eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Nem indul vagyonnyilatkozati eljárás Orbán Viktorral szemben

Nem indul vagyonnyilatkozati eljárás Orbán Viktorral szemben, az Országgyűlés Mentelmi, összeférhetetlenségi, fegyelmi és mandátumvizsgáló bizottságának elnöke ugyanis a rendelkezésre álló adatok alapján megtagadta az eljárás elindításának elrendelését.

A miniszterelnök ellen a Demokratikus Koalíció (DK) független képviselője, Vadai Ágnes kezdeményezett vagyonnyilatkozati eljárást április közepén arra hivatkozva: a Népszabadság információja szerint a miniszterelnök valótlan adatokat közölt a vagyonbevallásában.

Rubovszky György, a mentelmi bizottság KDNP-s elnöke levélben tájékoztatta Orbán Viktort az őt érintő indítványról, és arra kérte a kormányfőt, hogy öt napon belül nyilatkozzon az ügyben. Ez a határidő most járt le és a miniszterelnök válaszolt is a megkeresésre.

Rubovszky György az MTI megkeresésére pénteken azt mondta: a hatályos szabályozás alapján az ingatlannal kapcsolatos adatokat az ingatlannyilvántartás adatai szerint kell kitölteni, és miután Orbán Viktor vagyonnyilatkozata ennek a szabálynak megfelel, úgy döntött, megtagadja az eljárás megindítását.

Kifejtette: a szóban forgó budapesti, Cinege utcai ingatlan egy társasház, amellyel kapcsolatban Vadai Ágnes azt feltételezi, hogy a hozzáépítések során további tulajdoni illetőségeket szerzett meg a kormányfő a közös tulajdonból. A háznak van kívülálló, harmadik tulajdonosa is Orbán Viktoron és feleségén kívül - jegyezte meg.

A bizottsági elnök tájékoztatása szerint a miniszterelnök azt közölte a bizottsággal, hogy mihelyt a változás földhivatali átvezetése megtörténik, attól kezdve az új adatok szerint fogja vagyonnyilatkozatában feltüntetni az ingatlant - folytatta Rubovszky György. Hozzátette: a fennálló rendelkezések szerint az ingatlannal kapcsolatos adatokat az ingatlannyilvántartás adatai alapján kell kitölteni, tehát Orbán Viktor nem követett el hibát.

Az ingatlannyilvántartási eljárás sürgetése nem a mentelmi bizottság feladata, a testületnek azt kell figyelembe vennie, hogy a vagyonnyilatkozat megfelel-e az ingatlannyilvántartás szerinti adatoknak - hangsúlyozta, megjegyezve, hogy ezt a megfelelést a panaszos sem kifogásolta.

Ezek alapján azt a döntést hoztam, hogy megtagadom a vagyonvizsgálati eljárást, magyarul tisztázódott a helyzet; ezt közlöm a házelnök úrral, Vadai képviselő asszonnyal és a miniszterelnök úrral is - közölte Rubovszky György.

További érdeklődésre válaszolva azt mondta, mivel a hatáskörét meghaladó kérdésről van szó, nem tud felvilágosítást adni arról, hogy az ingatlannyilvántartással kapcsolatban folyamatban van-e eljárás az érintett ügyben.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×