eur:
393.87
usd:
369.39
bux:
65553.18
2024. április 23. kedd Béla

Érdi robbanás: közveszélyokozás miatt nyomoz a rendőrség

A csatornába öntött, a szennyvízzel reakcióba lépő kén-hidrogén okozhatta a szombat esti érdi csatornarobbanást; a rendőrség közveszélyokozás miatt, ismeretlen tettes ellen nyomozást rendelt el az ügyben - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője vasárnap reggel.

Kovács Viktória elmondta, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint kén-hidrogén tartalmú vegyszert öntöttek a közműhálózatba, ami a szennyvízzel reakcióba lépve robbanást idézett elő. Az eset körülményeit szakértők bevonásával az Érdi Rendőrkapitányság vizsgálja - tette hozzá a szóvivő.

Közveszélyokozásért - ha az gondatlanságból történt - a Btk. szerint akár 3 éves börtönbüntetés is kiszabható. Ha bebizonyosodik, hogy szándékosan követték el a cselekményt, a büntetési tétel akár 8 év is lehet.

Szabó János, a Pest megyei katasztrófavédelem igazgatóhelyettese szombat este tájékoztatta az MTI-t arról, hogy az érdi Harkály és Bagoly utca csatornarendszerében kisebb robbanás történt. Valószínűleg rágcsálóirtásból származó maradékgáz került a csatornába, ez robbanhatott be - mondta.

Senki sem sérült meg, de a családi házas övezetben biztonsági okokból 48 lakóépületből ideiglenesen 100 embert kitelepítettek, befogadóhelyként az érdi katasztrófavédelmi kirendeltséget nyitották meg számukra. Ezzel egy időben a szakemberek hozzáláttak az érintett csatornaszakasz intenzív szellőztetéséhez, illetve a gáz semlegesítéséhez, és folyamatosan mérték a környéken a gázkoncentrációt.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) főügyeletének vasárnap reggeli tájékoztatása szerint a kiköltöztetett emberek éjfél után nem sokkal térhettek vissza otthonaikba, miután a csatornarendszerben lévő anyagot lúgosítással semlegesítették, a csatornákat átmosták, megszüntetve a robbanásveszélyt.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Érdekes kutatás jelent meg a magyar fiatalokról: rosszabb véleménnyel vannak saját generációjukról, mint az idősebbek

Érdekes kutatás jelent meg a magyar fiatalokról: rosszabb véleménnyel vannak saját generációjukról, mint az idősebbek

A legtöbb korosztályban tízből négyen értettek egyet azzal, hogy a fiatalok túl sokat költenek szórakozásra, divatra, valamint tízből hárman gondolták úgy, hogy a harminc alattiak csak a mának élnek - derül ki abból a friss országos kutatásból, amelynek eredményeit az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége hozta nyilvánosságra. A kutatás egyik érdekes tanulsága, hogy a fiatalok több esetben is rosszabb véleménnyel vannak saját generációjukról, mint az idősebbek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×