eur:
386.96
usd:
358.64
bux:
68917.55
2024. május 14. kedd Bonifác

Szerdától mindkét Diákhitel igényelhető

Az idei tanévtől az önköltséges vagy állami részösztöndíjas hallgatók a "Diákhitel1" mellett a kötött felhasználású "Diákhitel2"-t is felvehetik, amely kizárólag a képzési díj kiegyenlítésére használható fel - közölte a Diákhitel Központ Zrt. egyben bejelentve, hogy szerdától mindkét konstrukció igényelhető.

A közlemény szerint az első hiteligénylési periódus augusztus 15-től szeptember 17-ig tart.

A "Diákhitel2" kamatlába 2012. október 15-étől évi 2 százalék, a piaci kamat 2 százalék feletti részét az állam kamattámogatás formájában állja a diákok helyett. A hallgató itt legfeljebb akkora összeget vehet fel, amekkora az intézmény felé fennálló fizetési kötelezettsége. Az igényelt hitelt a Diákhitel Központ közvetlenül az egyetemnek vagy a főiskolának utalja, így biztosítva, hogy kizárólag a képzés díja egyenlíthető ki belőle.

A "Diákhitel2" kötelező törlesztési hányada - a hallgatói jogviszony megszűnésének időpontjában fennálló tartozás függvényében - egymillió forint alatti tartozásnál 4, egy és kétmillió forint között 5, kettő és hárommillió forint között hét, három és négymillió között 9, míg négymillió forint felett 11 százalék.

A szabad felhasználású Diákhitellel kapcsolatban fontos változás, hogy azok a hallgatók, akik 2012. augusztus 15-ét követően kötik meg hitelszerződésüket, havonta maximum 50 ezer forint összegű kölcsönt igényelhetnek - hívja fel a figyelmet a Diákhitel Központ. A korábban kötött kölcsönszerződéseknél ez a maximum csak a költségtérítéses képzésben tanulóknak érhető el, az államilag finanszírozott hallgatók továbbra is maximum havi 40 ezer forinthoz juthatnak hozzá. A köztes felvehető összegek változatlanok, továbbra is havonta 15, 21, 25, 30, 40 ezer forint igényelhető.

A "Diákhitel2" bevezetésével "várhatóan megnövekvő ügyfélforgalom gördülékeny kiszolgálása érdekében" új ügyfélszolgálatot nyit a Diákhitel Központ a KÖKI Terminálban - olvasható a közleményben. Az idei tanévre vonatkozó hiteligényléseket ugyanakkor kizárólag a Diákhitel elektronikus ügyintézési felületén, a www.diakhiteldirekt.hu oldalon keresztül lehet lebonyolítani.

A szükséges nyomtatványokat is az utóbbi oldalon lehet kitölteni, amelyet kinyomtatva, aláírva, a Diákhitel Központtal partner pénzintézetekben, takarékszövetkezetekben, postahivatalokban vagy felsőoktatási intézményekben kell leadni - tájékoztat a központ.

Címlapról ajánljuk
Kilőtt a Rheinmetall, Európa legnagyobb fegyvergyártója lehet

Kilőtt a Rheinmetall, Európa legnagyobb fegyvergyártója lehet

Ambiciózus tervekkel rendelkezik a Rheinmetall, Európa egyik legnagyobb, Magyarországnak is szállító hadiipari cége. Ezt tükrözte az a nagy visszhangot kiváltó nyilatkozat, amelyet a düsseldorfi cég első számú vezetője a Süddeutsche Zetung című lapnak adott. Armin Papperberger nem titkolta, hogy a cég "nagy darabot" akar lehasítani i a német kormány 100 milliárd eurós, védelmi célokra biztosított különleges alapjából.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Vihar előtti csend uralta ma a tőzsdéket

Vihar előtti csend uralta ma a tőzsdéket

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően az európai tőzsdéken kisebb esést láttunk, és Amerikában is óvatos mozgásokkal telt a kereskedés, miután a befektetők az elmúlt napok nagy emelkedését követően kivárnak majd a kedden és szerdán érkező inflációs adatok előtt. A nap egyedi részvénysztorija a mémrészvény őrületet elindító GameStop, melynek árfolyama egy ponton megduplázódott a mai kereskedésben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×