számolni kell, és tudniuk kell, hogy van egy ilyen betegség. Tehát gyakorlatilag új nincs a nap alatt. Az emberek vagy nem tudják, hogy léteznek ezek a fertőzések, vagy ha tudják, de gondolatilag elhessegetik ennek a lehetőségét is, és nem számolnak azzal, hogy bizonyos módon óvszer nélkül lefolytatott nemi aktusok is szerepet játszanak egy-egy betegség átadásában. A rosszul értelmezett szexuális szabadosság ezen fertőzések terjedésének kedvez.

- Menjünk bele a részletekbe, hogy az említett betegségek esetében mi az oka a terjedésnek. Nézzük először a HIV-fertőzést. Nálam tavalyi adatok vannak, ezek szerint a HIV-fertőzöttek száma Magyarországon az elmúlt öt évben megduplázódott, az elmúlt tíz évben pedig megnégyszereződött. Önnél friss adatok vannak.

- 1985 őszétől tavaly december végéig megismert HIV-fertőzött adatokat találtam meg az Országos Epidemiológiai Központ Epinfo oldalán, eszerint eddig Magyarországon összesen 2845 fertőzött került felderítésre. Ez egy kumulatív járványügyi adat. 2005-ben találtunk először 100 fölötti HIV-fertőzöttet az országban, a megelőző években ez mindig 100 alatt volt. Tehát ha '95-től 2004 végéig veszem az adatokat, akkor 19 év alatt kiszűrésre került összesen 1179 HIV-fertőzött. Ez 19 év. Ha most veszem 2005-től 2014 végéig, akkor ezalatt az időszak alatt 1666 új fertőzöttet találtunk. Tehát az elmúlt 9 év alatt az összes Magyarországon kiszűrt és megismert HIV-fertőzöttségi szám közel 59 százalékát az utolsó kilenc év alatt találtuk. Fehéren-feketén ez azt jelenti, hogy terjed.

- Ennek a nagyon nagy növekedésnek és gyors növekedésnek mi állhat a hátterében? Állhat-e az, hogy például a HIV-betegek manapság már tudhatják, hogyha orvoshoz fordulnak, akkor egy nagyon hatékony kezelésre számíthatnak, ami által több évtizeddel meg lehet növelni az életüket vagy állhat-e a növekedés hátterében az, hogy a szűrőmódszerek fejlettebbek, eredményesebbek és elérhetőbbek lettek Magyarországon?

- A szűrőmódszerek eddig is elérhetőek voltak tehát bárki, aki úgy gondolta, bement a bőr- és nemibeteg-gondozóba, illetőleg van anonim szűrőhely, tehát millió-egy lehetőség arra, hogyha valaki szeretné, elvégezzék a HIV-tesztet. A lényeg az, hogy menjenek el szűrésre. Azt gondolom, hogy a terjedésben többek között az is szerepet játszik, hogy valóban nem félnek annyira a HIV-fertőzés következményeitől, mert hiszen megfelelő időben felfedezve, megfelelő gyógyszeres kezeléssel úgy tűnik, hogy évtizedekig egy jól karbantartó betegséggé szelídült. Nem minden esetben, de az esetek jelentős többségében. A másik, hogy azt hiszem, a felnövekvő fiatalok, akik gyakorlatilag 18-20 évvel ezelőtt születtek és vállalják akár a szexuális identitásukat is, nagyon keveset tudnak a HIV-ről, meg egyáltalán a terjedési módokról. Tehát vagy nem tudják, vagy nem foglalkoznak vele, és sokkal lazábban létesítenek védekezés nélküli szexuális kapcsolatokat. Ez vonatkozik nemcsak a HIV-re, hanem a többire is. Tehát van egy olyan szexuális szabadosság, amit az emberek feltehetően rosszul értelmeznek. És ez nemcsak a melegek, hanem a heterók világára is ugyanúgy vonatkozhat. Könnyebben lépnek ki az emberek kapcsolatokból, és könnyebben lépnek bele akár meggondolatlanul is alkalmi kapcsolatokba, és csak utólag szembesülnek azzal, hogy úristen, ennek esetleg lehet valamilyen következménye, ami korai vagy késői következménye. Tehát én a felvilágosítást nagyon hiányolom.

- Mi lehet annak hátterében, hogy nincs felvilágosítási kampány Magyarországon. Korábban tévészpotok, reklámok szóltak ezekről, és az iskolákba is előadók érkeztek, akik beszéltek a HIV-fertőzés veszélyeiről, terjedésének módjáról. Ma miért nincs ilyen?

- Hogy miért nincs, azt én nem tudom. Én is emlékszem arra, amikor a televíziót nem lehetett úgy bekapcsolni, hogy egy óvszerreklám rendkívül kellemes dallammal ne jelent volna meg és ne hívta volna fel a figyelmet azzal, hogy NO AIDS.

- Ez ugye a 90-es évek elején volt.

- Igen, igen, és én azt is tudom, hogy volt egy olyan időszak, amikor arra kiképzett orvostanhallgatók jártak felvilágosító előadásokat tartani középiskolában, aztán az általános iskola felső tagozataiban. Úgy gondolom, hogy a felvilágosító előadásokra nemcsak a HIV-AIDS-et, hanem úgy általában a szexuális úton terjedő fertőzéseket tekintve nagyon nagy szükség lenne. Erre természetesen olyanoknak szabad vállalkozni, akik maguk is alaposan ismerik ezt a hatalmas területet és megfelelő kontaktust tudnak teremteni a fiatalokkal, el tudják mondani úgy, hogy a fiatalok végül is vegyék az adást, megértsék, merjenek kérdezni. Tehát erre égetően szükség lenne.

- Melyik korcsoportban lenne a felvilágosításra szükség? Ugye azt szokták mondani ilyen témákban, hogy nem lehet elég korán kezdeni a prevenciót.

- Hát ha most viccesen akarnám megfogalmazni, akkor már lassan azt mondanám, hogy az általános iskolában a 11-12 évesek körében, de azt gondolom, hogy a hetedik-nyolcadik osztályban mindenféleképp kellene már, a középiskolásokról meg nem is beszélve, hiszen kitolódott a szexuális élet kezdete a fiatalabb generáció irányába.

- Milyen stádiumban találkoznak az orvosok a HIV-fertőzöttekkel Magyarországon?

- Szintén az Epinfo adatai szerint, a jelenleg ismert HIV-fertőzötteknek 63 százaléka a homo- és biszexuálisok köréből került ki. A heteroszexuálisok lényegesen kisebb százalékban érintettek, ami nem jelenti azt, hogy ez valamikor nem fog szép lassan és csendesen fölfejlődni. A HIV-fertőzötteknél a 20 és mondhatnám úgy, 39 éves korcsoportban található személyek azok, akik érintettek, de ez nem jelenti azt, hogy ennél fiatalabbak vagy idősebbek, akár hatvan év felettiek is ne fertőződhetnének és ne kerülnének be a HIV-fertőzöttek körébe. Hogy milyen stádiumban? Erre az Epinfo konkrétan adatot nem tartalmaz, de én szakmai előadásból tudom, hogy a betegeknél, akiknél az AIDS stádiumot állapítják meg, azok egy jelentős százalékánál nem volt ismert a HIV-fertőzés. Tehát magyarul akkor derült ki, hogy HIV-fertőzöttek, amikor az AIDS-betegségnek valamilyen klinikai tünetegyüttesével, orvosi ellátást kaptak vagy orvosi kezelésbe vették, kórházba kerültek, urambocsá, intenzív osztályra kerültek, és ott végül is a sok-sok vizsgálat mellett megtörtént a HIV-szűrés is és ezáltal a vizsgálatnak a megerősítése. Tehát prognosztikailag nem jó, hogyha hosszú-hosszú tünet- és panaszmentes időszak után akkor derül ki a fertőzöttség, amikor már gyakorlatilag az immunrendszerük jelentősen érintett és az ún. AIDS indikátorbetegségek valamelyike jelzi azt, hogy hoppá, itt nagy baj van. Az intenzív ellátás végállomása a László kórház megfelelő osztálya, ahol intenzíven kezelik a már AIDS-stádiumban kiszűrt betegeket. Tehát jobb, hogyha valaki úgy érzi, hogy fertőződhetett, elmegy szűrésre, hiszen akinél időben kiderül és időben történik meg a gyógyszeres terápia elkezdése, azoknál várható az, hogy az élettartamuk lényegesen nem rövidül meg a nem fertőzöttekéhez képest.

- Mekkora lehet a felderítetlenségi arány?


- Ezt ugye becsülik, de biztos, hogy ehhez az ismert adatokhoz képest azért ennél ez lényegesen több. Azt gondolom, hogy nem mondok keveset és túl nagyot sem, hogyha azt mondom, hogy minimum két-háromszor esetlegesen több az olyan személy, aki még maga sem tudja, hogy HIV-fertőzött. Ezt becsülgetik, de ezt pontosan megállapítani azért nehéz.

- Egyébként a kezelések mennyire elérhetők országosan? A HIV-fertőzöttek mennyire kapnak minőségi kezelést? Például a vidéki városokban ugye tavaly nyílt Debrecenben, Pécsett és Miskolcon a HIV-specialista infektológiai osztály, de máshol nem tudom, hogy azóta, július óta nyílt-e.

- Azt gondolom, hogy ezzel nincsen probléma. Tudom, hogy egy új jogszabályi rendelet alapján infektológiai osztályok kezébe tevődik át vidéken is a HIV-fertőzöttek kezelése. Azért az én ismereteim szerint ma még elsődlegesen a Szent László kórházban folyik a kezelés és ma mindenki, aki HIV-fertőzött és Magyarországon él, van magyar biztosítása, azok számára ez elérhető, és ez nem kevésbe kerül. Tehát nem a beteg fizeti, hanem gyakorlatilag a HIV-fertőzöttek az aktuális terápiát, amire szükségük van, azt megkapják, méghozzá nem is kell befeküdni hozzá. Kivizsgáláson és kontrollvizsgálatokon részt vesznek, pontosan tudják, hogy mikor kell jelentkezni, és a gyógyszeres ellátásuk az ugyanúgy biztosított, mint, mondjuk, pár ezer kilométerre tőlünk nyugatra.Egyre több a tripperes beteg is Magyarországon - hangsúlyozta Várkonyi Viktória bőr- és nemigyógyász szakorvos, aki szerint sokan nem tudják, hogy ezt a nemi betegséget orális úton is el lehet kapni. A Magyar STI Társaság elnöke közölte: a gonorrhoea gyógyszerrel jól gyógyítható, bár a Távol-Keleten már megjelentek olyan vírustörzsek, amelyek ellenállnak a ma használatban lévő készítményeknek.

- A tripper egy akut, gennyes húgycsőfolyással járó betegség, ami elsődlegesen férfiaknál okoz klinikai tünetet. A nőknél vagy tünetszegény, vagy nem kerül észlelésre, mert nem alarmírozó a hüvelyi folyás. A tripperes betegek száma a járványügyi adatok alapján elég szépen emelkedik. Ezek a jelentett esetek. És hány nem kerül bejelentésre. Tehát valahol a tripperes adataink a jéghegy csúcsát jelzik. De ha megnézem 2010-től az elmúlt év végéig, akkor azért van egy elég jelentős emelkedés a jelentett adatok alapján. A lényeg: akut ellátást igényel, hogyha egy férfinél gennyes húgycsőfolyás alakul ki. Itt nem lehet arra várni, hogy majd két hét múlva tessék jönni. Tehát a betegek jelentős része a tünetek alapján, nem biztos, hogy az állami egészségügyben kerül ellátásra, hanem megkeresi a privát szférát. Onnan ma ugyan az új jelentési kötelezettség alapján minden eset anonimitását megőrizve jelentésre kell, hogy kerüljön, de a beteget ellátják, és ami elmarad a fertőző forráskutatás. Tehát gyakorlatilag a tripper az van. Hogy mennyi a valós esetszám, azt ennek alapján nem lehet megmondani, csak azt, hogy az ismert adat, nevezetesen az elmúlt évben az OEK járványügyi osztályának alapján tavaly 1620 esetet jelentettek. Ez a korábbi tízezres tripperszámhoz képest bagatell, de folyamatosan emelkedik.

- Mennyivel emelkedik?

- 2010-ben szintén az Epinfo alapján 1170 esetet jelentettek. Tavaly 1620, tehát ez azért, ha nem olyan jelentős. Ami a probléma a trippernél, hogy a torokban és a végbélben az esetek jelentős többségében tünetmentes. Tehát ez akkor derül ki, ha célzottan keresem. Ha egy fertőzött tünetes beteg elmegy az orvoshoz, és azt mondja, hogy itt van kint a kontaktusom, és tőle kaptam, ugye az orvosnak tudnia kell, hogy orális volt, vagy hova történt az aktus, melyik testnyílásba. Meg kell nézni a partnernek a torkát, klinikailag el kell végezni az igazoláshoz a mintavételt, és ha bizonyított a szexuális kapcsolat a két ember között, akkor azt, akinek nincs tünete, nincs panasza, ugyanúgy le kell kezelni megelőzés céljából - ez az úgynevezett preventív kezelés - minthogyha klinikai tünete lenne. És akkor elejét vettem egy fertőzési láncolatnak, megszakítottam. Tehát a probléma egyrészt itt kezdődik, hogy a tünetmentes, nem nemi lokalizált, tehát nem szorosan vett nemi szervi lokalizációjú tripperes esetek a fertőzés továbbítói, mert hiszen nem biztos, hogy felderítésre és megelőző kezelésre kerülnek. Ez az egyik. A másik probléma az, hogy ma egy tripperes betegnél mindenféleképp a korrekt szakmai előírás szerinti kezelést kell alkalmazni, nevezetesen azt a terápiát, ami ma Magyarországon elfogadott és elsőként választandó.

- Ez egy gyógyszeres terápia?

- Igen, ez egy injekcióból áll. Ugyanis számolni kell azzal, hogyha szájon keresztül szedhető tablettát írnak fel az orvosok, hogy esetlegesen egy ellenálló törzzsel találják magukat szemközt, és a beteg nem fog meggyógyulni. Távol-Keleten már 2011-ben megjelentek olyan gonorrhoea-törzsek, amelyeket úgy neveznek, hogy multidrog-rezisztens törzsek. Ez azt jelenti, hogy amivel ma még Magyarországon vidáman tudom gyógyítani a tripperes beteget, azzal már a Távol-Keleten nem biztos, sőt, valószínű, hogy nem. Tehát a kórokozó nagyon gyorsan változtatja antibiotikum-érzékenységét. Ebből következik az, hogy mi az alapelv. Ha egy beteg gennyes húgycsőfolyással jelentkezik, egy mikroszkópos vizsgálattal én már meg tudom találni, hogy ott van-e a tripper kórokozója vagy nincs ott. Gondoskodnom kell arról, hogy el tudjam küldeni a mintát, ha ez tripperes eredetű, megfelelő laboratóriumba, ahol tenyésztik, és a tenyésztéssel meg tudják mondani, hogy a jelenlegi antibiotikum érzékenysége annak a fertőzést előidéző neiserria gonorrhoea törzsnek milyen. Tehát tudnom kell az antibiotikum érzékenységét, tudnom kell diagnosztizálni, és ismernem kell a szakma szabályai szerinti adekvát, elsőként választandó terápiát.

- Gondolom, itt fontos a gyors diagnosztizálás. Ez mennyi idő alatt van meg?

- Ha ide most bejönne tripperrel egy beteg, mondjuk, öt perc, mert leveszem a mintát, megfesti az asszisztens, beledugom a mikroszkópba, átnézem a kenetet, és ha ott van a sok-sok fehérvérsejten belül a gramm negatív diplococcus, akkor az már nekem elegendő a diagnózis felállításához. De ebből én még nem tudom megmondani, hogy az adott törzs, hogy reagál a különböző antibiotikumokra. De miután tudom, hogy Magyarországon az elsőként választandó antibiotikummal szemben nincsen még rezisztens törzs, ezért tudom, hogy mivel kell kezelni. De ha csak bejön a beteg, folyik, csöpög, ránézek, nem csinálok mikroszkópos vizsgálatot, hanem fölírok valamit, ami régen lehet, hogy jó volt antibiotikumként, de ma már nem biztos, hogy jó, azzal két dolgot biztosan elő tud az orvos segíteni, az egyik, hogy nem biztos, hogy meggyógyul a beteg, másrészt pedig, ha meg is gyógyul, a sok-sok felírt antibiotikum hatására egyre több olyan törzs fog szelektálódni, ami bizonyos hatóanyag-csoportokkal szemben ellenálló lesz. Tehát nem véletlen, hogy a gonorrhoea kezelésével kapcsolatos módszertani irányelveket rendszeresen nemzetközileg is, meg hazai szinten is fölül kell bírálni, és ehhez kellenek az adekvát laboratóriumi adatok.

- Mitől függ, hogy valakiben kialakul a tripper?

- Egyszerűen egy óvszer nélkül lefolytatott szexuális aktus olyan személlyel, aki esetleg maga sem tudja, hogy fertőzött.

- Honnan kaphatjuk el a fertőzést?

- Például orális kapcsolatból, a partner tünetmentes torkából, anális kapcsolatból, a partner tünetmentes popójából, hogyha nem használt az illető óvszert, vagy a tünetmentes vagy tünetszegény partner méhnyak területén meghúzódó, titokban ott rejtőzködő kórokozójától. Tehát magyarul egy hüvelyi aktust valaki lebonyolít óvszer nélkül egy alkalmi kapcsolatban, akkor esélye lehet arra, hogy attól az illetőtől, aki maga sem tudja, hogy tripperes, fertőződni fog. Tehát ez a WC-elméletet, meg uszodát, mindent el lehet felejteni. Ezt valakitől kapja valaki, tünetmentesen hurcolássza, aztán adja tovább. Tehát a trippert hasonlóan a vérbajhoz orális kapcsolatból is, anális kapcsolatból is tünetmentes partnerektől el lehet kapni, és nemcsak a klasszikusan kivitelezett heteroszexuális kapcsolatból.

4

A férfiaknál is okozhat komoly megbetegedést a Humán Papilloma Vírus. Bár a fertőzés sokszor tünetmentes, van, hogy nemi szemölcs kialakulásával jár. Várkonyi Viktória bőr- és nemigyógyász szakorvos szerint a legnagyobb veszélye az, hogy a tünetmentes időszakban a betegség könnyen továbbadható. A Magyar STI Társaság elnöke ezért a fiúknak, férfiaknak is ajánlja a védőoltás beadását.

- A HPV néhány éve került a társadalom előterébe, egyrészt a méhnyakrák kapcsán, hogy egy elég komoly növekedés állt be Magyarországon, másrészről pedig, hogy önkormányzatok elkezdték ingyenesen adni a hetedikes lányoknak a HPV elleni oltást. Ez aztán egy országos programmá nőtte ki magát. Ez sikeres volt, 80 százalék fölötti átoltottság volt a hetedikes lányok körében. Mi a helyzet azokkal, akik nem kapják meg ezt az oltást, nem tudnak erről az oltásról. Sok HPV-fertőzött beteg van ma Magyarországon? Akár az egészségügyi hatóságok látókörében, akár azon kívül?

- Azt jó lenne tudni, hogy hány HPV-fertőzött van. Általában azt lehet mondani, hogy nincsenek adataink. Tehát méhnyakrákot jelentik, de hogy egy év adott időszakában, mondjuk a mai napon hány HPV-fertőzött lenne az országban, nincs az a Jóisten, aki ezt megmondaná.

- Mert nem kell jelenteni?

Mert nem kell jelenteni. Egyrészt egy tünetmentes HPV-fertőzöttség lehet, hogy ki sem derül. Az esettek legnagyobb részében a HPV-fertőzöttség átmeneti, tehát jön, eltűnik. Eltünteti az immunrendszer a fertőzöttséget, majd egy újabb partner kapcsán újabbat lehet beszerezni. Tehát a tünetmentes fertőzöttek számáról fogalmunk nincs. Tünetes. Én itt nemcsak a méhnyakrákban gondolkodnék, ami nagyon fontos, hogy a nők ne kapjanak méhnyakrákot. Na de egy méhnyakrákhoz kell egy tünetmentes férfiú, aki a hímvesszején, urambocsá, a húgycsőnyílás elején rákkeltő típusokat hordozza anélkül, hogy tudná. Tehát azt valahogy a nők méhnyak területéhez oda kell juttatni. Az nem magától megy oda. De hát gyakorlatilag nagyon fontos lenne, mint ahogy ezt a világban jó néhány országban már megtették, hogy nemcsak a hetedik osztályos leányok, bár minél nagyobb az átoltottság, annál kisebb a valószínűsége, hogy a hímneműek, akik majd bekapcsolódnak a szexuális körforgásba, fertőződjenek, de azért ez nem elegendő biztosíték. Tehát nagyon jó lenne hogyha kisfiúk oltása is megtörténhetne.

A fiúk, férfiak oltására az úgynevezett kvadrivalens oltóanyag az, ami alkalmas, illetőleg az adható. A kvadrivalens oltóanyag szintén a két leggyakoribb rákkeltő típus ellen nyújt védelmet, tehát miután a jövőnek oltunk, ezzel majd nem fognak fertőződni. Ez fiúknak, férfiaknak is adható, sőt, azt mondhatom, hogy korhatár nélkül. Tehát minél több fiú, férfiú lesz beoltva a humán papilloma vírus ellen, annál inkább lehet azzal számolni, hogy a velük szexuális kapcsolatba lépő egyének, legalábbis bizonyos típusokkal nem tudnak fertőződni és nem tudják átadni.

- Mi a helyzet azokkal, akik párkapcsolatban élnek vagy már túlestek egy HPV-fertőzésen, jelenleg tünetmentesek vagy korábbi párkapcsolatukban volt HPV-fertőzés, de abból nem történt megbetegedés. Nekik ajánlott a védőoltás?

- Én azt gondolom, hogyha a partnerkapcsolatokat veszem figyelembe, ez nem lehet akadálya a védőoltásnak. Isten útjai kifürkészhetetlenek. Meg tudja mindenki tuti biztosra mondani, hogy tíz év múlva is ugyanazzal a partnerrel fog élni? Én mindig azt mondom, hogy kérem szépen, mindenki saját magában lehet száz százalékig biztos, és soha nem lehet tudni, hogy ki mikor gondol egyet és lép ki a meglévő kapcsolatából. Ez ma kicsit könnyebben realizálódik. Én azt gondolom, hogy a stabil partnerkapcsolatban sem árt, ártani nem lehet vele, de megéri.

- És akik már átestek HPV-fertőzésen? Ott kialakulhat ismételten ez a betegség?

- Természetesen kialakulhat, ugyanis, hogyha átestek és meggyógyultak spontán a HPV-fertőzöttségből, ez annyit jelent, hogy a saját immunrendszerüknek sikerült eltüntetni, de egy olyan gyenge immunválaszt produkál a szervezet természetes úton a humán pappiloma vírusok ellen, hogy az nem elegendő egy következő fertőzés megelőzéséhez. Viszont, ha megkapta valaki a védőoltást, akkor a mai ismereteink szerint jó tíz évvel a védőoltás beadása után is egy igen magas ellenanyagszint van, tartósan, ami viszont megakadályozza bizonyos típusokkal szemben a fertőzés létrejöttét. Tehát egy természetes módon kialakult ellenanyagszint nem képes megakadályozni a következő fertőződési eseményt.

5

Beszéljünk még egy picit a herpeszes megbetegedésekről. Hogyan alakul a herpeszes megbetegedések, fertőzések száma ma Magyarországon? Nagyon sokan csak azt gondolják, hogy ez nemi betegség képében nem jelentkezhet, csak esetleg a szájon, az arcon. Van, aki tud a megbetegedésről, de nem megy el orvoshoz, inkább házilag kezeli.

- Nincsenek adataink a herpesz átfertőzöttségre. Talán abból indulnék ki, hogy ma az a tétel, hogy a herpesz1 az ajaknál, a herpesz2 a nemi tájékon okoz problémát, ez már régen nem igaz. Pontosan a szexuális élet gyakorlása kapcsán az 1-es is lehet lent, a 2-es is lehet fent. Tehát gyakorlatilag lassan kiegyenlítődik. A lényeg, hogy amikor valaki először találkozik a herpeszvírussal, tehát létrejön a fertőződés, nem biztos, hogy lesz tünetegyüttese. Körülbelül egy olyan jó húsz százaléknál alakul ki az elsődleges herpesz a maga klinikai tünetegyüttesével, ami azt jelenti, hogy rossz közérzet lázzal, millió egy fájdalmas sebbel jelentkezik a nemi tájékon lágyéki nyirokcsomó-megnagyobbodással, és ezek a sebek - ha megy persze a beteg orvoshoz - kezelés nélkül is körülbelül négy hét alatt spontán visszafejlődnek. De közben a vírus, az már vidáman a gerincoszlop melletti idegdúcok sejtjeibe bevándorol, és ott marad. Ez a jó húsz százalék. A maradék fertőzötteknek fogalmuk nincs róla, hogy fertőzöttek, hanem egyszer csak megjelenik a kiújuló herpesz stresszhelyzetre, tehát valamilyen triggerfaktor hatására, ez lehet szorongás, lehet egyszerűen túlzásba vitt napfürdőzés, kialvatlanság, szexuális túlfeszítettség, tehát egy csomó minden aktiválhatja a vírust, vagy egyszerűen csak aktiválódik ő saját magától is. Vagy okoz tünetet, amikor kibújik a nyálkahártya felszínére, vagy nem okoz tünetet. És akiknél nem okoz tünetet, de a vírus kint van az érintett felületen és szaporodik anélkül, hogy az illető tudná, simán tovább tudja adni. Tehát az ún. tünetmentes vírust ürítők a herpeszfertőzés továbbításának a motorjai.

És ugyanez vonatkozik az ajakherpeszre is. Tehát ha valakinél, például egy partnerkapcsolatban az egyik félnél lesz egy elsődleges tünetegyüttes, az ember rutinszerűen megkérdezi, hogy tessék mondani, a partnernek ismert a nemi szervi herpesze, vagy ajakherpesze. Ha ismert, és azt mondja, hogy igen, hát nem olyan régen volt, akkor nyilvánvalóan, ugye a szexuális élet kapcsán az ajakherpesz már meggyógyult, de a vírus még ott maradt kint egy-két hétig, és ezáltal tudják átadni. Tehát ma itt még nincsen áttörés. Nem tudjuk a fertőzötteknek a számát, még azt sem tudjuk, hogy kinél milyen gyakorisággal újulgat ki. Egy biztos, ha valaki nagyon rákoncentrál erre és szorong, akkor gyakran fog kiújulni, mert a szorongás, az az immunrendszert egy kicsit lejjebb állítja be, és a vírus erre vár. Védőoltás nincs ellene. Ha egyszer - dolgoznak rajta a kutatók tudomásom szerint - valaha lesz egy herpesz elleni védőoltás, akkor ugyanúgy, mint a HPV-nél, a megelőzésben fog fontos szerepet játszani, tehát a meglévő herpeszfertőzöttséget nem fogja tudni eltünteti.

- Most az érintettek leginkább azért nem mennek orvoshoz herpeszvírus fertőzéssel, mert azt gondolják, hogy majd úgyis elmúlik, vagy nagyon olcsón és könnyen hozzá lehet jutni a patikában herpesz ellenes szerekhez, esetleg házilag megoldják jeles vízzel, aloe verás készítményekkel?

- Egy gyakorló herpeszes megérzi, hogy ki fog jönni a herpesz, és akkor, ha van otthon herpesz ellen ható krém, akkor elkezdi kenegetni, vagy ha korábban az orvosával megbeszélte, hogy ha megérzi a kiújuló tüneteket, akkor kezdje el a herpesz elleni készítményt azonnal szedni, ezzel le lehet rövidíteni a kiújulásnak az időtartamát. De egyébként maga egy kiújulás, az egy hét alatt spontán lezajlik. Tehát lehet, hogy mire eljut orvoshoz, addigra már réges-rég eltűntek a herpeszes tünetek. Tehát ha a beteg tudja, felismeri, akkor az aktuális problémát akár otthon is tudja érdemben kezelni. Azt gondolom, hogy néha nem árt egy orvos színe elé vinni a nemi tájékot és megmutatni, hogy ez most valóban herpesz-e.

6

- Ön az STD Társaság elnöke, amit most már STI-nek hívnak, és azt szerették volna céljukként kitűzni, hogy összefogják a különféle ilyen interdiszciplináris területeket, összefogják az infektológusok, nemi gyógyászok, nőgyógyászok, epidemiológusok munkáját. Sikerült összhangot teremteni?

- Nagyon jó érzéssel töltött el, amikor a harmadik körben is megválasztottak ősszel elnöknek. Ez nem azt jelenti, hogy innen fogok eltávozni az örökkévalóságba, de végül is ez számomra azt is jelenti, hogy az elmúlt hosszú éveknek a munkáját a kollégáim és a tagok értékelték. Úgy tűnik, hogy azért egyre többen csatlakoznak hozzánk a társszakmák területéről. Rendezvényeink látogatottsága, mondhatnám úgy, hogy minden évben van átlag háromszáz résztvevőnk, van, amikor ez ennél lényegesen több vagy minimálisan kevesebb. Minden rendezvényen igyekszünk az egész repertoárt bemutatni, igyekszünk színessé tenni a szexuális úton terjedő fertőzéseket, betegségeket illetően. Igyekszünk mindent bemutatni, hogyha a nemi gyógyászokon kívül más szakmabéliek is jönnek, csatlakoznak, részt vesznek, végigülik és profitálnak belőle, akkor a társaság már elérte azt, amit annak idején célként tűzött ki.

- Tehát akkor van a háttérben egy közös szakmai munka, egy együttgondolkodás, esetleg ezek az interdiszciplináris területen dolgozó szakemberek tudnak közös kutatásokat is indítani együtt?


- Együtt dolgozni tudunk, az biztos. Amennyire tudom az elnökség tagjaitól, például a laborban dolgozó szakember ki tudja alakítani a kapcsolatot a szülész-nőgyógyásszal, az urológussal, tehát gyakorlatilag bizonyos problémáknak a feltárásában mint laboros háttér részt vesz, mert azért tudjuk, hogy a kórokozókat, a fertőzéseket valamilyen úton-módon igazolni kell. Tehát nagyon jó szakmai együttműködések tudnak kialakulni. Hogy aztán ebből a szó szoros értelmében effektíve mennyi lesz az úgynevezett kutatás, ez is kutatás, mert hiszen ez a gyakorlat nyelvére lefordítva, a tapasztalatok, azok mindenki számára rendkívül hasznosak. Biztos, hogy van egy ilyen háttértevékenység is, mert hiszen ez adódik abból, hogy megismerik egymást, és tartják egymással a kapcsolatokat.

- És ön hogyan látja? Ezen határterületeken dolgozók elegen vannak? Van elég szakorvos-utánpótlás?

- Ez jó kérdés. Én azt gondolom, hogy azért mindig akad jó néhány olyan szakvizsgára váró kolléga, aki felvillanyozódik, legalábbis a saját szakmámat tekintve ettől a területtől és úgy dönt, hogy ő szívesen foglalkozna munkaidejének nagyobb részében ezekkel a problémákkal. Nagyon nagy falat ez, azért az embernek sokat kell tanulni hozzá, folyamatosan kell képeznie magát, és nemcsak a saját kis területét tekintve, hanem hogy mit írnak a társszakmában, milyen újabb dolgokat fedeztek föl, hogy jön össze az egész ezen a területen. Én azt gondolom, hogy itt is lehetne nagyobb a felhozatal, de hát ezt majd az idő megoldja.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×