eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Szájbarágó a diákoknak: újít a minisztérium

Felvételi "szájbarágó" - amit tudni kell a 2013-as felvételi eljárásról. Ezzel a címmel adott közre az Emberi Erőforrások Minisztériuma rövid, közérthető összefoglalót a leendő felvételizőknek, szüleiknek és a segítséget nyújtó középiskolai tanároknak a jövő évi felvételi eljárásról. A szájbarágó így kezdődik: "Kis Mária gimnazista vagyok, felsőoktat{sban szeretnék továbbtanulni."

Beleolvastunk a szájbarágóba, amely tájékoztat a tudnivalókról:

Kis Mária gimnazista vagyok, felsőoktatásban szeretnék továbbtanulni.

K: Milyen szakokra lehet jelentkezni?


V: Az első lépés: tájékozódj!
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma már közzétette azon szakok listáját, melyeken magyar állami ösztöndíjas képzés indul, illetve azon szakok listáját, melyek csak önköltséges képzésben indulhatnak a 2013-as felvételi eljárásban. Első dolgod eldönteni, hogy mely szakok érdekelnek.

K: Ezek szerint nem tanulhatok andragógia vagy gazdálkodási és menedzsment szakon ingyen?

V: Nem, a minisztérium által közzétett lista 16 olyan szakot tartalmaz, amelyeken a 2013/2014-es tanévben elsőéves tanulm{nyokat kezdve nem lehet magyar állami ösztöndíjas formában tanulni. Az andragógia és a gazdálkodási és menedzsment szak is ilyen, s ez a jogi- és gazdasági (közgazdász-) képzések egészére vonatkozik.

K: Ez nem igazságtalan?

V: Azokat a szakokat támogatja az állam ösztöndíjjal, vagyis az adófizetők pénzével, amelyeket nemzetstratégiai fontosságúnak tart. A nem támogatott szakok javarészt olyan végzettséget adnak, mellyel a munkaerőpiacon többnyire magas jövedelemmel lehet elhelyezkedni, ezért éppen az lenne az igazságtalan, ha ezeknek az általában jól jövedelmező végzettségeknek a megszerzését támogatná az állam közpénzekből. Továbbá ezeken a szakokon az elmúlt években részint túlképzés is volt.

K: Mi van, ha nem jöhet szóba más, és évek óta a jogi karra készültem, de a szüleim nem tudják kifizetni az önköltséget?

V: A Diákhitel2 konstrukciót azért dolgoztuk ki, hogy ezt a problémát megoldjuk. A Diákhitel Központ közvetlenül az egyetemnek, főiskolának utalja az önköltség díját, így az iskolakezdés egyetlen forintba sem kerül a hallgatónak. A konstrukció minimális, 2 százalékos kamata miatt rendkívül kedvező. Fontos azzal is tisztában lenni, hogy nem feltétlenül fenyeget a hitel visszafizetésének terhe sem! Amennyiben a már végzett hallgató állami intézménynél, a közigazgatásban helyezkedik el, a munkahelye átvállalja ezt a terhet; ha pedig a versenyszférában talál állást, akkor a cége adókedvezményt könyvelhet el az önköltség kifizetésének átvállalása nyomán. Ehhez a hallgatónak vállalnia kell a hallgatói szerződésben foglaltakat, különösen azt, hogy meghatározott ideig hazájában, a képzést nyújtó Magyarországon dolgozik a végzést követően.

K: Térjünk rá konkrétan a jelentkezésre. Miből és hol tudom a legjobban összeszedni a szükséges információt?V: December 31-én éjféltől lesz elérhető a www.felvi.hu portálon a 2013-as Felsőoktatási Felvételi Tájékoztató, amely ettől az évtől kezdve csak online formában lesz elérhető - ne keressük tovább tehát a boltokban a "kék könyvet." Ez az online felület tartalmazza, hogy mely szakok mely intézményekben kerülnek meghirdetésre.

K: Lesznek még szakok, vagy ennyi az összes, amiből választhatok?

V: 2013. január 31-ig még bővülhet a meghirdetett szakok listája, hiszen az intézmények még változtathatnak az általuk meghirdetett szakok listáján. Ekkorra kell megadniuk az egyes intézményeknek kapacitásszámaikat is, azt a mutatót, hogy h{ny főt tudnak fogadni az adott szakon.

További részletek itt.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×