eur:
387.73
usd:
357.62
bux:
68097.3
2024. május 17. péntek Paszkál

Az ombudsman azonnali, részletes tájékoztatást kapott a Safarov-ügyben

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter azonnali válaszában részletesen tájékoztatta Szabó Máté ombudsmant Ramil Safarov azeri katonatiszt kiadatásának ügyéről, ahogy azt is jelezte, hogy a kért iratok megtekintéséhez hivatalos betekintési kérelmet kell benyújtania - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM).

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala kedden az MTI-vel azt közölte, hogy miután Szabó Máté ombudsman a 15 napos határidőn belül nem kapott érdemi választ kérdéseire, újra Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszterhez fordult tájékoztatásért, és továbbra is kéri a Ramil Safarov kiadatása ügyében keletkezett dokumentumokat.

A KIM erre reagálva azt közölte: Szabó Máté alapvető jogok biztosának megkeresésére a közigazgatási és igazságügyi miniszter azonnal, szeptember 19-én levélben válaszolt. Navracsics Tibor ebben azt kérte, hogy az ombudsman adja be hivatalos betekintési kérelmét a törvényi szabályozásnak megfelelően, valamint részletes tájékoztatást adott a kiadatás jogszabályi körülményeiről. Ugyanis, mint kiemelték: a KIM-nek "nem áll módjában törvénybe ütköző módon betekintést adni minősített adatokat is tartalmazó iratokba".

Hozzátették: a KIM bízik abban, hogy ezt Szabó Máté "is megérti", és további betekintési szándéka esetén a KIM-nek küld levelet, amelyben hivatalosan alátámasztja kérését.

Magyarország augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Ramil Sahib Safarov azeri katonatisztet, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek. Szerzs Szargszján örmény elnök aznap bejelentette, országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal. Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szeptember 2-án hivatalába kérette Azerbajdzsán budapesti nagykövetét, akit diplomáciai jegyzékben arról tájékoztatott, hogy Magyarország elfogadhatatlannak tartja Azerbajdzsán lépését.

Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×