eur:
394.24
usd:
369.36
bux:
65212.36
2024. április 19. péntek Emma

Újabb tíz országos nemzetiségi listát vett nyilvántartásba az NVB

Újabb tíz országos nemzetiségi listát vett nyilvántartásba keddi ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Az NVB egyhangú döntéssel vette nyilvántartásba a Roma Polgárjogi Mozgalom B.-A.-Z. Megyei Szervezete listáját, az Észak-Magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége Egyesület listáját, a Magyar-Lengyel Pilsudski Történelmi Társaság listáját, a Polonia Nova Közhasznú Kulturális Egyesület listáját, a Magyarországi Szlovének Szövetsége listáját, a "RUKISÖSZ" a Ruszin Kisebbségi Összefogás Közhasznú Egyesület listáját, a Magyarországi Ruszinok /Rutének/ Országos Szövetsége listáját, a Magyarországi Horvátok Szövetsége listáját, a Magyarországi Lengyel Katolikusok Szent Adalbert Egyesülete listáját valamint a Hellasz Görög-Magyar Kulturális (Közhasznú) Egyesület listáját.

Az NVB korábban már nyilvántartásba vett kilenc országos nemzetiségi listát.

Október 12-én a nemzetiségi választópolgárok egyszerre választják a települési, a megyei és fővárosi, valamint az országos önkormányzatokat. Az országos nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán az ország területe egy választókerületet alkot.

Az országos nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán az a nemzetiségi szervezet állíthat listát, amely a települési nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán legalább a választások tíz százalékában önállóan jelöltet állított, és amely a választópolgárok legalább két százalékának ajánlását összegyűjtötte.

Az országos lista állításához szükséges ajánlások számát a Nemzeti Választási Bizottság a nemzetiségi választások kitűzésekor határozta meg.

Az országos nemzetiségi listákat szeptember 9-én 16 óráig kellett bejelenteni az NVB-nél, a határidőig összesen 31 listát jelentettek be.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×