eur:
387.74
usd:
357.54
bux:
68371.99
2024. május 17. péntek Paszkál

Közműdíjakról és a költségvetési koncepcióról dönthet a Fővárosi Közgyűlés

A 2013. évi temetkezési, kéményseprési és szennyvízszippantási díjakról, valamint a költségvetési koncepcióról tárgyal szerdai rendes ülésén a Fővárosi Közgyűlés.

A kegyeleti közszolgáltatási díjak az előző ülésen is napirenden szerepeltek, de az előterjesztő végül visszavonta. A mostani indítvány változatlanul átlagosan nettó 4,2 százalékos emelést indítványoz. A Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. által készített díjmódosítási javaslat szerint 7,3 százalékkal drágulhat a hagyományos földbe temetés, 3,4 százalékkal a hamvasztásos és 1,7, százalékkal a szórásos temetés. Újdonság, hogy a sírhelyek újraváltási díját kamatmentes részletekben is kifizethetnék az ügyfelek, s ezt a már folyamatban lévő esetekben is lehetne alkalmazni.

Átlagosan nettó 4,5 százalékkal emelheti a kéményseprő-ipari szolgáltatások díját 2013. január 1-jével a testület. A Fővárosi Kéményseprőipari Kft. (Főkétüsz) által készített díjmódosítási javaslat szerint az egyedi kémények évi egyszeri ellenőrzéséért, tisztításáért és műszaki felülvizsgálatáért áfa nélkül 1602 forintot kellene fizetni, gyűjtőkémények esetében pedig 3573 forintot. A központi fűtési kémények, csatornák és aknák együttes vizsgálata és tisztítása mérettől és fűtéstípustól is függ: a díjak nettó 376 és 1419 forint között lennének.

Az ingatlantulajdonosok nagyobb részét érintő, az ivóvízfogyasztáson alapuló folyékony hulladék gyűjtésének és elszállításának díja nem változna, köbméterenként 337,7 forint plusz áfa maradna. A mért fogyasztással nem rendelkező ingatlanokról elszállított szennyvíz, illetve mért fogyasztás esetén az azt meghaladó mennyiség esetében 4,5 százalékos emelés lehet, ami köbméterenként 82 forintot jelent - így egy köbméter szennyvíz kezelése nettó 1898 forint lenne.

A testület dönthet a költségvetési koncepcióról is, amely azon irányelveket fogalmazza meg, amelyek mentén kell készíteni a 2013-as büdzsét. A dokumentum szerint a főváros költségvetési egyensúlyának megőrzéséhez szükséges, hogy 2013-tól a közösségi közlekedésben is a feladatfinanszírozás elve érvényesüljön. Az önkormányzat nem tervezhet költségvetést működési hiánnyal, emellett pedig az önként vállalt helyi közügyek megoldása nem veszélyeztetheti a kötelezően előírt önkormányzati feladat- és hatáskörök ellátását, így szükség szerint felül kell vizsgálni az önkormányzat jelenleg ellátott - az elmúlt években erősen visszafogott - önként vállalt feladatainak körét.

A közgyűlés - az Alkotmánybíróság vonatkozó döntése nyomán - hatályon kívül helyezi a tiltott, közösségellenes magatartásokat megállapító rendelkezéseket. Ez összesen 16 jogszabályt érint.

Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×