eur:
394.5
usd:
369.79
bux:
65295.07
2024. április 19. péntek Emma

Az élsportra koncentrál a sportfejlesztési koncepció - a nap hírei

A bronzéremért játszhat a magyar kézilabda válogatott a londoni olimpián. Nyolc évre szóló sportfejlesztési tervet mutatott be a Magyar Olimpiai Bizottság. Kiemelt nyugdíjat kapna a hivatali ideje alatt elhunyt kormányfő özvegye a fideszes Lázár János törvényjavaslata szerint.

A bronzéremért játszhat a magyar kézilabda válogatott a londoni olimpián, mivel az elődöntőben 27-26-ra kikapott a svéd csapattól. A férfi vízipólósok az 5. helyért játszhatnak, miután 10-9-re legyőzték Ausztrália csapatát. Hatos Gábor 3-0-ra kikapott üzbég ellenfelétől a szabadfogású birkózás 74 kg-os súlycsoportjában a bronzéremért vívott küzdelemben. A férfi 10 kilométeres hosszútávúszásban Gercsák Csaba a 18. helyen végzett.

Nyolc éves sportfejlesztési terv

Az élsportra fókuszálva 11 sportágat kezel kiemelten, de a sport egész területét átfogja az a sportfejlesztési koncepció, amelyet a Magyar Olimpiai Bizottság mutatott be a londoni olimpián. Borkai Zsolt, a MOB elnöke azt mondta: reményei szerint nagyon rövid időn belül döntenek arról, hogy a kormány mikor és milyen módon finanszírozza a 8 évre szóló tervet, amelyet Szabó Bence sportigazgató és csapata készített. Borkai Zsolt hozzátette: az olimpiai sportágak zászlóshajók ugyan, de a tervezet érinti a nem olimpiai sportágakat, a fogyatékkal élők sportját, valamint a szabadidős- és a diáksportot is.

Kiemelt nyugdíjat javasol Lázár János


Kiemelt nyugdíjat kapna a hivatali ideje alatt elhunyt kormányfő özvegye a fideszes Lázár János törvényjavaslata szerint. A jogszabály gondoskodna arról, hogy a miniszterelnök halála után a havi kormányfői illetményt - ami jelenleg nagyjából másfélmillió forint - az elhunyt nyugdíjaként vegyék figyelembe a hozzátartozói nyugellátás meghatározásakor. A szabályozás kiterjesztené a jogosultságot a rendszerváltozás utáni kormányfők özvegyeire is, így érintené Antall Józsefnét, az első szabadon választott kormány 1993 decemberében elhunyt miniszterelnökének özvegyét.

Tájékoztatást kér az MSZP a rendőrségi átalakításról


Az Országgyűlés nemzetbiztonsági, valamint honvédelmi és rendészeti bizottságának az összehívását kezdeményezi az MSZP. A párt szerint tájékoztatni kell a parlamenti képviselőket a rendőrséget érintő átalakításokról. A javaslatot kormánypárti képviselők is támogatják, így a testületeket augusztus második felében hívhatják össze. Harangozó Tamás szocialista országgyűlési képviselő úgy értékelte, hogy a kormány több kárt okoz a kapkodó átszervezésekkel, mint amennyi hasznot hoz a korrupció visszaszorításával.

Megnyílt a mezőgazdasági és élelmiszeripari vásár


Az értékteremtés egyik legfontosabb elemének nevezte az agráriumot a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára. Feldman Zsolt a Baranya megyei Szentlőrincen, az ország negyedik legnagyobb mezőgazdasági és élelmiszeripari vásárának megnyitóján arról beszélt, hogy a szektor éves szinten mintegy 1,3 millió euró közvetlen támogatást kap, és Magyarország tavaly 2 ezermilliárd forintos értékben adott el mezőgazdasági termékeket külföldi piacokon.

Befejezik a lágymányosi tudáspark építését


Gyorsított meghívásos közbeszerzést tett közzé a lágymányosi tudásparkban, a Magyar tudósok körútján álló szerkezetkész épületének kulcsrakész befejezésére az MTA Természettudományi Kutatóközpont. A munka nettó 3,7 milliárd forint, a projektet a jövő év végéig be kell fejezni. Jelentkezni augusztus 22-ig lehet, az érintetteket szeptember 11-ig értesíti az ajánlatkérő.

A cél a kiegyensúlyozott gazdálkodás


Fokozatosan terjeszti ki a felsőoktatás, az egészségügy és a kultúra területén működő költségvetési felügyeletet a kormány. A tevékenység célja a közpénzfelhasználás hatékonyságának, szabályszerűségének és átláthatóságának javítása, valamint a tartósan kiegyensúlyozott gazdálkodás feltételeinek megteremtése.

Vádat emelt a Fővárosi Főügyészség az MVM-ügyben

Vádat emelt a Fővárosi Főügyészség az MVM-ügyben Kocsis István, a cég korábbi vezérigazgatója és 5 társa ellen bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt. Az ügyészség szerint a vádlottak összesen több mint 15 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a Magyar Villamos Műveknek, illetve a cégcsoportba tartozó Paksi Atomerőműnek.

Szlovákiában módosították a nyugdíjbiztosításról szóló törvényt


Szlovákiában jóváhagyta a nyugdíjbiztosításról szóló törvény módosítását a pozsonyi törvényhozás. Ez szeptembertől 5 hónapig ideiglenesen lehetővé teszi a kilépést a magánnyugdíjpénztárakból, valamint a bruttó bér eddigi 9 százalékáról 4-re csökkenti a járulékok arányát. Az ellenzék támadta a módosítást.

Marad a román választói névjegyzék


Romániában nem változtat a Traian Basescu államfő leváltásáról szóló népszavazás megszervezésekor használt választói névjegyzéken a kormány. Az illetékes miniszter közölte: a választói névjegyzéket változatlan formában adják át az alkotmánybíróságnak, de a hatóságoknak kötelességük a korrekt adatszolgáltatás. A román alkotmánybíróság az augusztus 31-ig adott időt a dokumentum átadására.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×