eur:
394.24
usd:
369.64
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Folytatódnak a tárgyalások a szovjet csapatok kivonásáról - 25 éve történt

1990. február 2. péntek: Ismét legális a harminc éve betiltott Afrikai Nemzeti Kongresszus. Hét személy lépte át illegálisan a magyar-osztrák határt januárban a szombathelyi határőrkerület területén.

Ismét legális a harminc éve betiltott Afrikai Nemzeti Kongresszus. Frederik de Klerk dél-afrikai államfő Fokvárosban bejelentette, hogy hatálytalanították azt a rendeletet, amely törvényen kívül helyezte az apartheid-ellenes szervezetet. Közölte azt is, hogy hamarosan feltétel nélkül szabadon bocsátják az ANC történelmi vezetőjét, az 1962-ben bebörtönzött Nelson Mandelát. Mandelát 1962-ban a szervezet fegyveres akcióinak szervezése miatt ítélték életfogytiglani börtönbüntetésre a Dél-Afrikai Köztársaságban.

Folytatódtak a kormányközi megbeszélések a szovjet csapatok teljes kivonásáról Magyarországról. A Somogyi Ferenc külügyminisztériumi vezette magyar és az Ivan Aboimov külügyminiszter-helyettes vezette szovjet küldöttség megállapodott abban, hogy a szovjet csapatok kivonását a legrövidebb időn belül megkötendő kormányközi
megállapodás alapján hajtják végre. A felek megegyeztek, hogy folytatják a megállapodással kapcsolatos, valamint a csapatkivonás ütemének kidolgozását célzó tárgyalásokat. A megbeszélések a kiadott közlemény szerint tárgyszerű, konstruktív légkörben folytak.

Hét személy lépte át illegálisan a magyar-osztrák határt januárban a szombathelyi határőrkerület területén. A hét határsértőt, köztük két magyar állampolgárt az osztrák határőrizeti szervek 24 órán belül átadták a magyar hatóságoknak, ellenük a január 1-jétől érvényes rendelet szerint szabálysértési eljárást kezdeményeztek az illetékes rendőrkapitányságok. Az elmúlt évben lebontották a műszaki határzárat a magyar-osztrák határon.

Egyebek mellett a magyar lakosság 1989-es életkörülményeire és fogyasztására vonatkozó adatokat közölt a Statisztikai Hivatal. Eszerint a reáljövedelem az előző évihez képest 2 százalék körüli mértékben emelkedett. Ugyanakkor közben a fogyasztói árszínvonal-növekedés 17 százalékos volt. Ennek eredményeként a kiskereskedelmi forgalom mennyiségében 1-1.5 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző évben. A KSH jelentése ugyanakkor kiemeli, hogy egyes nagyértékű tartós fogyasztási cikkekből a korábbiaknál többet szerzett be a lakosság. Így például az egy évvel korábbinál 10 százalékkal több, összesen 136 ezer személygépkocsit hozott be külföldről. Emiatt csökkent a gépkocsira várók száma: Jelenleg 357 ezren várnak megrendelt autójukra.


További érdekességek a rendszerváltó időkről a facebook.com/kozossiker oldalon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×